Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:44
Hadisler
Yönetici

Peygamberimiz (sav) sağdan başlamak ile ilgili sünnetleri

Peygamberimiz (sav) sağdan başlamak ile ilgili sünnetleri

sstrn
Selamun Aleykum,

1-) Âişe radıyAllahu anhâ şöyle dedi:
Resûlullah sallAllahu aleyhi ve sellem temizlenmeye, taranmaya, ayakkabısını giymeye varıncaya kadar her işe sağdan başlamayı pek severdi.Yine Âişe radıyallâhu anhâ şöyle dedi:
Resûlullah sallAllahu aleyhi ve sellem sağ elini temizlik ve yemek için, sol elini de tuvalette temizlenmek ve benzeri işler için kullanırdı.
< Temizlenmeye taranmaya ayakkabıyı sağdan giymeye başlamak sağ el ile yemek sol eli tuvalette kullanmak sünnettir. Dememiz doğru olur mu ? >
2)Ümmü Atıyye radıyAllahu anhâ’dan rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallAllahu aleyhi ve sellem kızı Zeyneb radıyAllahu anhâ’yı yıkayan kadınlara şöyle buyurdu:
Sağ tarafından ve abdest organlarından başlayın
< Abdeste sağdan başlamak sünnettir. Dememiz doğru olur mu? >
3)Ebû Hüreyre radıyAllahu anh‘den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallAllahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
Biriniz ayakkabısını giyeceği zaman önce sağ ayağından, ayakkabısını çıkaracağı zaman da önce sol ayağından başlasın. Böylece sağ ayak ilk önce giyilen, en sonra çıkarılan ayak olsun.
Ebû Hüreyre radıyAllahu anh‘den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallAllahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
Elbise giydiğiniz ve abdest aldığınız zaman sağ tarafınızdan başlayınız.
< Ayakkabı giyerken sağ ayaktan başlamak ve çıkaracağımız zamanda sol ayaktan başlamak, elbise giyerken ve abdeste başlarken sağdan başlamak sünnettir. Dememiz doğru olur mu ? >
4) Enes radıyAllahu anh şöyle dedi:
Resûlullah sallAllahu aleyhi ve sellem Mina’ya gelince hemen cemreye gitti ve taşları attı. Sonra Mina’daki dinlenme yerine gitti ve kurbanını kesti. Bu işler bitince berberi çağırdı ve ona önce başının sağ tarafını, sonra sol tarafını göstererek:
Buralardan kes! buyurdu. Daha sonra kesilen saçlarını halka dağıttı.
< Saç kestirirken sağdan başlamak sünnettir. Dememiz doğru olur mu ? >


Cevap: Peygamberimiz (sav) sağdan başlamak ile ilgili sünnetleri

HADİE
peygamberimizin sünnetlerinden biri olan sağdan başlamak onun yaptığı ve ümmetinede tavsiye ettiği davranışlardandır tırnak keserken ayakkabı giyerker v.b.şeylerde sağdan başlanılması gerektiğini söylemişlerdir

Okudunuz mu?  Bedir savaşına katılan asker sayısı ne kadardı?

ayakkabiyi sagdan baslama, Tum Arapça hadisler

Bu kategoride yer alan Ölüye Ağıt Yakma Yasağı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Peygamberimiz (sav) sağdan başlamak ile ilgili sünnetleri Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.