Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:16
missa03
Abone

Kocaya itaat farz mı?

Kocaya itaat farz mı?

Kayıtsız Üye
Esselamün aleyküm benim evim biraz eski . mutfak dolaplarım hep çürümüş. evimizin tamire çok ihtiyacı var . ama maddi açıdan uygun değil iz. Bende hep kocamla tartışıyorum. Niye yeni dolap takmıyon diye . bide kayınlarımın evleri hepsi yeni.maddi olarakta hepsi iyiler sadece biz iyi değiliz anca geçimimizi yapıyoruz. Benim sormak istediğim benim kocama kızmam baskı yapmam doğrumu . çünkü sürekli kayınlarım evimizi electric orlar. Niye bakım yapmıyorsunuz diye . bende daha çok strese girip kocama çatıyorum böyle yapmam doğrumu ne yapmalıyım


Cevap: Kocaya itaat farz mı?

@hmet
Allahtan korkun ve kocanızı maddi konuda zorlamayın


Cevap: Kocaya itaat farz mı?

yasemin
Elimizde bir ev anahtarının olmasını bilerek yetinsek , başkalarıyla kendmizi kıyas yapmasak , galeyana gelip , gaza gelerek çatışmasak , düşünsenize hayat ne kadar güzel olacak . Ama olmaz demi , şeytan verdiği yemini nasıl yerine getircek , sözünü dinleyen insanlar olmasa ..


Cevap: Kocaya itaat farz mı?

Ufkuaçık
Elinden geldiği kadar bir koca, evin bakım ve onarımı için çalışmaya gayret etmelidir.Eğer bu işler çok ise her işin acele ve mühim tarafından başlanırsa çok daha iyi olur.Tamir bakım işlerini önemine göre sıraya koyulursa yavaş yavaş düzene gireceğine inanıyorum.Ancak kadın herşey aynı anda olsun bitsin diye kocasına baskı yapması hiç de doğru değildir.O, kocasına tatlı dille yalvararak yaptırırsa bu çok daha iyi olur.Kocası da tembellik gösterip de yapacağı bu işlerde gevşeklik ve ihmalkarlık göstermemelidir.Herşey karşılıklı rica minnet ile olmalıdır..

Okudunuz mu?  Altına tuvaletini yapan çocuğuma çare bulamadım, sizlerden bir öneri bekliyorum...

T.a
Kadın kocasını her günah olmayan saçma sapan isteğini yapmak zorunda mı? Bu şekilde kadını zulüm etmiş olunmuyor mu? Ne de olsa koca karısıyla iyi geçinmek zorunda ve onu üzemez…

Koca eşinden çıplak fotoğraf isteme hakkı var mı. Böyle bir isteğe itaat etmemek günah mı. Çünkü o fotoğrafları ya yarın bir gün yayınlarsa. Nasıl güveneceğiz.


arifselim
Her türlü günah ve ahlaksızlığa vesile olacak şeyleri bir kadın eşine itaat ederek yapmak zorunda değildir ve hatta yapmamalıdır. Hanımından çıplak resim isteme hakkı da yoktur. Her iki tarafın rızası olsa bile günümüz teknolojik cihazlarında güven ve mahremiyet kalmadığı çok açıktır.

Okudunuz mu?  Vefat eden babamın gözleri iki kere açılmış bunun nedeni nedir?

fth123
Kanaat etmeyip kocasını maddi anlamda zorlayan kadınların cehenneme gitmesini diliyorum.

Kadın kocanın istediği sapkınca ve caiz olmayan şeyleri yapmamalı.


vel Fecr
Bakın aklınıza göre bu konuyu yorumlamayın. ayeti kerimede denilmektedir ki.

Ey iman edenler! Allah’a itaat edin, Resule itaat edin ve sizden olan emir sahiplerine (de itaat edin). Eğer bir şey hakkında anlaşmazlığa düşerseniz, -şayet Allah’a ve ahiret gününe iman ediyorsanız- onu Allah’a ve Resule götürün. Bu daha hayırlı ve neticesi itibarıyla da daha güzeldir. (Nisa suresi: 59)

Erkeğin Ailede Kavvam olduğuna dair ayet ise.
Allah’ın, (iki cinse) birbirinden farklı özellik ve lutuflar bahşetmesi ve mallarından harcama yapmaları sebebiyle erkekler kadınların yöneticisi ve koruyucusudurlar. Sâliha kadınlar Allah’a itaatkârdır; Allah’ın korumasına uygun olarak, kimsenin görmediği durumlarda da kendilerini korurlar. (Evlilik hukukuna) baş kaldırmasından endişe ettiğiniz kadınlara ögüt verin, onları yataklarda yalnız bırakın, bu onları yola getirmezse onları dövün. Eğer size itaat ederlerse artık onların aleyhine başka bir yol aramayın; çünkü Allah yücedir, büyüktür. Nisa 34

Okudunuz mu?  Eşler arasını düzeltmek için etkili bir dua örneği istiyorum

kadının kocasını dinlemesi ayetler ile sabittir. kocası evin reisidir ve ona itaat etmesi zorunluluktur.
şimdi önce şunu bilmek lazım. kişi önce ailesinde islamı bir yaşayacak yaşamaya çalışacak. bir erkek bu ayetleri okuyup " bak hanım, ayet böle ne dersem yapmak zorundasın artık" demesi, kendi menfaatine göre ayetleri aldığını diğer ayetleri hayatına sokmadığına işarettir.

mümine bir erkek hanımına yük olacak şeyleri zaten ondan istemez, isteklerini hanımının durumunu gözeterek yapar.
bir erkek emir yasakların karşısında bir istekte bulunamaz. emir yasaklar Allah tealanın emirleridir.
peki bir erkek hangi durumlarda karısından istekte bulunabilir, bunlar ise mubah konulardır.
örneğin bir hanımından yemek yapmasını isteyebilir veya su getirmesini, ancak hanımı hasta vaziyettedir, kalkıp suyunu kendi alabilir. yani bu aslında anlayışla alakalıdır. eşler birbirlerine merhametli davranması islamdandır.

Okudunuz mu?  İstemeyerek avret yeri görmek

bir hanım yaptığı ev işlerinin hayır olduğunu düşünerek yapmalıdır. düşünsene yaptığın yemekten müslümanlar yemek yiyor sana dua ediyor.
ama günümüzde hanımları bir hizmetçi anlayışına yönlendirdikleri için, ve hanımlarda böyle zannettikleri için, şimdi evde kendilerini hizmetli olarak düşünüyorlar.

erkek evin iaşe teminini yapmalı, hanımıda ev içini idare etmelidir. ikiside hayırdır, hoştur.


M.E
Erkek eşine oruç tut derse tutmak zorunda mı ve durduk yere bozmasını isterse? Yada kalk konuş veya sus diye emirler vere bilir mi?
Anlamıyorum böyle saçma şaban isteklere cevap vermek zorunda mı kadın. Etmese günaha girer mi? Yani bu kadını sinir hastası yapmaz mı?


klav
Kendin saçma diyorsun ama ciddi gibi de soruyorsun. Kocaya itaat derken zulme itaat denmedi. İslama aykırı hiç bir şeye itaat etmek zorunda değilsin.


Kayıtsız Üye
Ama bu istekleri günah değil ve ne ye göre zulüm? Bazılarına bu normal bazılarına zulüm. Teşekkürler. Bu konu kafamdan çıkmıyor. Evlilikten soğudum. Zina yapsan kocaya falan itaat etmen gerekmiyor. Bana göre ondan dışarı çıkmam için izin almam zulüm. O neden izin almıyor….

Okudunuz mu?  Türkçe nikah duası

Deminki soruyu "kocaya itaat…?!" soran benim. Saygısızlık yaptıysam herkesten özür dilerim. Sadece bu konu hakkında her şey iyi bilmek istiyorum çünkü kafamdan dediğim gibi çıkmıyor ve moralimi bozuyor.


arifselim
Erkek eşine oruç tut demekle ona oruç tutturamaz. Ramazan olan farz orucu ise zaten Allah emretmiştir ve her müslüman tutmak zorundadır. Nafile olan oruçlar için ise eşlerin birbirlerinin cinsel ihtiyaçları önde tutulmuştur. Kişi kendi aklına ve hislerine göre hüküm vermemelidir. Dini bilgilerini artırmalı, araştırmalı, güvenilir kitaplardan öğrenmeli ve yine güvenilir ve alim hocaların sohbetlerini takip ederek kendini geliştirmelidir. Böylece aklına gelen bir çok sorunun cevabını bulacaktır Allah’ın izniyle.


vel Fecr
< Ama bu istekleri günah değil ve ne ye göre zulüm? Bazılarına bu normal bazılarına zulüm. Teşekkürler. Bu konu kafamdan çıkmıyor. Evlilikten soğudum. Zina yapsan kocaya falan itaat etmen gerekmiyor. Bana göre ondan dışarı çıkmam için izin almam zulüm. O neden izin almıyor….

Okudunuz mu?  Babanın Ahı Tutar mı?

Deminki soruyu "kocaya itaat…?!" soran benim. Saygısızlık yaptıysam herkesten özür dilerim. Sadece bu konu hakkında her şey iyi bilmek istiyorum çünkü kafamdan dediğim gibi çıkmıyor ve moralimi bozuyor. >
şu islamı kafanıza göre değilde Allahın emri gibi görüp iman etseniz tüm mesele çözülecek.
kocana sordunmu bey cebinde kaç para var diye ? sordunmu kocana en son ne zaman elbise aldın kendine diye ?
belki yaptıracak gücü yok adamın . işinize geldiği gibi dini yorumlamayın. mesele budur ayette koyduk hadiste. ha inkarmı edecekseniz siz bilirsiniz. mahşerde nasıl olsa karşılaşacaksınız.


Omer Faruk
Güzel kardeşim,

< Ama bu istekleri günah değil ve ne ye göre zulüm? Bazılarına bu normal bazılarına zulüm. Teşekkürler. Bu konu kafamdan çıkmıyor. Evlilikten soğudum. Zina yapsan kocaya falan itaat etmen gerekmiyor. Bana göre ondan dışarı çıkmam için izin almam zulüm. O neden izin almıyor…. >
Müslüman kardeşlerimiz, itaati ne olursa olsun zorunlu itaat olarak aldıkları için arıza çıkıyor. Kadının erkeğe itaatini, erkeğin kadına uygulayacağı bir baskı olarak algılarsanız işte o zaman zulme dönüşür. Devlet yönetiminde de bu böyledir. İtaatın sınırı Allah’ın hakkına uyumla sınırlıdır. Kimse nefsi için kimseden itaat isteyemez. Yok annene göndermiyorum, yok dışarı çıkmayacaksın, yok arkadaşlarınla buluşmayacaksın gibi emirler nefse dayalı itaat içerir.

Okudunuz mu?  İslamda bekar kalmak günahmıdır?

Nasıl ki, bir vatandaş, müslüman lidere itaat ederken Allah ve Rasülü’nün sınırlarını şart koşarak biat (kabul) ediyorsa, kadın da eşiyle yaşamını bu şartla birleştirir. Bu anlamda her iki taraf birbirinin hakkını gözetmek zorundadır. Günümüz müslüman erkekleri itaati kendi nefislerini kadınlar üzerine hakim kılmak için kullanıyorlar, kadınlar da buna itiraz edince, dini kalkan olarak kullanıyorlar. Zaten adil bir erkek/reis yönetimi altındakilere zulmetmeyeceği için onları yönetmekte de zorluk çekmez ve bu tür tehditlere başvurmasına gerek kalmaz.

Kadının evden yalnız çıkması, yalnız seyahat etmesi noktasında izin alması tamamen GÜVENLİĞİ ile ilgili bir konudur. Taabbudi (ibadi) bir yasaklama ile ilgili değildir. Böyle bir problem yoksa kadın eş olmanın gereği eşini her gittiği yer ve yaptığı iş konusunda bilgilendirerek her türlü faaliyette bulunabilir. Aynı yükümlülük erkeğe de aittir. Burada sınır eşlerin birbirlerinin hakkına riayet etmesidir. Örneğin, kadın erkeğin yatak hassasiyetine dikkat edecek, erkek de eşinin duygusal ve güvenlik ihtiyaçlarına dikkat edecek.

Okudunuz mu?  Faiz karışmış mirası almak harama girer mi ?

Kadın ve erkeğin fıtratını bir kenara koyarak yapılan her türlü yorum ne kadını ne de erkeği memnun eder. Öncelikle evlilik bir kral tebaa ilişkisi değildir aksine birbirinin elbisesi olacak kadar birbirine yakın bir ilişkiyi temsil eder. Böylesine yakın bir ilişkiye soyut İTAAT kavramını sokmak ve bunu otorite ile kullanmaya kalkışmak evlilikte fıtrata aykırı bir ilişki doğurur.

Zaten kadın fıtri olarak eşinin korumasını sever. Erkek fıtri olarak bunu bazen kıskançlık olarak gösterir, bazen eşine güven sağlamak için korkularında yanında olarak gösterir. Bana gelen sorunlu evliliklerde kadınların en büyük şikayeti: "Eşlerinin kendilerini başkalarına karşı korumadıkları" şikayetidir.

Okudunuz mu?  Kürtajın günahı nedir, kefareti var mıdır?

Son olarak bir örnek vererek bitirelim: "Eşinizin hoşlanmadığınız bir komşunuzla ilişkisini bitirmek istiyorsanız, bana itaat etmen farz gitmeyeceksin! diye yasaklamaya girişirseniz bu ne fıtridir ne de islamidir." Gerçek yönetici halkını sevgiyle yönetip itaat ettirdiği gibi, size elbiseniz kadar yakın olan eşiniz bu sevgi ile itaati çok daha fazla hak eder. Zaten bu tür metazori emirlerden bir sonuç da alamazsınız.

Birbirinin duası olan eşlere selam olsun, birbirinin sınırlarını bilen eşlere selam olsun, olmayanlara da bunları Rabbim nasip etsin.

Selametle…


Kayıtsız Üye
Ben özgürlüğüme düşkün birisiyim ve çabuk sinirlenen birisiyim bana birisi ne yapacağımı söylemesi gururumu incitiyor. (Tabi İstediği şeyi kendisi de yaparsa o zaman sorun olmaz) Gelecekteki kocam ister çalışsın ister evde otursun onun parasının bir kuruşunu istemiyorum sadece özgürlüğü istiyorum.Bir sorum da olacaktı. Erkek kadını cinsel yönden hep tatmin etmek zorunda mı. Yani kadın her gün isterse veya günde defalarca isterse erkek buna cevap vermek zorunda mı çünkü bazı kadınlar libidosu yüksek oluyor. Ciddi soru. Alay etmeyin lütfen!

Okudunuz mu?  Kaş aldırmanın dinimizde hükmü nedir bilgilendirirmisiniz?

mevlana_torun
Eşim diyorki Allah (cc) diyorki benden sonra itaat edilecek biri olsaydı oda eşlerinizdi iddiasında bulunuyor doğrumu hocam


Ensar
" İnsanın insana secde etmesini emredecek olsaydım, kadının kocasına secde etmesini emrederdim."
Tirmizî Radâ 10; Ebu Davud Nikah 40; İbni Mace
Bu hadis Allah’a secde edilir gibi secde değildir. Kadının eşine saygı ve hakkıyla itaat etmesidir. Kocanında elbette hanımına adaletli ve hakkıyla muamelede bulunması gerekmektedir.


Kocaya itaat farz mı, kocaya itaat farz, kadının kocasına itaat etmesi farz mıdır

Bu kategoride yer alan Kocam onunla memlekete gitmemi istiyor başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kocaya itaat farz mı? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.