Anasayfa
8 Mayıs 2021, 1:38
Sure Ayet
Yönetici

Haşır Süresi Nuzul Sebebi

Haşır Süresi Nuzul Sebebi

Hoca
Haşr süresi iniş sebebi hakkında kısa bilgi

Nüzul Sebebi:

Said b. Mansur, Buhari ve Müslim’in rivayet ettiklerine göre Said b. Cübeyr İbni Abbas’a "Peki, Haşr suresi?" diye sormuş İbni Abbas: da "O, Beni Nadir hakkında nazil oldu." demiştir. Nitekim bir rivayete göre bunun adı Beni Nadir süresidir.

İbni Abbas, Mücahid, Zühri ve daha pek çok alim şöyle dediler: Rasu-lullah (s.a.) Medine’ye hicret ettiklerinde Beni Nadir ile anlaşma yaptı. Rasulullah (s.a.) onlara, kendisiyle savaşmamak şartıyla eman verdi. Fakat onlar aralarındaki bu ahdi bozdular. Allah Tealâ da reddi mümkün olmayan musibetini ve döndürülmesi mümkün olmayan hükmünü üzerlerine indiriverdi. Rasulullah (s.a.) onları sürdü, Allah’tan gelecek musibetten kendilerini korur zannettikleri muhkem kalelerinden çıkardı. Allah’tan gelecek musibete karşı onları hiçbir şey koruyamadı. Akıllarına bile getiremedikleri şey Allah tarafından geliverdi ve Rasulullah (s.a.) onları Medine’den sürüp çıkardı. Bir kısmı Şam taraflarına bir kısmı da Hayber’e gittiler. Rasulullah (s.a.) onların develerine yükleyebildikleri kadar eşya götürmelerine müsade etmişti. Onlar da evlerinde taşınabilir ne varsa söküp götürdüler. Ayet-i kerime bunu şöyle ifade ediyor: "Hem kendi elleriyle hem müminlerin elleriyle evlerini yıkıyorlardı. Ey akıl sahipleri ibret alın." yani Allah Tealâ ve Rasulünün emrine muhalefet edip kitabını yalanlayanların akibetini düşünün, ahirette vereceği azab-ı elimin yanında onları dünyada rüsva edici o belâyı başlarına nasıl indiriyor, düşünün

Okudunuz mu?  Hz. Meryem ile ilgili ayetler

Cevap: Haşır Süresi Nuzul Sebebi

mum
Haşır Süresi İniş Sebebi Nedir

Nüzul Sebebi ksaca
"Medine’yi ve imanı yurt edinenler…" ayetinin (9. ayet) nüzul sebebiyle ilgili olarak; İbnül Münzir’in Zeyd b. Esam’dan naklettiğine göre Ensar "Ey Allah’ın Rasulü! Medine arazisini muhacir kardeşlerimizle aramızda ikiye taksim et." dediler. Rasulullah (s.a.) "Hayır! Lâkin ihtiyaçlarını karşılayın, meyvaları taksim edin, arazi sizin arazinizdir." dedi. Ensar da "Memnuniyetle." deyince bu ayet nazil oldu.
Buhari ve Müslim’in Ebu Hureyre’den rivayet ettiğine göre birisi Rasulullah (s.a.)’a gelip "Ya RasulAllah, aç kaldım." demesi üzerine Rasulullah (s.a.) hanımlarına haber gönderdi. Onların yanında yiyecek bir şey bulunamayınca Rasulullah (s.a.): "Bu gece bunu misafir edecek kimse yok mu? Allah ona rahmet etsin!" buyurdular. Bunun üzerine ensardan biri kalkıp "Ben edeyim ya RasulAllah" dedi. Evine gitti hanımına: "Bu Allah’ın Rasulünün misafiridir, elinden gelen ikramı esirgeme." deyince hanımı: "VAllahi çocukların yiyeceğinden başka bir şey yok." dedi. Kocası da ona: "Çocuklar akşam yemek istedikleri zaman onları uyut ve kandili söndür, biz de bu gece karnımızı bağlayalım." dedi. Kadın da öyle yaptı. Bu ev sahibi sabahleyin Rasulullah’ın (s.a.) yanına gittiğinde Rasulullah (s.a.) ona: "Filan ve filanların hareketini Allah beğendi.’ dedi. İşte bu hadise üzerine "Şiddetli ihtiyaçları olsa bile onları kendilerine tercih ederler." ayeti nazil oldu.
Vahidinin rivayetine göre Abdullah b. Ömer şöyle dedi: Ashabdan birine bir koyun başı hediye edildi. O da "Kardeşim filan kişi ve ailesinin buna bizden daha fazla ihtiyaçları var." diyerek ona gönderdi. O da aynı düşünce ile başka birine gönderdi. Böylece yedi haneyi dolaştıktan sonra ilk haneye geldi. Bunun üzerine "Şiddetli ihtiyaçları olsa bile onları kendilerine tercih ederler." ayeti nazil oldu

Okudunuz mu?  İnşirah suresi ve anlamı

Cevap: Haşır Süresi Nuzul Sebebi

mum
haşr suresinin iniş sebebi

Nüzul Sebebi:

Buhari’nin rivayetine göre İbni Abbas Enfal suresinin Bedir, Haşr suresinin de Beni Nadir hakkında nazil olduğunu söylemiştir.

Hakim’in "sahihtir" hükmünü vererek rivayet ettiğine göre Hz. Aişe şöyle demiştir: "Bir Yahudi kabilesi olan Beni Nadir’e karşı yapılan gazve Bedir gazvesinden altı ay sonra olmuştur. Onların evleri ve hurmalıkları Medine’nin yakınındaydı. Rasulullah (s.a.) onları muhasara etti. Nihayet Rasulullah (s.a.) onlarla silâh hariç diğer mal ve eşyalarından develerinin taşıyabildiğini alarak yurtlarını terketmeleri şartıyla anlaştı. Bunun üzerine Allah Tealâ onlar hakkında bu sureyi indirdi."

Okudunuz mu?  Kuranda ölüm ayetleri, ölüm ile ilgili ayetler

Rivayet olunur ki Rasulullah (s.a.) Medine’ye hicret ettiklerinde onlarla tarafsız kalmaları şartıyla sulh yaptı. Bedir’de Rasulullah (s.a.) müşriklere karşı zafer kazanınca kelime oyunu yaparak "O meb’us peygamberdir (yani Allah tarafından gönderilmiş hak peygamberdir) deyip kabul eder gibi göründüler. Aslında "muzaffer peygamber" demek istiyorlardı. Uhud’da müslümanlar hezimete uğrayınca şüpheye düşüp ahitlerini bozdular. Onlardan Ka’b İbni Eşref kırk kişilik bir heyetle Mekke’ye gitti. Ebu Süf-yan’la anlaştılar. Bunun üzerine Rasulullah (s.a.) Ka’b’ın süt kardeşi Mu-hammed b. Mesleme’ye emretti, o da bir hile ile Ka’b’ı öldürdü. Sonra bir sabah şafakta Rasulullah (s.a.) Beni Nadir’i muhasara etti. Nihayet yurtlarını terkedip gitmeleri şartıyla anlaştılar. Büyük bir kısmı Şam’a diğer kısmı da Hayber ve Hira’ya gitti. Bunun üzerine bu surenin ilk altı ayeti nazil oldu.

Okudunuz mu?  İbadet ile ilgili ayetler ve hadisi şerifler

Tefsir alimlerinin bu surenin Beni Nadir hakkında nazil olduğunu söylemeleri de bunu açıklamaktadır. Hadise şöyledir: Rasulullah (s.a.) Medine’ye geldiğinde Beni Nadir Rasulullah’a (s.a.) ne ona karşı ne de onun safında savaşmamak üzere sulh teklif ettiler. Rasulullah (s.a.) bu teklifi kabul etti. Hz. Peygamber Bedir’de müşriklere karşı zafer kazanınca "Bu bizim Tevrat’ta sıfatını gördüğümüz peygamberdir, bunun sancağı yere düşmez." dediler. Ancak Uhud’da müslümanlar hezimete uğrayınca ahdi bozup açıkça Rasulullah’a (s.a.) ve müslümanlara düşmanlık yapmaya başladılar. Rasulullah (s.a.) da onları muhasara etti. Sonra Medine’den çıkmak şartıyla sulh yaptılar.[9] Muhasara, Hicretin dördüncü senesi Rabi-ulevvel ayında oldu.

Okudunuz mu?  Mehir ile ilgili ayetler

"Bir hurma ağacı kestiyseniz…" ayetinin (5. ayet) nüzul sebebiyle ilgili olarak Buhari, Müslim ve diğerlerinin İbni Ömer’den rivayetlerine göre Rasulullah’ın (s.a.) Beni Nadir’in hurma ağaçlarını yakıp fidanlarını kesmesi üzerine bu ayet-i kerime nazil oldu.

İbni İshak’ın Yezid b. Rümman’dan rivayetine göre Rasulullah (s.a.) Beni Nadir’in üzerine yürüdüğünde kalelerine kapandılar. Rasulullah (s.a.) da hurmaların kesilip yakılmasını emretti. Onlar da kaleden "Ya Muham-med! Sen fesadı yasaklar ve kötülerdin, şimdi hurmaların kesilip yakılması ne demek oluyor?" diye seslendiler. Bunun üzerine bu ayet-i kerime nazil oldu. İbni Cerir de Katade ve Mücahid’den benzerini rivayet etmiştir

Okudunuz mu?  Sui zan ile ilgili ayetler

Cevap: Haşır Süresi Nuzul Sebebi

mum
Haşır suresi neden indir sebep?

Nüzul Sebebi 4

"Münafıkları görmedin mi?" ayetinin (11. ayet) nüzul sebebi İbni Ebi Hatem’in Süddi’den rivayetine göre şöyledir: Kurayza Yahudilerinden bir grup insan müslüman oldu, aralarında münafıklar da vardı. Bunlar Nadir halkına "Siz çıkartılırsanız biz de sizinle beraber çıkarız" diyorlardı. İşe bu ayet bu münafıklar hakkında nazil oldu.

Okudunuz mu?  Umutsuzlukla ilgili ayetler

İbni İshak, İbnü’l-Münzir ve Ebu Nuaym’ın İbni Abbas’tan rivayet ettiklerine göre bu ayet Abdullah b. Ubey, Rifaa b. Zeyd, Abdullah b. Nebtel ve Medine halkından bir grup münafık hakkında nazil olmuştur. Bunlar, bu ayetlerde bildirilen, yardım ederiz, şeklindeki haberleri Beni Nadir’e gönderiyorlardı

Okudunuz mu?  İbadet ile ilgili ayetler

haşr suresi, haşr suresi 9 ayet hangi olay üzerine inmiştir, haşir suresi

Bu kategoride yer alan Kalem Süresi Nüzul Sebebi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Haşır Süresi Nuzul Sebebi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.