Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:47
Hadisler
Yönetici

Koyunların zekatı ile ilgili hadisler

Koyunların zekatı ile ilgili hadisler

Hoca
KOYUNLARINZEKATI

2412- Enes b. Malik (r.a)’den rivâyete göre, Ebu Bekir (r.a), Enes b.Malik’e zekat konusunda Allah’ın ve Rasûlünün Farz kılıp emrettiği miktarlarışöyle yazmıştı: Müslümanlardan buna uygun zekat istenirse hemen versin fazlaistenirse vermesin. Yirmi beş deveye kadar her beş devede bir koyun, yirmibeşten otuz beşe kadar bir yaşını bitirmiş bir dişi deve zekat olarak verilir.Eğer bir yaşını bitirmiş dişi deve yoksa iki yaşını bitirmiş bir erkek deveverilmelidir. Otuz altıdan kırk beşe kadar iki yaşını bitirmiş bir dişi devezekat olarak verilir. Kırk altıdan altmışa kadar üç yaşını bitirmiş tohumaçekilebilecek bir deve verilir. Altmış birden yetmiş beşe kadar dört yaşınıbitirmiş dişi deve zekat olarak verilir. Yetmiş altıdan doksana kadar ikişer yaşınıbitirmiş iki dişi deve zekat olarak verilir. Doksan birden yüz yirmiye kadar üçyaşını bitirmiş, tohuma çekilebilecek iki erkek deve verilir. Yüz yirmidensonra her kırk devede iki yaşını bitirmiş bir dişi deve ve her elli devede üçyaşını bitirmiş bir dişi deve zekat olarak verilir. Zekat olarak verilmesigereken yaşta deve bulunamaz ise mesela birinin dört yaşını bitirmiş bir devezekat vermesi gerekirken bu yaşta devesi bulunmaz üç yaşını bitirmiş devesibulunursa o zaman ondan bu deve zekat olarak alınır. Ayrıca hangisi kolayolursa ya iki koyun veya yirmi dirhem fazladan alınır. Kimin de üç yaşınıbitirmiş bir dişi deve vermesi gerekirken böyle bir devesi bulunmaz dört yaşınıbitirmiş bir devesi bulunursa o zaman zekat olarak bu devesi alınır, zekat memurubu kimseye ya yirmi dirhem ya da iki koyun geri verir. Kimin de iki yaşınıbitirmiş bir dişi deve zekat vermesi gerekir de böyle bir devesi bulunmaz fakatbir yaşını bitirmiş bir dişi devesi bulunursa, zekat memuru bunu alır ayrıcahangisi kolayına gelirse iki koyun ya da yirmi dirhem daha alır. Kimin biryaşını bitirmiş bir deveyi zekat olarak vermesi gerekirken o bulunmaz ikiyaşını bitirmiş devesi bulunursa onun yerine bu alınır ve zekat memuru ikikoyun veya yirmi dirhem o kimseye geri verir. Dört devesi olana zekat düşmezama mal sahibi arzu ederse verebilir. Otlaklarda beslenen koyunların sayısıkırka ulaşınca bir koyun vermesi gerekir, yüz yirmi adede kadar bu orandeğişmez. Yüz yirmi birden iki yüze kadar iki koyun zekat olarak verilir, iki yüzbirden üç yüze kadar üç koyun verilir. Üç yüz birden sonra her yüz koyunda birkoyun zekat olarak verilir.
Çok yaşlı özürlü hayvanlarla, sürünün koçu zekat olarak alınmaz ancak malsahibi kendisi verirse olabilir. Mal sahibi fazla vermemek için zekat memuru dafazla zekat almak için ayrı ayrı hesaplanması gerekenleri bir arada, bir aradaolması gerekenleri de ayırarak hesap edemezler. Ortak mallar da zekat olarakalınan hayvan ortaklar tarafından ortaklık oranına göre eşit olarak ödenir.Otlaklarda yayılan hayvanlar kırktan bir eksik olursa bunlara zekat gerekmezancak mal sahibi isterse verebilir. Gümüşün zekatı kırkta birdir, yüz doksandirhem gümüşü olana zekat gerekmez ama gümüş sahibi kendisi isterse verebilir. (Buhârî, Zekat: 4; İbn Mâce, Zekat: 10)

Bu kategoride yer alan Oruca niyet ne zaman edilmeli? ilgili hadisler başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Koyunların zekatı ile ilgili hadisler Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.