Anasayfa
8 Mayıs 2021, 12:24
missa2
Abone

Peygamberimiz diğer peygamberlerden üstün müdür

Peygamberimiz diğer peygamberlerden üstün müdür

Kayıtsız Üye
peygamberimiz diğer peygamberlerden üstün müdür


Cevap: Peygamberimiz diğer peygamberlerden üstün müdür

Darusselam
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (a.s.m) hasaisi/ayrıcalıklı özellikleri nelerdir?

Ülü’l-azm peygamberler bütün peygamberlerin en üstünleridir. Onlar içinde ise en büyük peygamber, Peygamberimiz (s.a.v)’dir. Âlimler buna dair bazı deliller zikretmişlerdir. Onlardan bazıları şöyledir:
Kur’ân’da Biz seni âlemlere rahmet olarak gönderdik. (Enbiya, 107) buyrulur. O âlemlere rahmet olunca bütün âlemlerden üstün olması gerekir. Diğer peygamberler de bu âlemlere dahildirler.
Bütün peygamberler kendi kavimlerine, Peygamberimiz ise, bütün insanlık âlemine gönderilmiştir. Kur’ân’da Biz seni bütün insanlara ancak müjdeleyici ve korkutucu olarak gönderdik. (Sebe, 28), De ki: Ey insanlar! Ben sizin hepinize, göklerin ve yerin sahibi olan Allah’ın elçisiyim (A’raf, 158). buyrulur. Onun risaleti umumi olduğu için mertebesi de daha yüksektir.
Bütün peygamberlerin peygamberliği belli bir zamanı kapsar. Peygamberimiz (s.a.v)’in peygamberliği ise kıyamete kadar devam edecektir. Onun şeriatı kendisinden önceki bütün peygamberlerin şeriatlarını neshetmiş, hükümlerini kaldırmıştır.
Miraç mucizesi yalnızca ona ihsan edilmiş ve O, Mescid-i Aksa’da bütün peygamberlere imam olmuş, namaz kıldırmıştır. Bütün peygamberlere imam olması O’nun büyüklüğünü gösterir.
Sahih bir hadiste Peygamberimiz (s.a.v) Ben kıyamet gününde Âdemoğullarının efendisiyim.(…) Bütün peygamberler benim sancağım altında olacaklar. Buyurmuştur[3]. Bu hadis açıkça onun bütün peygamberlerin üstünü olduğunu gösterir.
Ümmet-i Muhammed hakkında Kur’ân’da Sizler insanlar için çıkarılmış en hayırlı ümmetsiniz. (Ali İmran, 110) buyrulur. Ümmet-i Muhammed ümmetlerin en hayırlısı olursa bu ümmetin peygamberi de bütün peygamberlerin en üstünü olur.
Bazı alimler ayette geçen Ülü’l-azm peygamberler ifadesini ayrım yapmaksızın Bütün peygamberler ülül azimdirler, burada kastedilen senden önceki bütün peygamberler gibi sabret! demektir demişlerdir. Bkz, Elmalılı Hamdi Yazır, Hak Dini, Azim D, c, 7, s, 120[2] Bkz, Aliyyül Kari, Fıkh-ı Ekber Şerhi, s,[3] Tirmizi, Tefsirül Kur’an, hn, 3073 / Müsned-i Ahmed, c, 1, s, 281, 295. (Kontrol et)
Allah’ın İnsanlara gönderdiği bütün peygamberlere iman etmemiz gerekir. Onlar insanlığın iftihar vesilesi ve önderleridir.

Okudunuz mu?  Ölümden sonra dirilme ile ilgili hadisler

Bütün peygamberler insanlığın en üstün ve en faziletlileri olmakla beraber, kendi aralarında derece ve mertebe farkı olabilir. Nitekim,

Bu kategoride yer alan Gavs sani abdulbaki hz kimdir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Peygamberimiz diğer peygamberlerden üstün müdür Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.