Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:44
Hadisler
Yönetici

Ok ve Yay ile ilgili hadisler

Ok ve Yay ile ilgili hadisler

@hmet
Yay ve ok ile ilgili hadisler

"Ey İsmail oğulları! Ok atınız, sizin atanız da mahir bir ok atıcı idi" (Buhâri, Enbiyâ, 12)

Atıcılık, Avcılık, Koşuculuk ve Futbol

Asr-ı SaadetteAtıcılık (Okçuluk ve Mızrakçılık):

Hz. Peygamber’in Çocuklarınıza ok atmayı, ata binmeyi ve yüzmeyi öğretiniz (Tayalisi, Sünen, 2096) hadisi az önce de geçmişti. Ok atma, hem bir savaş hazırlığı, hem de spor ve eğlence amacı güdüyordu. Eslem kabilesinden bir grup ok atışırken, Hz. Peygamber, yanlarından geçti ve Ey İsmailoğulları! Haydi, ok atınız. Sizin babanız da mahir bir ok atıcısıydı. Bu yarışta ben de Seleme b. Ekva tarafındayım buyurdu. Hz. Peygamberin bu sözü üzerine, karşı takımın okçuları duraksadılar. Rasûlullah (sav) onlara Ne oldu ki ok atmıyorsunuz? diye sordu. Ya Rasûlullah Siz, karşı takımdayken, biz nasıl ok atarız? cevabını verdiler. Bunun üzerine Rasûlullah (sav), Haydi atın! Ben hepinizle beraberim buyurdu (Zebidi, Tecrid-i Sarih, IX, s. 133–134, no: 1386).

Okudunuz mu?  Halil İbrahim Ve Sonraki Peygamberlerin Sünnet Olmaları

Rasûlullah (sav), hem savaş gücünü arttırmak, hem de boş vakitleri değerlendirmek üzere, gençlerin okçuluk sporuyla meşgul olmalarını ve kendi aralarında yarışlar düzenlemelerini teşvik ediyordu. O devrin spor çeşitleri arasında dirkele adında, mızraklarla oynandığı anlaşılan bir spor dalı da bulunuyordu. (Hamidullah, İslam Peygamberi, 11/1075; (İbn Manzur, Lisanu’l-Arab, "dal-ra-kef-lam" maddesinden) Habeşistanlıların Mescid-i Nebevi’de yaptıkları mızrak oyunları kadın-erkek pek çok kimse tarafından da seyredilirdi. Hz. Ömer (ra) bir defasında bunu engellemek istemiş, Rasûlullah (sav) ona Bırak oynasınlar demiştir.

Okudunuz mu?  Allah kulunun üzerinde verdiği nimeti görmeyi sever

Hz. Aişe (r.anha)’ye bizzat Hz. Peygamber, bu mızrak oyununu seyretmeyi teklif etmiş, onu ridasıyla örterek, mescitte icra edilen oyunu beraberce Hz. Aişe usanıncaya kadar seyretmişlerdir. Rasûlullah (sav) Haydi Habeşliler! Gösterin kendinizi diyerek, onları teşvik etmiş (Buhari, Salat 69, İdeyn 25; Müslim, İdeyn 17, 221) ayrıca Eğlenceye düşkün genç kızların durumunu takdir edin, anlayış gösterin buyurmuştur (Kettanl, et-Teratibut-İdariyye, s. 144).
Hadisler bu ve benzeri oyunları, mescidlerde dahi oynamanın, kadınlarla birlikte seyretmenin caiz olduğu, genç kız ve kadınları fazla sıkmamak, baskı altında tutmamak, meşru eğlence isteklerini anlayışla karşılamak gerektiğini göstermektedir. Bir bayram günü milli oyunlarını icra eden bir Habeşli kadını gören Hz. Peygamber, Hz. Aişe (r.anha)’yi seyretmeye çağırmıştır (Aynı, Umdetu’l-kari, 111/358).

Okudunuz mu?  Kedinin Artığı: içtiği su yediği yemek ile ilgili hadis

Bu cevazın düğün, bayram gibi günlere mahsus bulunduğu anlaşılmaktadır. Gösteriyi yapanın tesettüre riayet etmesi, seyredenin şehvet duymaktan emin bulunması da şarttır (Akyüz, Bütün Yönleriyle Asr-ı Saadet’te İslam, 111/506–507)


Okçulukla ilgili hadisler, okçuluk ile ilgili hadisler, Yay ile sözler

Bu kategoride yer alan Aksırana Yerhamükellah Demek başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Ok ve Yay ile ilgili hadisler Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.