Anasayfa
8 Mayıs 2021, 22:19
missa06
Abone

İlim ile ilgili hadisler

İlim ile ilgili hadisler

Kayıtsız Üye
ilim ile ilgili hadisler istiyorum Bana İlim ile ilgili hadislere örnekler hakkında yardımcı olur musunuz arkadaşlar


Cevap: ilim ile ilgili hadisler

imamhatipli42
Buyrun.

474- [1:437 Hadîs No: 850]
Ebû Hüreyre (r. a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor
Kişi öldüğünde şu üç şeyden gelenler hâriç, ameli kesilir. (1) Varlığı devam eden ve istifade edilen hayırlı bir eser, (2) kendisinden faydalanılan ilim, (3) kendisi için duâ eden hayırlı bir evlât

640. [1:543 Hadîs No: 1111]
Enes’den (r.a.) rivayetle:
Çin’de de olsa ilmi arayınız. Çünkü ilim öğrenmek her Müslüma-na farzdır. Melekler, yaptıkları işten hoşlandıkları ilim talebeleri için kanatlarını yere sererler

Okudunuz mu?  Namaz Çeşitleri neden farklı? Neden Salli Barik okunur

Yanıt: ilim ile ilgili hadisler

GÖKHÜKÜMDAR
Ayetler
De ki: Bilenlerle bilmeyenler bir olur mu? Zümer : 9
De ki: Rabbim ilmimi arttır! Tâhâ : 114
Yaratan Rabbinin adıyla oku. Oku, Rabbin en büyük kerem sahibidir. O ki kalemle (yazmayı) öğretti. İnsana bilmediğini öğretti. Alâk : 1,3,4,5
" Hikmeti (ilmi) dilediğine verir. Hikmet verilen kimseye çok hayır verilmiştir. Bunu ancak sağduyu sahipleri düşünüp anlarlar." Bakara : 269
Kulları içinden ancak alimler, Allah’tan gereğince korkar. Fâtır : 28
Göklerde ve yerde nice ayetler vardır ki, onların yanından (hiç düşünmeden) yüz çevirerek geçerler. Yusuf : 105
Allah, sana Kitab’ı ve hikmeti indirdi ve sana bilmediğin şeyleri öğretti. Nisa : 113
Allah demişti ki: Ey Meryem oğlu İsa, sana ve annene olan nimetimi hatırla, hani seni Ruhu’l Kudüs ile desteklemiştim; beşikte ve yetişkin iken insanlarla konuşuyordun; sana Kitab’ı, hikmeti, Tevrat’ı, İncil’i öğrettim. Maide : 110
Evlerinizde okunan Allah ayetlerini ve hikmeti hatırlayın. Ahzâb : 34
Geceyi, gündüzü, güneşi ve ay’ı sizin hizmetinize verdi. Yıldızlar da O’nun emriyle (size) boyun eğdirilmiştir. Şüphesiz bunda aklını kullanan aklını kullanan bir toplum için ibretler vardır. Nahl : 12
Allah bilendir, hikmet sahibidir. Nur : 58
Aklınızı kullanmıyor musunuz? Bakara : 44
Size ayetlerini gösterir ki düşünesiniz. Bakara : 73
Düşünürseniz size ayetleri açıkladık. Âl-i İmrân :118
"Bilmiyorsanız ilim erbâbına sorunuz. " Nahl : 43
Bu misalleri ancak âlim olanlar anlar." (Ankebut 43)

Okudunuz mu?  Cenabet olduktan sonra attığım adım günah mıdır ?

Soru: ilim ile ilgili hadisler

Hoca
İLİM BÖLÜMÜ

30/1 –Abdullah (İ’bn MesudJ’un şöyle dediği rivayet edildi. Ailah’m Elçisi (s.a.) buyurdu ki:
«— Bilgi öğrenmek her müslümana farzdır.»

31/2 –Ebû Hureyre’mn şöyle dediği rivayet edildi. Peygamber Cs.a. buyurdu ki:
«— Bilgi öğrenmek her müslümana farzdır,»

Okudunuz mu?  Arkadaş nedir, arkadaşlık dayanışması ile ilgili yazı

32/3 Hadis :Ebû Hanife Allah ondan razı olsun- şöyle dedi:
(Hicretin) Sekseninci yılında doğdum. Doksan altı [96] senesinde on altı yaşımdayken babamla hacca gittim. Mescid-i Haram’a girdiğimde kalabalık bir ders halkası gördüm. Babama, bu halkanın öğretmeni kim?’ diye sordum. Babam, Peygamberimizin —saiât ve selâm üzerine oisun— arkadaşı Abdullah bir.1 el-Hârıs bin Gez bin el-Zebîdî’dir, dedi. İlerledim, iyice yaklaştım, şöyle dediğini işittim:,
«— Allah’ın elçisinden —salât ve selâm üzerine oisun— duydum. Buyurdu ki:
• — Allah’ın Dinini anlamada üstün başarı gösteren kimsenin dünya ve â’hiret ile ilgili neyi varsa Allah Teâİâ karşılar ve ona ummadığı yef-lerden rızı’k verir.

Okudunuz mu?  Tecavüzcüleri öldürmek caiz mi?

33/4 –Ümühani’nin şöyle dediği rivayet edildi.
Peygamber —salât ve selâm üzerine olsun— şöyle buyurdu:
Ayşe. Kendini ilim ve Kur’ânı öğrenmekle göster.» ,

34/5 –Alî bin el-Akmer, Peygamber (s.a.)’den şöyle rivayet etti:
Allah’ın Elçisi —salat ve selam üzerine olsun— Allah T-eâlâyı anmakta olan bir topluluğa rastladı:
«— Sizler o kimselerdensiniz ki, onlarİa beraber sabr etmekle emr olundum. Sayınız kadar olarr her topluluk oturup Allah Teâlâyı anacak olsa hiç şüphesiz, melekler onları kanatlarıyla çepeçevre sarar. İlâhî rahmet onları boğar, ve Allah da yanında bulunanların, (meleklerin) huzurunda onları anar.»

Okudunuz mu?  Ruh hali nedir kısaca

35/6 – Abdullah İbn Mes’ûd’un şöyle dediği rivayet edildi:
Peygamber —«alât ve selam üzerine olsun— buyurdu ki: «— Allaih Teâlâ kıyamet günü bilginleri toplar onlara: Kalplerinize HİKMETİMİ yerleştirirken, ben yalnız sizlerin yararına olanı istedim. Şimdi cennette yerlerinizi ahn. Geri kalan kusurlarınızı da ‘bağışladım,» der.


yüzbin
İlimle İlgili Hadisler

Ebu Ümame radıyAllahu anh anlatıyor: Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm’a biri âbid diğeri alim iki kişiden bahsedilmişti. Alimin âbide üstünlüğü, benim, sizden en basitinize olan üstünlüğüm gibidir buyurdu.

Okudunuz mu?  Cemaatle namaz kılarken kıbleden farklı bir yöne dönmek

Tirmizi, İlim 19, (2686).

Yine Tirmizi’nin bir rivayetinde şöyle gelmiştir: …Aleyhissalatu vesselam sonra buyurdular ki: Allah Teâla Hazretleri, melekleri, semâvat ehli, deliğindeki karıncaya, denizindeki balıklara varıncaya kadar arz ehli, halka hayrı öğretene mağfiret duasında bulunur.

Hadis Tirmizi’nin aynı babındadır.

İbnu Abbas radıyAllahu anhüma anlatıyor: Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: Tek bir fakih, şeytana bin âbidden daha yamandır.

Tirmizi, İlim 19, (2083).

Hz. Ebu Hüreyre radıyAllahu anh anlatıyor: Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm’a Allah indinde en efdal insanın kim olduğu sorulmuştu:

Allah indinde en kıymetlileri en muttaki olanlardır! buyurdular. Biz bunu sormadık! demeleri üzerine: Öyleyse o, Halîlullah’ın oğlu, Nebiyyullah’ın oğlu Nebiyyullah’ın oğlu Yusuf’tur buyurmuştu. Yine itirazla: Hayır bunu da sormadık dediler. Bunun üzerine Aleyhissalatu vesselam: siz bana Arap hanedanlarından mı soruyorsunuz? dedi. Evet (Ey Allah’ın Resûlü!) dediler. Onların cahiliye dönemindeki hayırlıları, fıkıh öğrendikleri takdirde, İslam’da da en hayırlılarıdır! cevabını verdi.

Okudunuz mu?  2 kız ve 1 erkek çocuğun miras paylaşımı nasıl olur?

Buhari, Enbiya 8, 14, 19, Menakıb 1, 25, Tefsir, Yusaf 1; Müslim, Fezail 168, (2378).

Hz. Ali radıyAllahu anh anlatıyor: Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: Dinde fakih (bilgili) olan kimse ne iyi kimsedir! Kendisine muhtaç olununca faydalı olur. Kendisine ihtiyaç olmayınca ilmini artırır.

Ebu’d-Derda radıyAllahu anh anlatıyor: Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm’ın şöyle dediğini işittim: Kim bir ilim öğrenmek için bir yola sülûk ederse Allah onu cennete giden yollardan birine dahil etmiş demektir. Melekler, ilim talibinden memnun olarak kanatlarını (üzerlerine) koyarlar. Semavat ve yerde olanlar ve hatta denizdeki balıklar âlim için istiğfar ederler. Âlimin âbid üzerindeki üstünlüğü dolunaylı gecede kamerin diğer yıldızlara üstünlüğü gibidir. Âlimler peygamberlerin vârisleridir. Peygamberler, ne dinar ne dirhem miras bırakırlar, ama ilim miras bırakırlar. Kim de ilim elde ederse, bol bir nasib elde etmiştir.

Okudunuz mu?  Meslek ve evlilik nasip mi?

Ebu Davud, İlm 1, (3641); Tirmizi, İlm 19, (2683); İbnu Mace, Mukaddime 17, (223).


Hoca
ilimle ilgili hadisler

3505. [6:20, Hadîs No: 8276] Ka’b bin Mâlik (r.a.) rivayet ediyor:
Her kim ki, âlimlere karşı övünmek, cahillerle cedelleşmek veya insanların sevgisini kazanmak için ilim öğrenirse onun akıbeti Cehennemdir

Okudunuz mu?  Dargın kardeşleri barıştırmak için dua

2740. [4:371, Hadîs No: 5658] Ebû Zer (r.a.) rivayet ediyor:
Alim yeryüzünde Allah adına hareket eden bir sultandır. Ona dil uzatan helak olmuştur.

Bu hadis amelin ilim ve âlimden kopmaz bir parça olması gerektiğini gösteriyor. Yani ilmin yanında amel de olmalıdır. Yaşanmayan ilmin ne faydası olabilir? İnşaatçı bildiklerini pratiğe dökmezse, öğretmen bildiklerini öğretmezse, doktor hastalarını muayene etmezse veya kendisi aynı dertten muzdarip olduğu halde başkalarını muayeneye kalkarsa ilimlerinin ne ölçüde faydasını görebilirler?
İlim uygulamak için olmalıdır. Âlim, insanlara iyi şeyleri öğreten, anlatan insan demektir. Yanıp tükenen bir mum gibi olma yerine devamlı yanan bir kandil gibi olmalıdır. Bildiklerini yaşamayan âlim kendisi etrafına ışık verdiği halde tükenen muma benzer.

Okudunuz mu?  Kuran-ı kerim kim tarafından kitap haline gelmiştir?

ilim ile ilgili hadisler, ilimle ilgili hadisler, ilim hakkında hadisler

Bu kategoride yer alan Cennete girmek nasip olmasın diye yemin etmek başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İlim ile ilgili hadisler Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.