Anasayfa
8 Mayıs 2021, 12:43
missa09
Abone

Balıkların yumurtlama veya üreme zamanları avlanılması caiz midir?

Balıkların yumurtlama veya üreme zamanları avlanılması caiz midir?

Kayıtsız Üye
havyarın helal olduğunu okumuştum.peki balıkların yumurtlama veya üreme zamanları avlanılmasında dinimiz açısından bir sakınca varmıdır?şimdiden teşekkür ediyorum…


İslamda Balık avlarken dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?

Hoca
İslamda Halkın menfaatine olan şeyler yasaklandığında buna uymak da dini bir görevdir.
Onun için balık avlama yasağına uymak gerekir.

Balık avlarken dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?
Olta ile balık avlanır mı?
Balık avlarken dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?
Olta ucundaki kanca, balığı ağzından yakaladığı için balığa eziyet olur mu?

Okudunuz mu?  Tespih tutuş şekli nasıl?

Cevap:
İslam dini, gerek Kur’ân ve gerekse hadislerde kara ve deniz avcılığını meşru kılmıştır. (Kütüb-i Sitte)
Size ve yolculara bir fayda olmak üzere, deniz avı ve onu yemek sizin için helâl kılındı… (Maide, 96)
Ayetinden açıkça anlaşıldığı üzere balık avlamak caizdir.
Diyebiliriz ki; elbette avlanırken hayvana zarar vermeyecek, eziyet etmeyecek olan yöntemler tercih edilmelidir. Mesela olta yerine ağ kullanılabilir.
Nitekim hayvanlar insanlara hizmet için yaratılmıştır. Ve avlanan balık zaten ölecektir. Hiç menfaatsiz (yemek, geçim vs. gibi bir menfaat olmadan) sadece eğlence için yapılmadıkça, olta ile balık avlamak caiz değildir denilemez.
Elbette balığa eziyet etmemek adına balığın ölmesini bekleyip daha sonra oltayı çıkartmak daha doğru bir davranış olacaktır.
İslam, rahmet ve merhamet üzerine kuruludur. Yeryüzündeki bütün mahlukâta karşı şefkat ve merhamet beslenmesini, Allah’ın yarattığı fıtratın ve güzelliklerin korunmasını emreder. Bu sebeple, hiçbir fayda sağlamaya yönelik olmayan ve sırf hayvanlara eziyet vermek ve bu yolla eğlenmek için yapılan avlanma, İslami ilkelerle bağdaşmaz. Bu konuda Peygamber Efendimiz (asm) şöyle buyurmuştur:
Kim bir serçe kuşunu boş yere öldürürse, o kuş kıyamet günü Allah’a şikâyette bulunarak der ki: Ya Rabbi! Falanca kişi hiçbir yarar gözetmeden beni boş yere öldürdü! (Neylü’l-evtar) (İslam ve Toplum İlmihali)
Yeryüzünde debelenen hiçbir canlı ve iki kanadıyla uçan hiçbir kuş da yoktur ki, sizin gibi birer ümmet (yaratılışları ve ihtiyaçları ile aynı birer nevi’) olmasınlar! (Biz) kitabda (Levh-i Mahfûz’da) hiçbir şeyi eksik bırakmadık; sonra (hepsi) ancak Rablerinin huzûrunda toplanacaklardır. (En’am, 38)
Peygamber Efendimiz (asm) başka bir hadisinde ise şöyle buyurmuştur:
Kim av peşine düşerse gafil olur.
İslam âlimleri, bu hadisi açıklarken, eğlence maksadıyla yapılan avcılığın kerâhetine ittifak ederler. Mesela Sindi, avcıda, av sevgisinin kalpte galebe çalarak, başka hususlarda avcıyı gaflete atacağını söyler. Aliyyü’l-Kari ise avcının taat, ibadet, cemaat ve cumaya iştirakten gaflet edeceğini belirttikten sonra, kalbin ulvi hislerini kaybederek katılaşacağına dikkat çeker. Avcı hayvanları öldürmede vahşi ve yırtıcı hayvanlara benzediği için, zamanla şefkat ve merhamet duygularından uzaklaşır. der.
Bazı âlimlerimiz bu kerâhetin, ihtiyaç değil de eğlence için yapılan avcılığa râci olduğunu daha sarih şekilde ifade ederler: Kim zevk ve eğlence için avcılığı adet haline getirirse, gafil olur. Zira zevk ve eğlence ölmüş kalpten hâsıl olur. Fakat kim de gıdasını temin için avlanırsa, bu caizdir, zira Ashâb’dan bir kısmı avlanmıştır. (Kütüb-i Sitte)

Okudunuz mu?  Yurtdışında namaz kılmak

Cevap: Balıkların yumurtlama veya üreme zamanları avlanılması caiz midir?

Kayıtsız Üye
yani hocam bahar aylarında balığın yavrulama dönemi oluyor. bu dönemde tutulan balık caiz midir yoksa haram mıdır.beni bir bilgilendirirseniz sevinirim.


Cevap: Balıkların yumurtlama veya üreme zamanları avlanılması caiz midir?

halilcan
bir zararı var ki bu dönemler de devlette yasaklıyor avlanmayı. Fazla bir dini kaynak bulamadım.

Okudunuz mu?  Peygamber efendimiz'in tam olarak evlilik sayısını rica ediyorum

Soru:Soru: Gece zıpkınla balık avlamak günah mı? Bir de zıpkınla avlanan balığın çok sakıncalı olduğunu söyleniyor, doğruluk derecesi nedir?

Kainatta bulunan herşeyi Cenab-ı Hakk, insanın maslahatı adına yaratmıştır. Bu husus, Kur’an’ın sarih ayetleri ile defaatle ifade edilmiştir. Şu ayetler, zannediyorum bir fikir vermek için yeterlidir. "Ey iman edenler! Akidleri yerine getirin. İhramda iken avlanmayı helal saymamak şartıyla, size (haram kılındığı) okunacak olan şeyler dışında hayvanların etleri helal kılınmıştır. Şüphe yoktur ki Allah, dilediğine hükmeder." (Mâide, 5/1), "Gerek kendinize ve gerekse yolcuya fayda olmak üzere, deniz avı ve onun yenmesi size helal kılınmıştır. Kara avı ise, ihramda bulunduğunuz sürece haram kılınmıştır. Huzurunda toplanacağınız Allah’tan korkun." (Mâide, 5/96) Bu ayetlere dayanarak rahatlıkla avlanmak, İslam’da caizdir denilebilir. Zaten buna cevaz veren İslam hukukçuları bu ayetleri ve "Kitabu’s-Sayd" ana başlığı altında hadis kitaplarında toplanan hadisleri delil olarak göstermişlerdir. Ayrıca İslam Hukukunda av’ın, mülkiyet ifade eden ticaret, miras.. gibi muameleler arasında zikredildiğini de bu vesile ile hatırlatmış olalım.

Okudunuz mu?  Göz hastalığı için zikir ve dua

Yalnız bunu günümüzde bazılarının yaptığı gibi, "hobi" haline getirmek, bir zevk uğruna bunu yapmak doğru değildir. Böylesi insanların kalplerinin kasavet bağlayacağından hiç şüphe edilmemelidir. Ayrıca hayvanların yavrulama dönemlerinde avlamanın kat’iyen caiz olmayacağını da belirtelim. Zıpkınla balık avlamakta bir beis yoktur.

Okudunuz mu?  Babama katlanamıyorum ne yapabilirim

Kayıtsız Üye
caiz değildir deniyor ama herhangi bir delil bulamıyorum bu yasakla ilgili.avlanılmamalıdır deniyor bazı kaynaklarda ama avlanılması durumunda bir günah varmıdır kesin bir şey bulamıyorum.bazı dönenmlerde devlet yasağı olmuyor.yani tamamen yasal oluyor ama balık havyarlı oluyor bu durumda varmı acaba dinimizce bir sakıncası?

Okudunuz mu?  Sevdiğim kişinin geri dönmesi için muska yaptırsam günah olur mu,caiz mi?

Kayıtsız Üye
Arkadaşım senin av dönemimde yakaladığın her balık bir can değil 100 binlerce candır öyle düşün


balıkların yumurtlama dönemi, balık üreme zamanları, balıkların yumurtlama dönemi ne zaman

Bu kategoride yer alan Cünüp Olduğumuz Halde Oruç Tutulur Mu? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Balıkların yumurtlama veya üreme zamanları avlanılması caiz midir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.