Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:47
Hadisler
Yönetici

İlim adabı ile ilgili hadisler

İlim adabı ile ilgili hadisler

@hmet
İlim adabı hakkında hadisler

Hz. Ebu Hüreyre radıyAllahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Kim, bir ilimden sorulur, o da bunu ketmedip söylemezse (Kıyamet günü) ateşten bir gem ile gemlenir."

Ebu Davud, İlm 9, (3658); Tirmizi, İlim 3, (2651).

4089 – Sehl İbnu sa’d radıyAllahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "VAllahi, senin hidayetinle bir tek kişiye hidayet verilmesi, senin için kıymetli develerden müteşekkil sürülerden daha hayırlıdır."

Okudunuz mu?  Tevbe ile ilgili hadisler

Ebu Davud, İlm 10, (3661); Buhari, Ashabu’n-Nebi 9; Müslim, Fedailu’l-Ashab 34, (2046).

4090 – Ebu Hârun el-Abdi anlatıyor: "Biz Ebu Sa’id el-Hudri radıyAllahu anh’a uğrardık. O bize: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm’ın (bize) vasiyetine merhaba" (derdi ve ilave ederdi): "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm demişti ki: "İnsanlar (dinde) size tabidirler. Size (aktar-ı âlemden yani) dünyanın her tarafından bir kısım erkekler gelip İslam dinini öğrenecekler. Onlar geldikleri vakit, onlara hep hayrı tavsiye edin."

Okudunuz mu?  Hz. İsa tekrar gelecek mi? (Hz. İsa'nın ahir zamanda tekrar gelişi hadislerle)

Tirmizi, İlim 10, (3661).

4091 – Yezid İbnu Seleme el-Cûfi radıyAllahu anh anlatıyor: "Ey Allah’ın Resulü! dedim, ben senden pek çok hadis işittim. Ancak bunlardan, sonradan işittiklerimin, önceden işittiklerimi unutturacağından korkuyorum. Bana (hepsinin yerini tutacak) câmi bir kelime söyle!"

"Bildiklerinde Allah’a karşı müttaki ol (bu sana yeter)!" buyurdular."

Okudunuz mu?  Rasûlullah (s.a.v.) safâ ile merve arasında niçin koşmuştu?

Tirmizi, İlim 19, (2684).

Rezin şu ziyadeyi yaptı: "…ve onunla amel et!"

4092 – Rebi’a İbnu Ebi Abdirrahman der ki: "Yanında bir miktar ilim olan kimseye, nefsini zayi etmesi münasib düşmez."


Cevap: İlim adabı ile ilgili hadisler

Hoca
İlim ve ilim adabıyla ilgili hadisler

Okudunuz mu?  Zikrullahın fazileti hakkında hadis-i şerifler

01. Bir kimsenin ilmi artar da ameli ve dünyadan zühdü artmazsa onun Allah’tan uzaklığı artar.
22. İnsanların mertebe bakımından nübüvvet derecesine en yakın olanı ehl-i ilim ve ehl-i cihattır. Ehl-i ilim ilimleri ile peygamberlerin getirdiği iman ve Kur’an hakikatlerini insanlara öğretirler ve insanların hak yola girmesine vesile olurlar. Ehl-i cihad da peygamberlerin getirdiği hakikatleri ve bunları yaymaya çalışan âlimleri korurlar.

Okudunuz mu?  Şuara Suresi ile ilgili hadisler

3. Kıyamette şehitlerin kanı ile âlimerin mürekkebi tartılır da âlimlerin mürekkebi şehitlerin kanına racih gelir.
4. Bir saat fî-sebilillah, Allah’ın adının yücelmesi için çalışmak elli hac ibadetinden daha hayırlıdır.
5. Kişi ilmi ile amel ettiği sürece âlimdir, ilmi ile amel etmeyi bırakırsa cahildir.
6. İlim, âlim ve amel cennettedir. Şayet ilim sahibi ilmi ile amel etmezse ilim ve amel cennete gider, âlim ise cehenneme gider.

Okudunuz mu?  Cehcah isimli biri idareci olacak mı?

7. Kişi öğrendiği sürece âlimdir; öğrenmeyi bırakırsa cahil durumuna düşer.
8. Kim bir âlimi istikbal eder, karşılarsa beni karşılamış olur, kim âlime saygı duyarsa bana saygı duymuş olur. Kim âlimin ziyaretine giderse benim ziyaretime gelmiş olur. Kim hakikatli bir ilim meclisinde bulunursa sanki benimle oturmuş gibidir. Benimle oturan da Rabbi ile beraber olmuş gibidir.
9. Ashabım! Sakın bir konuda âlim ve ihtisas sahibi olup neyi emredeceğinizi ve neden sakındıracağınızı kesin olarak bilmedikçe emretme ve nehyetme işine girmeyiniz. Olur ki yanlış yaparsınız da sorumluluğunu üzerinize almış olursunuz.

Okudunuz mu?  Yüzük sağ ele mi takılmalıdır?

10. İlim adamlarına saygılı olun ve onların ilimlerinden istifade edin. İlim öğrenmek için çalışan talebelere de saygı duyun ki ilmin değerini anlasınlar ve öğrenmekten kaçınmasınlar.


ilim adabi ile ilgili bhadisler

Bu kategoride yer alan Ramazan Bayramı ile ilgili hadis-i şerifler başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İlim adabı ile ilgili hadisler Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.