Anasayfa
8 Mayıs 2021, 9:45
missa92
Abone

Mezarliklar üzerinde biten otlar ile ilgili soru

Mezarliklar üzerinde biten otlar ile ilgili soru

Kayıtsız Üye
selam. mezarin uzerinde yabani otlar buyumus. bunlari temizlemek mi doğru yoksa o sekilde birakmakmi?


Cevap: Mezarliklar üzerinde biten otlar ile ilgili soru

Hoca
Mezarın üzerindeki yeşillikler ölüye fayda verir.
Daha iyi şeyler ekecekseniz koparın ama bir şey ekilmeyecekse bırakın.

Okudunuz mu?  İmansız Ölme Korkusundan İntihar Etmek

Cevap: Mezarliklar üzerinde biten otlar ile ilgili soru

cavraşım
< Mezarın üzerindeki yeşillikler ölüye fayda verir. >
hocam mezarın üstündeki yeşilliklerin ölüye ne gibi faydası var?


Cevap: Mezarliklar üzerinde biten otlar ile ilgili soru

NuN
Mezar üzerinde çıkan otlar mezarı temizlemek için yakılabilir mi?

Okudunuz mu?  Eşinin sütünü içmek caiz midir

Mezarlık üzerinde otların çıkması mezardaki ölüye fayda verdiği rivayetlerde geçmektedir.

Hz. Peygamber (s.a.s) bir mezarlıktan geçerken, iki mezardaki ölünün bazı küçük şeylerden dolayı azap çekmekte olduklarını gördü. Bu iki mezardaki ölülerden biri hayatında koğuculuk yapıyor, diğeri ise idrardan sakınmıyordu. Bunun üzerine Resulullah (s.a.s) yaş bir dal almış, ortadan ikiye bölmüş ve her bir parçayı iki kabre de birer birer dikmiştir. Bunu gören ashap, niye böyle yaptığını sorduklarında: "Bu iki dal kurumadığı sürece, o ikisinin çekmekte olduğu azabın hafifletilmesi umulur." (Buhârî Cenâiz, 82; Müslim, İmân, 34; Ebû Dâvud, Tahâret, 26) buyurmuşlardır.

Okudunuz mu?  Şahmeran duası: duayı tecrübe eden oldu mu özellikle satılmayan bir malın üzerine okunup satışı sağl

Bir zaruret yoksa kabirlerin üzerindeki otların ve ağaçların tamamen koparılmaması tavsiye edilir. Ancak bir zaruret varsa koparılabilir. Yakmak ise doğru değildir.

Kabristandaki Yaş Ağaç ve Otları Koparmamak :

Varlık âleminin zikir halinde bulunduğu, her zerrenin Hakk’ı lisanıhal ile ve bağlı bulunduğu ilâhi kanun ölçüsüyle tesbih ettiği şüphesizdir. Özellikle yaş ağaç ve otların Cenâb-ı Hak’kın sünnetine bağlı kalarak kendine has bir hayat sürmesi ve bu devre içinde devamlı Hakk’ı zikretmesi, beşer âlemine çok şeyler hatırlatmaktadır.

Okudunuz mu?  Ailem yüzünden evliliğimi yıkmalı mıyım ?

Yaradan yeşili ve yeşilliği çok sevmiştir. O’nun sevdiğini sevmemiz kadar tabii ne olabilir. Zaten insan ruhu da tabiatın yeşilliğine hayrandır.

Havayı değiştiren, gündüzleri karbon dioksiti alıp oksijen veren, geceleri bunun aksine bir ameliyeye girişen, böylece insan sağlığını korumada büyük katkısı bulunan bitkileri ve ağaçları kendimize en büyük dost bilmemiz gerekiyor mu? İşte bunun için İslâm Dini, ağaç dikmeyi, dikilen ağaçları korumayı emretmiştir. O kadar ki kabristanın bile yemyeşil olmasını öğütlemiş, dirilere yararlı olduğu kadar ölüler için de yararlı olan ağaç ve bitkilerin koparılmasını mekruh saymıştır.

Okudunuz mu?  Ev ile ilgili hadisler

Fıkıh âlimleri bu açıdan hareketle kabristanda yeşil duran ağaç ve otların koparılmasının mekruh olduğunu belirtmiş ve bu husustaki hadîsleri nakletmiştir. Ancak kurumuş ağaç ve otları kesmekte bir sakında yoktur. Onlardan yararlanmakta bir beis görülmemiştir. (Fetâvâ-yi Kaadıhan – Fetâvâ-yi Hindiyye.)

(Celal Yıldırım, Kaynaklarıyla İslam Fıkhı, Uysal Kitabevi: 2/85-86.)

Okudunuz mu?  Kuranda zulüm ile ilgili ayetler

cavraşım
Allah razı olsun kardeş

Bu kategoride yer alan İslamda edep ve haya başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Mezarliklar üzerinde biten otlar ile ilgili soru Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.