Anasayfa
7 Mayıs 2021, 20:14
Namaz
Abone

Tadili erkan nedir? Kısaca

Tadili erkan nedir? Kısaca

Kayıtsız Üye
Tadili erkan için bişey söylemeden beklemek mi gerekiyor yoksa mesela secdedeyken sessiz bekleme yapmadan sadece 3 kere subhane rabbiyel a’la diyerek secdeden kalkmakla tadili erkana uyulmuş olurmu yoksa terk mi edilmiş olur?


Cevap: Tadili erkan nedir? Kısaca

@hmet
Tadili erkan, rükünleri yani namazın farzlarını iyi yapmaktır.
Namazın her farzını iyice yapmak, hem beklemek hem zikretmek

Okudunuz mu?  Namaz kılmayan biri ile ortak kurban kesilir mi ?

Tadili erkan ile ilgili soru

Cömert Oğuz
Tadili erkanda 5 şart varmış. Ben bu beklemelerin tam olarak nerede olduğunu bilmiyorum.
Mesela secdede tadili erkana uymak için sübhani rabbiyel ala demeden önce mi beklemeliyim yoksa dedikten sonra mı beklemeliyim?


Yorum: Tadili erkan ile ilgili soru

zfr07
Kavme: rüküdan kalkıp dikilmek
Celse: iki secde arasında oturmak

Okudunuz mu?  Vakit olduğu halde arabanın içinde namaz kılmak caiz mi yoksa eve mi gidilmeli dir?

Sual: Namazda tadil-i erkana riayet nasıl olur?
CEVAP
Rüku, secde, kavme ve celsede, her uzvun hareketsiz ve sakin olup, bir miktar durmaya tadil-i erkan denir. Mesela rükuya eğilir eğilmez durmadan kalkılmaz. Kavme de öyle, yani rükudan kalkınca biraz beklemek belini dik tutmak gerekir. Secdeden kalkınca da öyle. Bunlara tadil-i erkan denir. Okumalar hareketsiz olmaya mani değildir. Üç kere tesbih söyleyince otomatikman beklemiş oluyoruz, ayrıca beklenmez. Kavmede de Rabbena lekel hamd demekle beklemiş oluyoruz.

Okudunuz mu?  Köpeğe dokunduktan sonra namaz kılınır mı

Tadil-i erkâna riayet etmek için celsede yani iki secde arasında ve kavmede yani rükûdan kalktıktan sonra (SübhânAllah) diyecek kadar durmak vacibdir. Rükûdan kalkarken (SemiAllahü limen hamideh) söyleyip, kavmede de, (Rabbenâ lekel hamd) denince, vacib de, sünnet de yerine geliyor. Yani o kadar durulmuş oluyor.

Okudunuz mu?  Cünüp olduğum için cumaya gitmedim yanlış mı yapmışım cünüpken namaz kılınır mı

Tadil-i erkâna riayet unutulursa, yani (SübhânAllah) diyecek kadar durulmazsa, secde-i sehv gerekir.


Şem’a
Tadili erkan rükû ve secdede zikir okumakla birlikte az beklemektir yani acele hareket etmemektir


İsmile
Ben eskiden tadili erkanı bilmeden namaz kılıyordum öğrendim ki tadili erkana riayet etmemek namazı da tehlikeye atıyor artık buna daha çok dikkat ediyorum ama bazen yine eski alışkanlıklardan olsa gerek rukuden secdeye veya 2 secde arasını biraz hızlı yapıyorum böyle olunca ne yapacağımı şaşırıyorum yeniden mi kılmam gerekir olduğu gibi devam mı etmeliyim yoksa sehiv secdesi mi yapmalıyım

Okudunuz mu?  İmam rabbena lekel hamd der mi

arifselim
İki secde arasını veya rükudan sonra hızlıca hareket etmek namazı bozmaz ama bu şekilde hareket etmek mekruhtur. Bundan sonra daha dikkatli olmaya çalışmalı ve alışkanlık haline getirmelisin.


ERKAN, erkan ne demek, tadîl-i erkân

Bu kategoride yer alan Namaz Dualarının Okunuş Sırası başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Tadili erkan nedir? Kısaca Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.