Anasayfa
8 Mayıs 2021, 22:15
missa07
Abone

Salavat nasıl hediye edilir kısaca

Salavat nasıl hediye edilir kısaca

Kayıtsız Üye
Salavat nasıl hediye edilir kısaca

13. Allah Teâlâ benim için iki melek görevlendirmiştir. Ben bir Müslümanın yanında anıldım da bana salâvat getirdi mi, mutlaka o iki melek ona ‘Allah seni bağışlasın.’ derler. Allah Teâlâ ve diğer melekleri de o iki meleğe cevap olarak ‘Amin’derler. Bir Müslümanın yanında adım zikrolunduğunda da bana salâvat getirmedi mi, mutlaka o iki melek: ‘Allah seni bağışlamasın.’ derler. Yüce Allah ve öteki melekleri de o iki meleğe cevaben ‘Amin’ derler. (Hak Dini Kur’an Dili, Elmalılı Hamdi Yazır)
1


15. Ravi: Evs İbnu Evs: Rasulullah (sav) buyurdular ki: "Cum’a, en hayırlı günlerinizden biridir. Hz. Adem aleyhisselâm(ıntoprağı) o gün yaratıldı, o gün kabzedildi. (Kıyamette Sur’a) o gün üflenecek, sayha da o günde olacak. Öyleyse o gün bana salâvatı çok okuyun. Zira salâvatlarınız bana arzedilir." Orada bulunanlar: "Salâvatlarımız size nasıl arzedilir? Siz çürümüş olacaksınız!" dediler. Aleyhissalâtu vesselâm: "Allah Teala Hazretleri, Arz’a peygamberlerin cesetlerini yemeyi haram kıldı."buyurdular. [Ebû Davud, Salât 207, (1047); Nesâî, Cum’a 5, (3, 91,92)]
16. Ravi: İbnu Mes’ud: Rasulullah (sav) buyurdular ki: "Yeryüzünde Allah’ın seyyah melekleri vardır. Onlar ümmetimin selâmını (anında) bana tebliğ ederler."
Kaynak: Nesâî, Sehv 46, (3, 43)

17. Ravi: Ebû Mes’ud el Bedri: Biz Sa’d İbnu Ubade’nin meclisinde otururken Rasulullah (asv) yanımıza geldi. Kendisine, Beşir İbnu Sa’d: "Ey Allah’ın Resulü! Bize Allah Teala Hazretleri, sana salât okumamızı emretti. Sana nasıl salât okuyabiliriz?" diye sordu. Efendimiz (asv) şu cevab verdi:
"Şöyle söyleyin "Allahümme salli ala Muhammed’in ve ala al-i Muhammed, kema salleyte ala İbrahime ve barik ala Muhammed’in ve ala al-i Muhammed’in kema barekte ala al-i İbrahime inneke hamidun mecid. (Allah’ım! Muhammed’e ve Muhammed’in aline rahmet kıl tıpkı İbrahim’e rahmet kıldığın gibi. Muhammed’i ve Muhammed’in alini mübarek kıl. Tıpkı İbrahim’in alini mübarek kıldığın gibi." (Rasulullah ilaveten şunu söyledi): "Selâm da bildiğiniz gibi olacak"
[Tirmizî dışındaki Kütüb-i Sitte kitaplarında, Ebû Humeyd es-Saidi (ra)’den gelen bir rivâyet şöyle: "Ashab sordu: "Ey Allah’ın Resulü sana nasıl salât okuyalım?" Rasulullah (asv):
"Şöyle söyleyin," dedi: "Allahümme salli ala Muhammed’in ve ala ezvacihi ve zürriyyetihi kema salleyte ala İbrahime ve barik ala Muhammed’in ve ala ezvacihi ve zürriyyetihi kema barekte ala İbrahime inneke hamidun mecid. (Allah’ım! Muhammed’i zevcelerine ve zürriyetine rahmet kıl, tıpkı İbrahim’e rahmet kıldığın gibi, Muhammed’i zevcelerini ve zürriyetini mübarek kıl, tıpkı İbrahim’i mübarek kıldığın gibi. Sen övülmeye layıksın? şerefi yücesin)."
Ka’b İbnu Ucre’den gelen bir rivâyet de şöyle: "Rasulullah (sav) yanımıza gelmişti: "Ey Allah’ın Resulü, sana nasıl selâm vereceğimizi öğrendik. Ama, sana nasıl salât okuyacağız (bilmiyoruz)?" dedik. "Şöyle söyleyin!" dedi: "Allahümme salli ala Muhammed’in ve ala al-i Muhammed’in kema salleyte ala İbrahime inneke hamidun mecid, Allahümme barik ala Muhammed’in ve ala al-i Muhammed, kema barekte ala ali İbrahime inneke hamidun mecid." [Buhârî, Da’avat 33, Enbiya 8; Müslim, Salât 65, 66, 69 (406, 407); Muvatta, Kasru’s-Salât 66, 67]
18. Şüphesiz ki, benim üzerime salâvat getiren kimsenin selâmını almak için Allah bana ruhumu iade eder. (Ebû Davud, Menasik, 96)
19. Dua eden kimse Peygamber (asv.)’a salât etmedikçe duası perdelenir, dergâh-ı icabete vasıl olmaz. (Taberânî, İbn. Mes’ud’dan)
20. Sizden biriniz Allah’tan bir dilekte bulunduğu zaman evvela O’na, şanına lâyık tarzda hamd-ü sena etsin. Sonra Peygamber (asv)’a salâvat getirsin. Çünkü, bu sûretle arzusuna daha kolay kavuşur. (Taberânî, İbn. Mes’ud’dan)



Cevap: Salavat nasıl hediye edilir kısaca

@hmet
Salavatın hibe edilme şekli: salavat okunduktan sonra "Ya rabbi bu okuduğum salavatların sevabını falan kişiye hediye ediyorum veya bağışlıyorum" denir.

Okudunuz mu?  Kendimizi nasıl düzeltebiliriz

Yorum: Salavat nasıl hediye edilir kısaca

melek38
Selamun Aleykum,
bir hadise’ye gore (Cubbeli Ahmet hocanın bir videosunda gordüm) bir kişi 1000 salavat okursa, Allah azze ve celle o kişinin canını cehenneme haram kılar.
Peki, 1000 salavat okuyup birine hediye edersek, o kişiye sadece sevabı mı ulaşır, yoksa o kişinin canıda mı cehenneme haram kılınır?

Okudunuz mu?  MaşaAllah demek?

Yorum: Salavat nasıl hediye edilir kısaca

arifselim
Aleykum selam. Bu tür hadisi şerifler o dua veya zikrin ne kadar büyük bir mükafata vesile olabileceğine işaret eder. Allah dilerse olduğu gibi kabul eder. Ancak bir insan hayatının her alanınında isyan, haram, ve günahlarla meşgul olmamaya da dikkat etmelidir. Allah’ın rızasını kazanmak için gayret etmelidir ki bu müjdelere nail olabilsin. Başkasına hediye etmek caizdir ve kabul edip etmemek Allah’a kalmış olan bir durumdur.

Okudunuz mu?  Yalan yere Kur'ana el basmanın günahı nedir?

salavat nasıl hediye edilir, salavat nasıl teslim edilir, salavat nasıl teslim edilir

Bu kategoride yer alan Müslüman bir kadının, bir başka Müslüman kadının yanında giyimi nasıl olmalıdır? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Salavat nasıl hediye edilir kısaca Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.