Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:19
sizden3
Abone

İnternetten film izlemek kul hakkına girer mi?

İnternetten film izlemek kul hakkına girer mi?

yasemin1
Selamünaleyküm,

İnternetten film izlemek kul hakkına girer mi? Korsancılığın kul hakkına girdiğini biliyorum ama internetten film izleme konusunda emin değilim. Sinemada olan filmi veya DVD’si çıkmadan izlemiyorum, ancak onlar çıktığında veya eskidiğinde filmi izliyorum. Bir sakıncası var mıdır ?


Cevap: İnternetten film izlemek kul hakkına girer mi?

Fetva Meclisi
< Selamünaleyküm,

İnternetten film izlemek kul hakkına girer mi? Korsancılığın kul hakkına girdiğini biliyorum ama internetten film izleme konusunda emin değilim. Sinemada olan filmi veya DVD’si çıkmadan izlemiyorum, ancak onlar çıktığında veya eskidiğinde filmi izliyorum. Bir sakıncası var mıdır ? >

Ve aleykumesselam ve rahmetullah Teyp, video kasetlerinin, mp3 ve cd’lerin de telif hakkı vardır. Bunlarda eser olduklarına göre, eser olmaları bakımından bunlar için de telif hakkı vardır.

Ancak ticaret kastı olmaksızın tek bir kaset, video, cd veya vcd çekimi söz konusuysa, iş değişir. Örfen buna bir şey denmez.

Okudunuz mu?  Kaside-i Muzariye sözleri lazım arkadaşlar

Ticaret yapmak maksadıyla külliyetli bir miktarda çoğaltma olmuşsa telif ücreti ödemeye tabi olur.

Ticaret kastı olmaksızın bir tane kopyalamak dinen haram değildir. Ancak kanunlarına göre yasaklanmışsa kanunlara uymak gerekir. Bu sebebten tavsiye etmiyoruz. Korsan video ve cd’lerin de telif hakkı olduğunu, bunun ticaretini yapan insanların bunun telif ücretini ödemesi gerektiğini ve aksi halde bunun ticaretini yapan şahsın mesul olduğunu ifade edelim. Ancak ticaret kastı olmaksızın bir tek cd çoğaltan kişi bundan mesul olmaz. Çünkü malın ticaretini yapmamaktadır.

Ayrıca çalıntı malı almakla bu aynı değildir. Mesela, birisi bir kitabı çalıp satması başkadır. O kitaptaki bilgileri satın aldığı bir kağıda yazıp satması başkadır. Siz o çalıntı mala değil kişinin kendi parası ile aldığı kağıda para vermektesiniz.
Ayrıca devletin yasakladığı her şey haram olmayacağı gibi, yasaklamadığı her şey de helal olmaz.

Okudunuz mu?  Kurani Kerimi kimler tefsir edebilir?

Zaten bu tür konular suistimale açık olduğu için, korsan cd’lerin alınmasını tavsiye etmiyoruz.

Telîf, her hangi bir yazarın kendi görüşlerini yazmak veya başkalarından iktibaslar etmek ve kendinden de bir şeyler eklemek suretiyle bir eser meydana getirmesidir. Burada eserden kastettiğimiz, uzun veya kısa, geniş ya da dar hacimli bir metin veya ibaredir.

Tercüme ise, herhangi bir eseri bir lisandan başka bir lisana çevirmek, aktarmak mânâlarına gelmektedir. Tercüme edilen eserde, sadece lafız mütercime mânâ ise müellifine (yazarına) aittir. Telif edilen eserdeyse, lafız ve mânâ müellife aittir, ancak müellif eserini meydana getirirken başka kimselerin eserlerinden iktibaslar etmek yoluyla yararlanmış da olabilir.

İslâm hukukuna göre alışverişin rükünleri beştir:

1) Bayi, yani satıcı,

2) Müşteri, yani alıcı,

3) Müsmen, yani satılık mal,

4) Semen, yani satılan malın bedeli,

5) Sîga, yani îcâb ve kabul.

Bu beş rüknün veya bunlardan birkaçının ya da birinin eksik olması halinde yapılan bir alışveriş, İslâm hukukuna göre sahih değildir. Bu rükünlerden her birinin de kendine has birtakım şartları vardır. Burada bu şartları tek tek açıklamaya kalkışacak olursak söz çok uzar.

Okudunuz mu?  Günahı Teşhir Etmek

Bunun için sadece sorunuzu gayet yakından ilgilendiren üçüncü rüknün, yani müsmen dediğimiz satılık malın üzerinde birazcık durmak istiyorum. Satılık mal demek, Hanefi fıkhına göre elle tutulan, gözle görülen yararlı bir meta demektir. Şayet bir şey elle tutulup gözle görülmüyorsa, faydalı da değilse fıkhen buna mal denilmez. Ed-Durru’l-Muntekâ, İbnu Abidîn ve diğer Hanefi fıkıh kitaplarının tümü bunu böylece ifâde etmektedirler.

Şuf’a hakkı bunlardan birisidir. Meselâ, birinin bir arsada sizinle ortaklığı veya komşuluğu vardır, sizin kendi hissenizi ya da arsanızı satmaya kalkışmanız halinde o ortağınızın veya komşunuzun müdahale edip sattığınız arsanın bedelini vererek onu satın alma hakkı vardır ki buna şuf’a hakkı denir. İslâm’a göre şuf’a hakkı satılamaz.

Okudunuz mu?  Referans kullanmak caiz mi

Yani şuf’a hakkına sahip olan bir kimse, bu hakkını bir başkasına satamaz. Çünkü hukuku mücerrededendir, elle tutulup gözle görülmeyen bir haktır. İşte telif hakkı da bu kabil haklardandır. Elle tutulup gözle görülmeyen bir haktır. Bir kitap, satılabilir. Ben başkasının yazdığı bir kitabı veya kendi yazdığım bir kitabı, elle yazmak suretiyle kopye etsem, istinsah etsem; o kopyeyi, o nüshayı başkasına satabilirim. Burada satış söz konusudur. Çünkü orada elle tutulan gözle görülen bir mal vardır. Ama telif hakkı dediğimiz şey, yukarıda tarifi geçen hukuku mücerrededendir ve onun satışı olamaz. Çünkü bu, mal tarifi içine giren bir şey değildir.

Buna göre ben, elimde bulunan herhangi bir eserin fotokopisini çektirebilir veya tab ettirebilirim. Çünkü benim elimde bir kitap vardır ve ben o kitabın maliki olduğum için kendi malım olan bu kitabı istediğim usulle çoğaltıp satabilirim. Yalnız zamanın âlimleri malın tarifini genişleterek elle tutulmayan ve gözle görülmeyen şey faydalı olduktan sonra malın şümulüne almışlar, tercüme ve icad gibi şeylerin haklarının satışını caiz görüyorlar. Şafii kitapları da menfâati mal sayıyor.

Okudunuz mu?  Cünüp gezmenin dezavantajları

(Halil GÜNENÇ, Günümüz Meselelerine Fetvalar I.)


Cevap: İnternetten film izlemek kul hakkına girer mi?

Beyzanur34
Selamın Aleyküm internnetten fragman izlemek kull hakkına girer mi bide müzik indirmek girer mi kötü bir niyetle kullanmıycam dinlemek ve video falan yapıcamda lüfen cevap veririn.!!! ???


Cevap: İnternetten film izlemek kul hakkına girer mi?

Kayıtsız Üye
Emek verilen üstünden gelir elde edilen müzik film oyun gibi şeylerin karşılığı verilmeden elde edilmesi kul hakkı olabilir.


Kayıtsız Üye
Selamunaleyküm. Mesela herhangibir film vizyonda değil. Ama sonuçta o filmi telif hakkını alıp satan birçok yer var. Bizim oralardan o parayı vermeyip "ticaret maksadı" olmasızın indirmemiz veya internet üzerinden izlememiz kul hakkına girer mi , caiz midir?

Okudunuz mu?  Ne yaptıysam namaz kılmayı öğrenemedim bu yaşa geldim yardım

saim
Simdı google play oyunu indirin diye oraya koymuş bu nasıl günah olur indirin izleyın dıye telif sahıbı koyuyor zaten onları


Şema
Ticari amaç olmadıktan sonra inşAllah bir sorun olmaz


abdullahbiri
< Yabanci dizi izliyorum ama aradan 1 yil falan gectikten sonra internetten izliyorum cunku yabanci kanallar yok. bu kul hakkina girer mi ? >
Diziler televizyonda çıktıktan sonra zaten dizi sahipleri aynı gün internete koyuyor. Ya websitesine yada youtubeye koyuyorlar. Bu açıdan izleyebilirsin tabiki sakıncası yok.


Kayıtsız Üye
Devletin bizlere verdigi tabletlerde sınırlamalar var biz bu sınırlamaları mecburiyet dogrultusunda kaldırırsak günaha girermiyiz kul hakkı olurmu


arifselim
Bu mecburiyet nedir ne olabilir bilmiyorum. Ama devletin sağladığı imkanları ancak sana tanıdığı imkanlar ve kurallar çerçevesinde kullanman caizdir.


Acaba
Selamünaleyküm
soru biraz saçma olabilir ama cevaplarsanız sevinirim.
Google playde ücretsiz olarak kullanıma sunulan yüksek boyutlu oyun/uygulamaları başka sitelerden indirip kullanmak doğrumudur?
Ve ben şimdiye kadar bir kaç ücretli uygulamayı bedava kullanmıştım bu kul hakkına girermi.

Okudunuz mu?  Taharet nasıl alınmalı? Kısaca

arifselim
Aleykum selam. Bir program ücretli sunulmuşsa o şekilde alınmalıdır. Belli kurallar belirlenmişse aynı şekilde uyulmalıdır. Bir şeyin caiz olmaması için kul hakkı olması gerekmez.


Çaylak2017
Bu konu yıllardır benim kafamı epey kurcalıyor. Birçok farklı sorum var.

1) Örneğin öğrenciler üniversitede çeşitli bilgisayar programları kullanmak ve öğrenmek durumundalar. (Gerçi artık ilkolula kadar indi) Fakat bunların her biri binlerce dolara varan fiyatlara satılıyor. Ticari amaç olmaksızın bunların kırılmış versiyonunu kullanmanın hükmü nedir?

2) Yine sanayide ve grafik tasarımda (örneğin bir kaç kişinin çalıştığı bir KOBİ) kullanılması zorunlu hale gelmiş bilgisayar programları var. Bunların her biri binlerce dolara satılıyor ve ayrıca gereken plugin dediğimiz ek programcıklar asıl programdan daha pahalıya satılıabiliyor. "Serbest piyasadır; satıcı malına istediği fiyatı koyabilir" diyebilirsiniz ama tekel haline gelmiş firma ve programlar var; dolayısıyla fahiş fiyatlar koymakta bir sorun görmüyorlar; parası olan eli mahkum alıyor.

Okudunuz mu?  Gavur ne demek? Gayri Müslimlere dersek ne olur?

3) Yabancı film ve dizi meraklıları örneğin ABD’de yayınlanan bir diziyi bir kaç saat sonra internetten indirip seyredebiliyor. Türkiye’de bir kanalda gösterilip gösterilmeyeceği meçhul; gösterilse de yayın tarihinin üzerinden bir ya da daha fazla yıl geçebiliyor. Eğlence bir zaruret değil; ama yine de bu çok sık yaşanan bir durum. Acaba günaha girer miyiz?

4) Bilgisayar programı geliştiren, film, dizi, müzik üreten yabancı firmalar genellikle İslam Alemi’ne savaş açmış ülkelere mensup. Onlara vereceğimiz para İslam Alemi’ne gökten yağan bomba ve işgal olarak dönmeyecek mi? (Biraz zorlama bir soru olacak ama teorik olarak merak ediyorum) İnternetten para vermeden indireceğimiz, bu ülkelere ait içerik savaş ganimeti olarak kabul edilebilir mi?

Allah’a (c.c.) emanet olun.


mumsema
Zaruri ihtiyacınız olan program ve videoları alma imkanınız varsa alın yoksa ticari amaç olmamak kaydıyla yararlanabilirsiniz.
Fetva bana ait değil, evimde misafirdi bizzat Ali küçük hocaya sordum

Okudunuz mu?  Küfür yazılarını okumak günah mı

Kayıtsız Üye
İyi günler,
İnternetten dizi , film daha cdsi veya dvdisi çıkmadan izlemek kul hakkı olur mu? Herhangi bir ticari amaç yoksa caiz midir? Ya da kul hakkına girer mi?


sedatt
Kardeşim üstteki cevabı okuyabilirsin sorun farklı bir soru değil.


Alpers
Öncelikle Selamun Aleyküm bütün herkeze.Benim sorum şu.Mesela bir dizi izleme sitesine girdiğimizde orda 2013-2014 yılında yada 2015 yılında üstünden zaman geçmiş dizileri izlersek kul hakkına giriyor mu ? Bildiğim kadarıyla türk televizyonuna çıktığında kul hakkı olmuyor siteden izlemek ama çıkmamışsa kul hakkı olur mu ?


Hoca
Yasaklanmayan tüm video filmleri izlemek caizdir yeter ki film içeriği İslam dini kurallarına uygun olsun


Fatihh53
İnternet üzerinden film izlerdim(izlediğim filmlerin korsan olup olmadığını bilmiyorum.)Günah olduğunu düşündüm ve soru sormak istiyorum filmi kopyalamadan,çalmadan izlemek kul hakkı mıdır ? Para ödemeden izliyordum Kul hakkı yemekten çok korkuyorum Şimdiden teşekkürler.

Okudunuz mu?  Gusul abdesti almadan önce ne kadar idrar cıkması gereklidir

Ensar
İzleyeceğiniz filmin öncelik olarak izlenebilir liğine bakılır, ardından o filmleri oraya yükleyenler sorumluluk altındadırlar. Sizler kaçak sayılmayan ve izlenilebilir filimleri tercih edin, çalmadan izlenen film kul hakkı değildir.


internetten film izlemek caiz mi, internetten film izlemek günah mı, internetten film izlemek kul hakkına girer mi

Bu kategoride yer alan Kınama nedir? Kınama ile ilgili soru başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İnternetten film izlemek kul hakkına girer mi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.