Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:30
Namazlar
Yönetici

Hanefi Mezhebinde Cemaatle Namaz Kılarken Besmele Çekilir mi?

Hanefi Mezhebinde Cemaatle Namaz Kılarken Besmele Çekilir mi?

musab
Ben bu konuyu, daha önce açmış olduğum başlıklarda birkaç kez bahsettim.Ama sırf bu konuyla ilgili başlık açmak istedim.Çünkü her zaman ya sağımdaki kişinin,ya da solumdaki kişinin imama uymuşken besmele çektiğini duyuyorum ve insanlar bu konuda Mezhebinin görüşünü öğrensinler istiyorum.

Okudunuz mu?  Hanefi Mezhebinde Hangi Durumlarda Ezan Okunur?

Hanefi Mezhebine göre imama uyduğumuzda sadece subhaneke okuruz sonra susarız diye en basit namaz kitaplarında bile yazar.Besmele çeken kişiye sorduğumuzda sadece subhaneke okuruz diye kendisi bile söyler.Ama ne hikmetse besmele çeker.Herhalde her işe başlarken Allah’ın adını anmak gerekir diyerekten böyle yapıyorlar.Ama ibadetlerde kendi kafamıza göre iş yapamayız.Ben babamdan böyle gördüm babam ayrıca imamdır vs.demek çok yanlış bir savunma şekli.Bu din anadan,babadan görerek öğrenilmez.

Okudunuz mu?  Hanefi Mezhebinde Namaz Kılarken Her Rekatta Besmele Çekilir mi?

Hanefi Mezhebinde hiçbir müctehid ,imama uyan besmele çeker dememişir.Çekilir diyen müctehid olsa hadi onların görüşüne göre amel ediyorlar diyeceğim ama hiçkimse dememiştir.Çekilir diyen varsa kaynak göstersin,bende kabul edeyim.Ebu Yusuf 1.rekatta euzu çekilir der,ama o bile 2.rekatta,3.rekatta,4.rekatta besmele çekilir demez.Ayrıca Ebu Yusuf 1.rekatta euzu çeker der,besmele çeker demez.Çünkü euzu subhaneke gibidir,senadır.Duadır.Besmele ise öyle değildir.

Okudunuz mu?  Hanefi Mezhebinde Cenaze Namazında Fatiha Okunur mu?

Hanefi Mezhebinde imama uyan besmele çekebilir diyen, sadece İmam Muhammed olabilir.Çünkü İmam Muhammed derki,sessiz kıraatli namazlarda cemaatin de kıraat yapması caizdir.Ama cemaatin okuması müstehap ya da sünnet değildir.Sadece caizdir.


Cevap: Hanefi Mezhebinde Cemaatle Namaz Kılarken Besmele Çekilir mi?

EHLİMAN
Hanefi mezhebine göre cemaatle namaz kılan kimse sübhaneke duasını okur ve susar.Yani Besmele çekmez.İmama uyar ve okunan Kuranı Kerim ayetlerini dinler.Tamamen hocanın kontrolünde namazını ifa eder.

Okudunuz mu?  Hanefi Mezhebinde Ezanda Terci Yapılır mı?

Cevap: Hanefi Mezhebinde Cemaatle Namaz Kılarken Besmele Çekilir mi?

Kayıtsız Üye
Kardesim çok saol yaa 1-2 sitede euzu besmele cekilir yaziyor bazilarinda yazmiyor. Valla kildiim namazdan şüphe ediyordum saolasin icim rahatladi dogrsunu yapiyormusum


Yorum: Hanefi Mezhebinde Cemaatle Namaz Kılarken Besmele Çekilir mi?

Kayıtsız Üye
Hocam diyanetin kitabinda bile euzü besmele çekilir yaziyor bu nasıl oluyor

Okudunuz mu?  Hanefi mezhebinde kuşluk namazı kaç rekat kılınır?

Diyanetin kitabinda okunur yazıyor euzu besmele okunmaz diye nerde yazıyor


arifselim
Cemaatle namaz kılan kişi euzu besmele çekmez. Ama tek başına namaz kılan kimse ilk rekatta euzu besmele çekmesi ve diğer rekatlarda ise besmele çekmesi sünnettir.


isa.1453
Değerli kardeşlerim. Halebi Sağır isimli kitapta besmele kısmında İmam Ebu Yusuf euzu Şubhanekeye tabidir. Yani ondan sona çekilir. Şubhanekeyi okuyan kimselerin euzu çekmesi lazımdır. Zira euzu çekmek vesveseyi def etmek için olduğundan ona herkes muhtaçtır demiştir. Bu durumda imam da ona uyanda euzu besmeleyi çeker çekmesi de lazımdır denilmiştir.
Fakat İmam Azam ve İmam Muhammed ise euzu kıraate tabidir ve imama uyan kıraat etmediği için besmele çekmesine gerek yoktur demişlerdir.

Okudunuz mu?  Hanefi Mezhebinde Rüku ve Secdede Zikir Yapmanın Hükmü Nedir?

Burada euzu çekenler hata yapıyor diyemiyoruz gördüğünüz gibi.
Selam ve dua ile…


cemaatle namaz kılarken sübhanekeyi okuduktan sonra euzü besmele çekilir mi, imama uyan kişi besmele çeker mi, cemaatle kılınan namazlarda besmele

Bu kategoride yer alan Hanefi mezhebinde kerahat vakitleri başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hanefi Mezhebinde Cemaatle Namaz Kılarken Besmele Çekilir mi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.