Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:58
Mezhepler
Yönetici

Namazda tekbir alırken eller nereye kadar kaldırılır?

Namazda tekbir alırken eller nereye kadar kaldırılır?

musab
hanefi mezhebinde;erkekler elleri kulak hizasına kadar götürür ve parmakları açık tutar.(yanlış bilinen bir durum var.insanlar sanıyorki kulak memesine illaki değmek lazım,hatta kulak memesine dokunduğumuzda hafiften sallanması lazım.kulak memesine dokunmak diye ibare görmedim ama burdaki maksat kulak memesine dokunduğumuz zaman o hizaya kadar kaldırdığımız anlaşılıyor ve emin oluyoruz.vesveseye mahal vermiyoruz.yoksa düşünsenize adam kulak memesi hizasına kaldırdı.2.rekatta başlar şeytan vesvese vermeye kulak hizası olmadı daha aşağısı oldu diye)
kadınlar ise;omuz hizasına kadar kaldırır.bu konuda kadın-erkek ayrıma yapan sadece hanefi mezhebidir.hanefilere göre bu şekil tekbir alması kadının mahremliği açısından daha iyidir.

Okudunuz mu?  Taharet Nedir Nasıl yapılır?

şafi mezhebinde;kulak hizasına kadar götürmek sünnettir derler ve açıklama yaparlar.tekbir aldığımızda parmak uçları kulağın üst hizasında olacak,baş parmaklar kulak memesi hizasında olacak,avuç içleride omuz hizasında olacak.ben şafilerin bu yorumunu çok beğenmiştim.çünkü hadiste peygamberimizin omuz hizasına kadar kaldırdığı da var,kulak memesi hizasına kadar kaldırdığıda var.şafiler bu iki hadisi bence çok güzel birleştirmişler.

Okudunuz mu?  Hanefi mezhebine göre meni değmiş elbise gusulden sonra tekrar giyilir mi?

hanbeli mezhebinde;tekbir alınırken eller omuz hizasına kadar kaldırılır.

maliki mezhebinde;eller omuz hizasına kadar kaldırılır.tekbir alırken ellerin dışı gökyüzüne içi de yere bakar.

not:neden peygamberimiz değişik şekillerde tekbir almıştır sorusu sorulursa;
1.namazın ana hatları bellidir ama ayrıntı kısımlarda dikkat edilirse peygamberimiz hep değişik şekillerde namaz kılmıştır.mesela rukudaki tesbihleri bizim şuanki söylediğimiz gibi sürekli 3 kere sunhane rabbiyel azim şeklinde değildir.yeri gelmiş 3 demiştir yeri gelmiştir 33 demiştir.yeri gelmiştir bir gece boyunca rukudan doğrulmamıştır.yeri gelmiş iftitah tekbirinden sonra direk fatihaya geçmiştir yeri gelmiş Allah’a hamd ve senada bulunduktan sonra fatihayı okumaya başlamıştır.
2.bu yorum bence çok mantıklı.kışın bile kalın ceket giydiğimizde dikkat edin elleri kulak hizasına kadar kaldırmak çok güçtür.o zaman ki kıyafetleri bilemiyorum ama kalın giyinildiğinde ,o günkü mescidde klima vs.olmadığını yani mescidin soğuk olduğunu ve kat kat giyinildiğini düşünürsek elleri omuz kulak hizasına kaldırmak zordur.o yüzden peygamberimiz kışın kalın giyindiğinde tekbir alırken elleri omuzuna kadar kaldırmıştır,yazın ise kulaklarına kadar kaldırmıştır.Allahu alem

Okudunuz mu?  Eşyada Aslolan Mübahlıktır

————————————————————————————————————————-
Yukarıda Şafi Mezhebinin hadisleri nasıl birleştirdiğini yazmıştım.Hadisleri birleştirip bu şekilde yorumlayan kişi Şafi alim,İmam Neveviymiş.

Kaynak İçin Bakınız:Vehbe Zuhayli,Cilt:2,Sy:12


Yorum: Namazda tekbir alırken eller nereye kadar kaldırılır?

Ömer
Kardeşim iyi güzel demişsin de, kafadan yorum sallamakla olmaz bu işler.. Yazın böyle kışın böyle!!! Ne alakası var, mekke de medinede kış mı var ki kışın ayrı bir uygulama yapılsın, zaten aşırı sıcak her yer… Mantık deyip mantıksız sallamışsın.

Okudunuz mu?  Dört mezhebe göre teravih namazının hükmü nedir?

Yorum: Namazda tekbir alırken eller nereye kadar kaldırılır?

Kayıtsız Üye
Arkadas sallamıyor Bu goruş Hz Ömerın de r.a rıvayetıdırMekke ve Medınede soguk olmuyormu sankı..Bunun acıklamasınıda bır alim soyle degerlendırmıs Efendimiz asv soğuk gunlerde ellerını omuzlara kaldırırdı Gıyılen elbısenın çok kalın olması hasebıyle…..Ama alimlerin ekserisinin boyle bır gorusu bulunmadığı için boyle yapmak şart değidır Arkadası doğrulamak için yazdım

Okudunuz mu?  Hanefi Mezhebinde Tüm Deniz Ürünleri Helal mi?

tekbir alırken kulaklara dokunmak, hanifi meshebinde eli kulaga götürmek

Bu kategoride yer alan Hanefi Mezhebinde Cünüpken Müslüman Olan Kafire Gusül Almak Farz mı? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Namazda tekbir alırken eller nereye kadar kaldırılır? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.