Anasayfa
23 Temmuz 2022, 17:52
sizden9
Abone

Namazdan önce temizlik nasıl yapılmalıdır?

Namazdan önce temizlik nasıl yapılmalıdır?

davidddd
namaza durmadan önce elbisedeki pisliklerin temizlenmesi gerekiyor ama bu konuda detaylar nasıldır? mesela bir damla kan olsa elbisemizde namaz kılamaz mıyız veya bir damla sidik olsa? bunların ölçüsü var galiba ama kan ve mezi vedi gibi şeylerin olması 1 damla bile olsa namazı bozar mı? kurumuş olması bişey değiştirir mi? vakit namazlarını kılamıyorum ama her cuma camiye gitmeye çalışıyorum persembe geceleri banyo yapıyorum ama cuma öğleye kadar bazen bakıyorum iç çamaşırımda mezi veya vedi artık ne olduğunu bilmiyorum damla şeklinde görebiliyorum. görünce suyla temizliyorum ama gözümden kaçtıysa namazım kabul olmaz mı? veya kolumu kaşırken kanattım diyelim bir damla kan gömleğime sürülse yine kabul olmaz mı nasıldır bu konu?

Okudunuz mu?  Kalbimde kötülük olmamasına rağmen anne ve babama çok asiyim ?

namaza engel olan pislikler nelerdir

@hmet
Namaza engel olan pislikler nelerdir?

HANGİ PİSLİKLER (NECASET) İBADETE ENGEL OLUR?

? Fıkıh kitaplarında necaset denen pislik, galiza ve hafife diye iki kısma ayrılmaktadır. Elbisemize bulaşıp, bedenimize sıçrayan bu necasetin iki kısma ayrılmasında bir sebeb mi vardır? Her birinin ayrı birer hükmü mü söz konusudur ki necaset böyle iki kısma ayrılmaktadır?
? Evet, necaseti iki kısma ayırmakta zaruret vardır. Çünkü, necasetlerin ibadetimize engel olan miktarı bakımından iki ayrı durumu vardır. Şöyle ki:

Okudunuz mu?  İhanete maruz kalan evli kadın ne yapmalıdır?

Ağır pislik denen necaset-i galiza, ? parmakların kökünden başlayan? avuç içi kadar bir yerimizi ıslatır, kirletirse bununla namaz câiz olmaz, temizlemek farz olur.

Ama hafif necaset denen küçük pislikler ise, öyle avuç içi kadar değil, bulaştığı uzvun, yahut ıslattığı elbisenin dörtte birini tutacak kadar geniş sahayı kaplarsa ancak o zaman namaza engel olur, yıkamak farziyeti doğar. Bundan az olursa namazımıza mâni olmaz. Aralarında böyle fark var.

? O halde, avuç içi kadar yerimizi kirletince namazımıza mâni olan büyük necaset hangi pisliklerdir, diğerleri hangileridir?

Okudunuz mu?  Sıkıntı, korku, ehvam, Vesvese ve Kötü düşünce nedir ?

? Necaset-i galiza denen büyük necaset şunlardır:

Kan, idrar, meni, insan tersi, hissî heyecanlanma sonunda gelen mezi, vedî, şarap, bir rivâyete göre, sarhoşluk veren diğer bütün içkiler, ağız dolusu kusuntu, eti yenmeyen hayvanların sidikleri, ağızlarının salyaları, tersleri. (Kuşların tersleri bu galiza kısmından değildir.) Eti yenen hayvanlardan tavuk, kaz, ördeklerin pislikleri, bilcümle leşler ve bütünüyle domuz.

Sıraladığımız bu pislikler necasetin galiza (ağır) kısmını teşkil ederler. Bunlardan, katı olanı üç gram ağırlığını bulan büyüklükte, bulaşıcı olanı da avuç içi kadar sahayı ıslatan genişlikte üzerimizde bulunup, elbisemizi yahut bedenimizi kirletmiş olsa burasını temizlemedikçe kılacağımız namazımız câiz olmaz, iâdesi gerekir.

Okudunuz mu?  Kuran'ı hızlı okuma yöntemleri nelerdir?

Meselâ, avuç içi kadar bir sahayı kirleten idrar, kan, şarap döküntüsü, idrardan sonra, yahut cinsî heyecanlanmadan sonra gelip kiloda yayılan mezi ve vedî adındaki akıntıların zikri geçen miktarı namazımıza mânidirler.

Bunların kirlettiği yerleri temizlik hâsıl oldu kanaati hâkim oluncaya kadar yıkar, sonra namazımızı kılarız. Yıkama sayısı mühim değildir, temizliğin te?min edildiğine kani olmak şarttır.

????Necasetin hafif kısmına gelince, bunları da kısaca şöyle sıralamak mümkündür:

? At, eşek, koyun, keçi, manda, sığır idrarlarıyla tersleri.

Okudunuz mu?  Vesvese kime gelir ve niye gelir? Akıldan geçen herşey vesvese midir?

Buna göre, bilhassa köylülerin meşguliyetleri sırasında elbiselerine sıçrayan manda, sığır, koyun, keçi idrar ve tersleri sıçradığı elbisenin dörtte birini bulacak genişlikte olmazsa namaza mâni olmaz. Zira bunlar necasetin hafif kısmındandırlar, kirlettikleri elbisenin, meselâ pantolunun dörtte birini bulmadıkça bu kir namaza mâni olmaz.

Ancak, ibadete mâni olmasa da temizlenmenin takvâca bir hareket olduğu muhakkaktır, o ayrı mesele.

Resûl-i Ekrem Efendimiz:

? Temizlik imanın yarısıdır! buyururken temizliğe dikkat edenlerin kuvvetli imana da sahip olacaklarına işaret etmiştir.

Bu bakımdan, ister necasetin ağır kısmından isterse hafif cinsinden olsun kirlenen yerleri imkânımızın müsaadesi nisbetinde temizlemeye çalışır, her ne kadar namaza mâni olmayacak miktarda olsa da yine lekesiz bir beden ve elbiseyle ibadet etmeyi isteriz. Bundan şüphemiz yoktur. Zaten namaza mâni olmayacak kadarını temizlemek vâcib, mâni olacak kadarını temizlemek ise farz olduğu kaydedilmektedir.

Okudunuz mu?  15 yaşındayım. Geçen sene orucumu bozdum. kefaret vermek zorunda mıyım ?

Resûl-i Ekrem Efendimiz bir hadîslerinde:

? Sidik sıçrantısından kaçının, çünkü kabir azabının çoğu bundan ileri gelmektedir, buyurmuşlardır.

Her ne kadar sıçrantılardaki küçük kabarcıklar namaza mâni teşkil etmeyecek kadar küçük ve az ise de yine titiz davranmak, temizliği imandan sayan biz mü?minlerin şiârıdır. Kendimizi, vesveseye koymayan bir titizlikle temizliğe alıştırmamız iyi bir prensiptir.

Okudunuz mu?  Evlilikte Kaynananın Gelini Kıskanması

Bizim burada dikkate vermek istediğimiz iki ölçü namaza mâni olan ve olmayan miktarın ölçüsüdür. Bunu iyi tesbit ettikten sonra dilediğiniz nisbette titiz davranabilirsiniz. ….

A. Şahin


Cevap: Namazdan önce temizlik nasıl yapılmalıdır?

davidddd
sizin yazdığınız ölçüler doğrultusunda 3-5 damla nın namaza mani olmadığı kanısına varmaktayım bu doğru mudur? mesela bir sivilceden çıkacak kan elbiseye bulaşsa mani değil midir?


Cevap: Namazdan önce temizlik nasıl yapılmalıdır?

TisselTassal
İyi güzel soruyorsun da temiz olmak için çaba sarf etmek var iken neden bu soruyları irdeliyorsun anlamıyorum bilmeden yaptıysan mahsuru yok.Ne cevabı almak istiyorsun günah veya değil desek senin için ne değişecek kıyafetinden şüpheliysen git değiştir rahatla

Okudunuz mu?  Büyük Tuvalet Pisliğinden Büyü Yapılır Mi?

davidddd
siz de iyi güzel diyorsunuz ama günde 5 vakit namaz kılıp 5 kere üstünü değiştirirsen olacak bişey midir bu? Tabi ki üstüne başına dikkat edeceksin ama sürekli tedirgin olmamak için tam öğrenmek istiyorum bir mahsuru var mı sizce?


TisselTassal
Elbette yok bu soruları sorman çok güzel iç çamaşır pislendiyse mecbur değiştirilir.Karakol da komutan vardı Furkan elinden geldiğince iç çamaşırına özen göster derdi özellikle idrar konusuna derdi günde 1 kez olsun değiş değiştirmessen 2 günde 1 değiş derdi iç çamaşır temizliği önemlidir.İdrar 1-2 damla olsa namaz sahih olsa dahi mekruh olma olasılığını dusunmelıyız şüphede kalmaktansa supheyı kaldıracak davranıslar yapmak en doğrusu

Okudunuz mu?  İntiharı düşünüyorum

davidddd
haklısınız işte normalde günlük değişsem bile gün içinde acaba görmediğim şekilde pislik olmuş mudur ne yapmam lazım gibi sorular aklıma geliyor. evde problem değil tabi ki ama neredeyse 12 saat işyerinde oluyoruz

ben yine burda okumuştum galiba 1 damla dahi olsa namaza manidir diye aklımda kalmış ondan emin olmak istedim sonra biraz daha gezindim 1 dirhem diyor. biz de bir şey için dirhem kadar olmaz deyince hiç olmaz manasında deyim olarak kullanıyoruz ya galiba ondan yanıldım. teşekkür ederim yardımcı olan arkadaşlara

Okudunuz mu?  Sinemaya gitmek günah mı

namazdan önce yapılan temizlik

Bu kategoride yer alan Vucudu elimizdeki suyla islatarak gusul alabilir miyiz? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Namazdan önce temizlik nasıl yapılmalıdır? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.