Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:40
sizden7-2
Abone

Münezzeh nedir? Münezzeh ne demek

Münezzeh nedir? Münezzeh ne demek

melle
İslamda münezzeh ne anlama gelir? kısaca


Cevap: Münezzeh nedir? Münezzeh ne demek

@hmet
Tenzih-Münezzeh anlamı

Dini bir kavram olarak Münezzeh (Tenzih), Allah’ın yaratılmışlık özelliklerinden arınmış olduğuna inanıp bunu ifade etme anlamında kelâm terimidir.

Sözlükte her türlü kötü ve nâhoş şeyden uzak olmak anlamındaki nezâhet kökünden türeyen tenzîh kusur ve ayıplardan uzaklaştırmak demektir. Terim olarak zât-ı ilâhiyyenin âcizlik, eksiklik ve yaratılmışlık özelliklerinden arınmış olduğunu benimseyip ifade etme şeklinde tarif edilir (İbnü’l-Esîr, en-Nihâye, nzh md.; et-TaǾrîfât, s. 93; Lisânü’l-ǾArab, nzh md.). Sıfat Cenâb-ı Hak için düşünüldüğünde O’nun zâtına nisbet edilen mâna diye tanımlanır. Bu mânalarla (mefhum, muhteva) zât arasındaki nisbet olumlu ise sübûtî sıfatlar , olumsuz ise tenzihî/selbî sıfatlar ortaya çıkar; Allah bilendir ; Allah fâni değildir gibi. Tenzih, ulûhiyyet makamıyla bağdaşmayan anlam ve kavramları (nitelikleri) O’ndan nefyetmek veya -mekân/mesafe tasavvuru olmaksızın- uzaklaştırmak, bir anlamda Allah’ın ne olmadığını belirtmektir.

Okudunuz mu?  Yeminin kefaretini tek seferde bir fakire vermek

münezzeh ne demek, münezzeh nedir, münezzeh

Bu kategoride yer alan Namazda ayet tekrarlama caiz midir ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Münezzeh nedir? Münezzeh ne demek Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.