Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:31
sizden95
Abone

Arsa Zekatı

Arsa Zekatı

Someone
Arkadaşlar 2 senedir araştırıyorum bu konuyu. Hâla bir sonuca ulaşabilmiş değilim. Gerçekten zor durumdayım.

Soru şu : Para boşta durmasın, değerlensin diye, ileride satmak amacıyla alınmış bir arsamız var. Sürekli arsa alıp satmıyoruz. İşimiz bu değil. Satın aldığımız arsayı 5-10 yıl bekletip satıyoruz. Bunun zekat durumu nedir?

Görüşler:
1- Yaygın görüş: Üzerinde ev yapma niyeti olmadığından zekatı para gibi her sene verilir.

Okudunuz mu?  İslam Da Dans Etmek Ve Müzik Dinlemek Günah Mı?

2- İşiniz arsa alıp satmaksa, bu işi devamlı bir ticarete döktüyseniz her sene para gibi zekatını verirseniz. Eğer böyle bir durum yoksa durduğu yerde zekat düşmez.

3- Hayrettin Karaman: Üzerinde ev yapma niyeti olmadığından zekatı para gibi her sene verilir fakat zekat arsaya sizin ödediğiniz bedel + rayiç bedelinin yarısı üzerinden ödenir. Yani arsayı 10 liraya aldıysanız ve arsa bugün 30 lira ise. 30+ 10 = 40 40/2 = 20 . Yani 20 lira üzerinden zekat verirsiniz.

Okudunuz mu?  Kitap gönderilen Peygamberler Hangileridir?

Bir diğer sorum da şudur. Diğer soruyla alakası yoktur. Bambaşka bir durumdur. Babamın kendi parasıyla benim üzerime satın aldığı arsaya zekat düşer mi? Çünkü Sorularla islamiyette şöyle bir ifade var:

Alışveriş yaparak kazanç sağlamak için değil de, gelirinden yararlanmak amacıyla satın alınan veya hibe edilme, yahut miras kalma gibi yolarla elde edilen bağ bahçe ve bina gibi taşınmaz malların mükiyeti zekata tabi değildir.

Okudunuz mu?  İnsan ölürken neler hisseder ?

Aynı konu Dinimizislamda şöyle belirtilmiş:

Hibe, miras ve çalışılarak elde edilen şeyler; para veya mal karşılığında alınmadıkları için, ticaret eşyası değildirler.

Sonuçta bu malı ben kendi paramla almadım. Bana başkası tarafından alındı. Yani hibe edildi. Bu durumda bu arsanın zekatı yok mudur? ( Not: Yukarıda alıntı yaptığım bilgiler Şafii mezhebi için verilmiş bilgilerdir. Ben ise Hanefiyim )

Okudunuz mu?  Neye dokunsam kırılıyor dökülüyor ne yapsam olumsuz oluyor?

Şu zekat konusunda beni adam akıllı bilgilendiren birisi çıkarsa gerçekten çok çok sevaba nail olacak. Çünkü bu konudaki cahilliğimiz yüzünden ne yapacağımızı şaşırdık.

Allah razı olsun.


Cevap: Arsa Zekatı

imam
Şafii mezhebine göre, Ev, tarla, arsa gibi gayri menkullerin zekatı yoktur. Bunların gelirleri varsa gelirlerinden zekat verilir.
Hanefi mezhebine göre ise, Ancak ev, arsa veya tarla alım satımı yapılıyorsa, yani bu gayrimenkulleri ticari eşya gibi alıp satıyorsa, bunlara da zekat düşer.

Okudunuz mu?  Allah bazı durumlarda kulunun özgür iradesine karışabilir mi

Cevap: Arsa Zekatı

Kayıtsız Üye
kardeşim din adamlarında felsefe ,matematik,astronomi,tarih,cografya bilgisi olmadan vetfa verme yetkileri yokdur aslında.Arsayı adamın arsası 1 trilyon değerinde zekatı senede 25 milyar eder adam ev geçinidiriyor arsadan para kazanıyor.arsa diyelim 3 sene durdu adamın cebinde para yok gidip senede 25 milyar zekat verecek nereden bulucak borcöu edicek arasayı değerinden aşağı satıp 25 milyar zekatımı verecek bu sefer adam sınıntıya zarara uğrayacak….hocalar bilmiyor arsanın zekatı sattığın zaman düşer….1 yıl donra satıldıysa veya 2 ay sonra satıldığında zekatı peşin vermek en mantıklısıdır çünkü seneye çıkma garantin yada arsanın 1 yıl içinde satılma garantisi yoktur….yani arsanın zekatı sattığın zaman paraya döndüğü zaman düşer…ister 3yıl sonra sat ister 10yıl sonra paraya döndüğünde o senenin zekatı düşer….geriye zekat ödenmez…diyelim 10 yıl sonra sattın arsanın değeri 2 trilyon oldu 10 yıılık zekatın 40da biri ortalama aritmeteik ortalama alırsak 300 milar eder buda malın yüzde 2.5u değil yüzde 15i eder yanlıstır…

Okudunuz mu?  Kaza Namazı Var mı? Yok mu ?

Yorum: Arsa Zekatı

Kayıtsız Üye
Selamun aleykum kardesim senin aldığın arazi uyuyor ise ona zekat düsmez lakin bir gün onu satmaya karar verirseniz ..vakfedilmiş bir mal ve ya hibe hediye siz onun ile ticaret yapmadığınız sürece elinizde gelir getrimeyen.bir mal olarak kalır yada ekip te
asli ihtiyaclarınizi karsilayacak kadar ürün aldığınız taktirde yine zekat düşmez..

Okudunuz mu?  Allah'a en iyi şekilde nasıl şükredebilirim ? Hamdedebilirim ?

arsanın zekatı, arsa zekat hesaplama, arsaya zekat düşer mi

Bu kategoride yer alan Babamı sevmiyorum. başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Arsa Zekatı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.