Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:54
sizden93
Abone

İnternetten film indirip izlemek kul hakkına girer mi ?

İnternetten film indirip izlemek kul hakkına girer mi ?

sstrn
Selamun Aleykum

İnternetten bir filmi(Çanakkale ile ilgili) indirip hiçbir gelir sağlamadan başka kişilerle evde,dernekte izlemek vs. O filmi yapanların kul hakkına girmiş sayılır mıyız ?


Cevap: İnternetten film indirip izlemek kul hakkına girer mi ?

ابو الحيسم
Hayır sayılmazsınız


Internette yayılmış kitap, film vs. ürünleri ücretsiz indirip kullanmak caiz midir?

Hira Nur
Normalde ücretli satılan bir ürünün kopyasını internette bulup indirmek caiz midir? Kitapların pdf hali, şifresi kırılmış bilgisayar programları, filmler ve diziler gibi çeşitli ürünler internette yayılmış durumda. Internette bu şekilde var olan bir urunu(kitap, film,program vs.) indirip kullanabilir miyiz? Ticari bir amaçla değil sadece bireysel olarak faydalanmak amacı için soruyorum. Genel olarak bu ürünler ücretli satılıyor fakat internetten bir ücret ödemeden indirilebiliyor.
Bununla ilgili olarak diğer sorum ise internetten bu tarz dosyaları(film,dizi…) indirmek için kullanılan Torrent isimli programı kullanmak caiz midir?

Okudunuz mu?  Helallik alımına dair sorum

< Sonuç olarak, müslüman bir kişi bu soyut eserleri bedava kullanmakla beraber, bunun için ticari site kurup bedava dağıtım yapamaz, bunun üzerinden elde ettiği reklam geliri dahil bütün gelirler kul hakkıdır. Eserin kafirin ya da müslümanın olması farketmez, vesselam. >
Ticari bir amaç olmadan, hiçbir yerde paylaşmadan sadece bireysel olarak faydalanmak(okumak,izlemek) amacı ile kullanabilir miyiz? Bu eserleri internette ilk paylaşan, dağıtan değilsek sadece var olanı araştırıp bulduysak kullanabilir miyiz caiz olur mu?

Okudunuz mu?  Ağızdaki ufak tabaka Gusül abdestine engel mi

Yorum: Internette yayılmış kitap, film vs. ürünleri ücretsiz indirip kullanmak caiz midir?

Omer Faruk
S.A

Somut sanatlarda ortaya konan şeye somut eserler, soyut sanatlarda ortaya konan eserlere soyut eserler denir. Kitap, sinema, müzik de soyut eserler olup somut eserler gibi bir emek sonucu ortaya çıkar. Burada temel esas ortaya konan eserin daha önce hiçbir birikimden faydalanmış mı ya da faydalanmamış mı? Bu farkı bilmek gerekir.

Okudunuz mu?  Sırrı Azam Ahmedi Devran

Bu tür eserlere baktığımızda, bütün eserlerin mutlaka önceden toplum içinde bedavaya paylaşılan bilgilerden faydalandıklarını görüyoruz. Bir emek verdikleri kesin olmakla beraber bu yalnızca kendilerine ait emek değildir. Örneğin, bilgisayar yazılımları, matematik temeli üzerine inşa edilmektedir. Bu eseri üretenler matematiği üreten toplumlara herhangi bir bedel ödemişler midir? Ya da masalları filme döken insanlar, bu masalları ilk ortaya koyanlara bir telif ödemişler midir? İnsanların daha önce üretmiş oldukları müzik enstrümanlarına telif ödemişler midir? Kur’an hakkında kitap yazanlar, eserlerindeki Kur’an ayetlerine telif ödemişler midir? Bunların cevabına baktığımızda böyle bir hak iddiası kısmen haklı olmakla beraber kısmen de bu eserler üzerinde bütün insanlığın hakları vardır.

Okudunuz mu?  Sağ elle taharet yapmak günah mıdır ?

Sonuç olarak, müslüman bir kişi bu soyut eserleri bedava kullanmakla beraber, bunun için ticari site kurup bedava dağıtım yapamaz, bunun üzerinden elde ettiği reklam geliri dahil bütün gelirler kul hakkıdır. Eserin kafirin ya da müslümanın olması farketmez, vesselam.

Allah’u A’lem…

Okudunuz mu?  Allah'tan aşk istemek haram mıdır?

Hira Nur
Ticari bir amaç olmadan, hiçbir yerde paylaşmadan sadece bireysel olarak faydalanmak(okumak,izlemek) amacı ile kullanabilir miyiz? Bu eserleri internette ilk paylaşan, dağıtan değilsek sadece var olanı araştırıp bulduysak kullanabilir miyiz caiz olur mu?

Bu kategoride yer alan Oruçluyken abdest alma sorunu başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İnternetten film indirip izlemek kul hakkına girer mi ? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.