Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:14
sizden96
Abone

Namazda gülme sınırı nedir?

Namazda gülme sınırı nedir?

sehervakti
Sabah namazının sünnetini kılıyordum rüku da güldüm güldüğümü kulağım işitti fakat kahkaha atmadım sadece anlık bir gülüş yaşadım ama tahmin ediyorum ki yanımda biri olsa duyabilirdi ,e siz 2 şey diyorsunuz birinde dediğiniz şu kahkakaha atarsan namaz da abdest te bozulur e birinde de diyorsunuz ki yandaki kişi duyacak kadar olursa abdest bozulur e kahkaha atmadık ama yandaki kişi duyacak kadar vardı şimdi ne yapacağız ben abdesti tekrarlamadım vakitte geçti zaten.

Okudunuz mu?  Bu tağut devlete asker olunurmu ?

Cevap: Namazda gülme sınırı nedir?

mum
Namazda gülmek ne demektir
Gülmek neden namazı ve abdesti bozar?

Hanefi mezhebinde, namazda gülme ile kahkahayı birbirinden ayırmışlardır. Hanefilere göre gülmek sadece kendisinin duyabileceği kadar olan harekettir. Gülmede yanındakiler sesi işitmez. Bu şekilde gülmenin hükmü sadece namazı bozmuş olmaktır. Bu türlü gülmek abdesti bozmaz.

Okudunuz mu?  Ayet okuduktan Sonra SadakAllahülazim demek.

Fakat kahkaha hem namaz kılanın kendisinin hem de yanındakilerin işiteceği kadar olandır. Bu hem namazı hem de abdesti bozar. Tebessüm ise sessiz olarak ortaya çıkan hareket olup bundan ötürü namaz bozulmaz.

Hanefilerin yukarıdaki görüşlerinin dayandığı delil mana olarak şu hadisi şeriftir: "Sizden her kim kahkaha ile sesli olarak gülerse hem namazı hem de abdesti birlikte iade etisin." (2)

Okudunuz mu?  Birine Onu sevdiğimizi söylemek günah mıdır ?

1- El-Hidaye 1, 6.; El-Bedayi 1, 232

2- Bu konuda rivayet edilmiş müsned ve mürsel hadisler vardır. Müsned olan hadisler Ebu Musa el Eşari, Ebu Hureyre, Abdullah b. Ömer, Enes b. Malik, Cabir b. Abdullah, İmran b. Husayn ve Ebu’l-Muleyh tarafından rivayet edilmiştir. Ebu Musa hadisini Taberani rivayet etmiştir: "Bir ara Resulullah (a.s.) insanlara namaz kıldırırken bir adam mescide girerek mescid içindeki bir çukura düşmüştü. Bu adamın gözleri kör idi. Namazdaki cemaatin çoğu buna güldüler. Bunun üzerine Hz. Peygamber (a.s.) gülen cemaatin namazları ile birlikte abdestlerini yenilemelerini emretmiştir." Nasbu’r-Raye 1, 47-54.

Okudunuz mu?  Evlere zekat düşer mi

Vehbe Zuhayli, İslam Fıkhı Ansiklopedisi, c. 2, s. 151


Cevap: Namazda gülme sınırı nedir?

sehervakti
Bak abim size bunu anlatamıyorum bana klişeleşmiş cevaplar veriyorsunuz benim dediğim şu abim bak ben demişimki kahkaha ile gülmedim fakat yanımdaki kişi duyacak kadar güldüm eee şimdi napacağım peki? 2 şey söylüyorsunuz, bu iki şey şunlar kahkaha ile gülmek abdesti bozar diyor ve yandaki kişi duyacak şekilde gülmek abdesti bozar demektesiniz iyide ben yanımdaki kişi duyacak kadar gülüp kahkaha ile gülmediysem ne yapacağım ben kahkaha ile gülmedim ama yanımdaki kişi duyacak kadar güldüm eee peki şimdi ne yapacağım bu sınırları biraz daha net belirleyelim lütfen…merakla cevabınızı bekliyorum Allah razı olsun

Okudunuz mu?  İbni cüreyc kimdir bilgi sahibi olan arkadaşlardan bilgi istiyorum

Cevap: Namazda gülme sınırı nedir?

musab
Baktı olmayacak Hocamız,üşenmemiş Vehbe Zuhayliyi kopyalamış:)Ama hala aynı şeyi sorup duruyorsun.

Fakat kahkaha hem namaz kılanın kendisinin hem de yanındakilerin işiteceği kadar olandır.

Sen bu yazıyı okuduktan sonra, ben yanımdaki duyacak kadar güldüm ama kahkaha ile gülmedim diyorsan okuduğunu anlamanda sorun var.

Okudunuz mu?  Allah Engellileri Neye Göre Yarattı

Bence sen yazıyı okumadın bile.


sehervakti
yazıyı okumamış olsaydım eğer,nasıl abimizin kahkaha ve yandaki kişi gülecek kadar dediğini mesajımda yakınayım ki ?


musab
Yeter bu kadar.Sana gerekli cevap verildi.


sehervakti
Allah razı olsun abim cahilliğime verin


musab
Neden cahilliğine vereceğiz?Elinde araştırma imkanı mı yok?Soruna cevap veren mi yok?

Okudunuz mu?  Gideni geri getirmek için yapılacak şey

sehervakti
tamam abi tm haklısın 🙂


Kayıtsız Üye
İnternette bu konuyu araştırırken bu yazıya rastladım, lakin soruyu soran kişi de uygun olmayan davranışa rastladım. Lütfen soru sorarken ya da biriyle konuşurken daha dikkatli olalım belki kardeşim nasıl konuştuğunun farkında değildir ama ben yine de yazamadan edemedim. Allah razı olsun cevap için hocam.

Okudunuz mu?  Farz namazlarda hangi süreler okunur?

namazda sessiz gulmek, namazda kahkaha atmamak kıh diye ses çıkması, Namazda gülme sınırı

Bu kategoride yer alan Anne ve baba kaç yaşına kadar çocukların günahlarını üstlenir ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Namazda gülme sınırı nedir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.