Anasayfa
8 Mayıs 2021, 1:38
Sure Ayet
Yönetici

Tahrim süresi nüzul sebebi

Tahrim süresi nüzul sebebi

NuN
tahrim süresi iniş sebebi nedir? ilgili hadisler

TAHRİM Nüzul Sebebi:

"Ey peygamber, Allah’ın sana helâl kıldığı şeyi…" ve "Allah, yeminlerinizin çözülmesini size farz kılmıştır." ayetleriyle (1. ve 2. ayetler) ilgili olarak alimler, bu iki ayetin nüzul sebebi hakkında çeşitli rivayetler zikretmişlerdir. Bunlardan sahih olanı Buhari, İbni Kesir ve başkalarının da zikrettiği gibi bu ayetlerin, Rasulullah’m (s.a.) balı kendisine haram kılması üzerine nazil olduğunu göstermektedir.

Buhari ve Müslim’in Sa/ıi/ı’lerinde rivayet ettiklerine göre Hz. Aişe (r.a.) şöyle dedi: Rasulullah (s.a.) tatlıyı ve balı çok severdi. İkindi namazından döndüğünde hanımlarına uğrar, bunlardan Zeyneb b. Cahş’ın yanında biraz kalır ve bal şerbeti içerdi. Hafsa ile ben şöyle anlaştık. Rasulullah hangimizin yanına gelirse: "Senden meğafir kokusu geliyor[6], meğafîr mi yedin?" diyecektik. Öyle de yaptık. Rasulullah: "Hayır, Zey-neb’in yanında bal şerbeti içtim, yemin ettim bir daha içmeyeceğim, bunu kimseye söyleme." dedi.

Okudunuz mu?  Bakara suresi cumartesi yasağı

Tabera’nin sahih bir senetle İbni Abbas’tan rivayet ettiğine göre Rasulullah (s.a.) eşi Sevde’nin yanında bal şerbeti içmişti. Aişe’nin yanına geldiğinde: "Senden bir koku geliyor." dedi. Hafsa’nın yanına gittiğinde o da aynısını söyleyince Rasulullah: "Zannedersem Sevde’nin yanında içtiğim şerbettendir, vAllahi bir daha içmeyeceğim." buyurdular. Bunun üzerine "Ey peygamber Allah’ın sana helâl kıldığını…" ayeti indi.

Okudunuz mu?  Kur'an-ı kerim'de yaratma ile ilgili ayetler

Siyer kitaplarındaki rivayetlerde hadise şöyle anlatılır: Hz. Peygamber (s.a.) Hafsa’nın yanında balı kendisine haram etti. O da bunu Aişe’ye söyledi. Halbuki Rasulullah bunu gizli tutmasını istemişti. Nitekim daha önce de Aişe ve Hafsa’ya babaları Ebu Bekir (r.a.) ve Ömer (r.a.)’in kendisinden sonra ümmetinin başına halife olacaklarını bir sır olarak söylemiş ve bunu gizli tutmalarını istemişti.

Okudunuz mu?  İhlas suresi neden indirildi?

İbnü’l-Arabi şöyle der: Haberlerin sahih olanı şöyledir: Rasulullah bal şerbetini haram kılmıştı -ki onu Zeyneb’in yanında içmişti-. Bu konuda Aişe ve Hafsa anlaştılar ve olan oldu. Hz. Peygamber bir daha içmemek

üzere yemin etti ve bunun bir sır olarak kalmasını istedi. Ayet-i kerime hepsi hakkında nazil olmuştur. Ayetin, kendisini Rasulullah’a hibe eden kadın hakkında nazil olduğu şeklindeki rivayete gelince, bu hem senet hem de mana bakımından zayıftır. Senet bakımından zayıftır, çünkü ravi-leri adalet sıfatından yoksundur. Mana bakımından zayıftır, çünkü "Hz. Peygamberin hibeyi reddetmesi, onun haram kılması demektir." demek doğru olmaz, belki "hibeyi kabul etmemiştir." denilebilir. Kendisine hibe yapılan kişinin bu hibeyi kabul etmemesi şeran hakkıdır. Darakutni’nin Ömer’den rivayet ettiğine göre "Rasulullah kendisine Kıpti Mariye’yi haram kılmıştır." şeklindeki rivayete gelince, bu her ne kadar mana bakımından yakın görünüyor ise de ne bir sahih hadis kitabında zikredilmiş ne de adil bir ravi bunu nakletmiştir.

Okudunuz mu?  Kur'an da tecvidli okunması en zor sure ve ayetler nelerdir ?

"Eğer o sizi boşarsa…" ayetinin (5. ayet) nüzul sebebiyle ilgili olarak Buhari’nin Enes’ten rivayetine göre, Rasulullah’ın (s.a.) hanımlarının onu kıskanmaları hadisesinde Hz. Ömer onlara şöyle dedi: "Eğer Rasulullah sizi boşarsa umulur ki Allah ona sizden daha hayırlı eşler verir." Bunun üzerine aynı lafızlarla beşinci ayet indi.

Okudunuz mu?  Şifa için ayetel kürsi

Yine Buhari’nin Enes’ten rivayet ettiğine göre Hz. Ömer şöyle dedi: Müminlerin anneleri olan annelerimizden bazılarının Rasulullah’a karşı sert davrandıklarını ve onu rahatsız ettiklerini haber aldım. Onları teker teker ziyaret ettim ve nasihat ettim, Rasulullah’ı rahatsız etmemelerini söyledim ve "Eğer dinlemezseniz Allah ona sizden daha hayırlılarını verir." dedim. Zeyneb’e gittiğim de o bana: "Ey Hattab’ın oğlu! Rasulullah hanımlarına nasihat etmesini bilmiyor mu ki onlara sen nasihat ediyorsun" dedi. Ben de sustum. Bunun üzerine "Eğer o sizi boşarsa yerinize…" ayeti nazil oldu.

Okudunuz mu?  Batıl inançlar ile ilgili ayetler

KAYNAKLAR
İbnü’l-Arabî, Ahkâmul-Kur’an, IV/1833-1834.
Vehbe Zuhayli, et-Tefsirü’l-Münir, Risale Yayınları: 14/545-546.


Cevap: Tahrim süresi nüzul sebebi

Şema
Tahrim Nüzul Sebebi (Diyanet tefsiri)

a. Rivayete göre Peygamber (s.a.v), günlerini, eşleri (r. anhunne) arasında taksim ederdi. Hafsa’nın günü gelince, Hafsa, anne ve babasnı ziyaret için Rasulullah (s.a.v)’tan izin istedi. Rasulullah (s.a.v)’da ona izin verdi. Hafsa gidince, cariyesi Mâriye el-Kıbtî’ye haber gönderip onu getirtti ve Hafsa’nın evinde onunla birlikte oldu. Hafsa dönüp onu evinde görünce büyük bir kıskançlık hissetti ve şöyle dedi: "Ben yok iken, onu evime sokup, yatağımda .onunla birlikte mi oldun?! Bunu sadece, beni hakir gördüğün için yaptığın kanâatindeyim." Bunun üzerine Rasulullah (s.a.v) gönlünü almak için ona: "Mâriye’yi kendime haram kıldım. Bunu sakın hiç kimseye söyleme" dedi. Rasulullah (s.a.v) Hafsa’nın yanından çıkınca, Hafsa, Âişe ile kendi arasındaki duvara vurdu ve Peygamber (s.a.v)’in sırrını ona bildirdi. Hafsa ile Aişe, birbirleriyle sıkıfıkı idiler. Rasulullah (s.a.v) bu olaya kızarak bir ay eşlerinin yanma girmemeye yemin etti ve onlardan ayrıldı. Bunun üzerine Yüce Allah, "Ey Peygamber! Allah’ın helal kıldığını niçin kendine haram kılıyorsun?" mealindeki âyeti indirdi.

Okudunuz mu?  Hikmet ile ilgili ayetler

b. Rivayete göre Rasulullah (s.a.v) eşi Zeyneb’in yanma girer ve orada bal içerdi.Bunu gören Âişe ve Hafsa, Rasulullah (s.a.v) kendilerine yaklaştığında ona "meğâfir yemişsin" demek üzere anlaştılar. Meğâfir, tatlı fakat kötü kokusu olan bir yiyecektir. Rasulullah (s.a.v) Hafsa’nın yanma varınca Hafsa bu sözü ona söyledi. Sonra Rasulullah (s.a.v) Âişe’nin yanına girdi. O da aynı şeyi söyledi. Rasulullah (s.a.v) kendisinden kötü bir kokunun yayılmasını istemezdi. Rasulullah (s.a.v) "Hayır, fakat ben Zeyneb’in yanında bal içmiştim. Bir daha onu içmeyeceğim" dedi ve buna yemin etti. Bunun üzerine: "Ey Peygamber! Allah’ın helal kıldığını niçin kendine haram kılıyorsun?" mealindeki âyet indi.

Okudunuz mu?  Kuranda geçen yağmur ile ilgili ayetler

tahrim suresi nüzul sebebi, tahrim suresinin nüzul sebebi, tahrim suresi neden inmiştir

Bu kategoride yer alan Rahman Süresi Nüzul Sebebi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Tahrim süresi nüzul sebebi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.