Anasayfa
8 Mayıs 2021, 13:09
missa08
Abone

Gökkuşağı nasıl oluşur ? Kısa anlatım

Gökkuşağı nasıl oluşur ? Kısa anlatım

Kayıtsız Üye
Gökyüzünde Gökkuşağı nasıl oluşur ? Gökkuşağının oluş nedenleri nelerdir?


Cevap: Gökkuşağı nasıl oluşur ? Kısa anlatım

yasemin

Gökkuşağı neden ve nasıl oluşur?
Gökkuşağındaki renklerin oluşma aşaması nedir?

Özellikle yağmurlu havalarda gördüğümüz gökkuşağı, güneş ışınlarının yağmur damlalarında veya sis bulutlarında yansıması ve kırılmasıyla meydana gelen ve ışık tayfı renklerinin bir yay şeklinde göründüğü meteorolojik bir olaydır. Gökyüzündeki bu muhteşem renk gösterisi, aslında Güneş’in bir ayna görevi gören su damlacıkları tarafından oluşturulan bir görüntüsüdür. Çünkü beyaz olarak gördüğümüz güneş ışınları aslında renklidir. Kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, açık mavi, koyu mavi ve mor gibi temel renklerden oluşur. Bu renkler, güneş ışını, prizma görevi gören su damlaları içinden geçtiği zaman ortaya çıkar. Çünkü, su ışığı kırar. Suyun ışığı kırma etkisiyle renkler ayrışır. Ayrılan renkler yağmur damlasının arkasından yansır ve dışarıya eğrilerek çıkarlar.

Okudunuz mu?  Apış arası nemli hissetmek gusül gerektirir mi

Gökyüzündeki bu muhteşem renk gösterisinin ortaya çıkması için Yüce Allah birçok detaylar yaratmıştır. Bu detaylar Yüce Allah’ın üstün aklının ve Alim (Herşeyi çok iyi bilen) isminin tecellilerinden biridir.

Yüce Allah Gökkuşağının Oluşumu İçin Çok Sayıda Detay Yaratmıştır:

Işığın varlığı: Gökkuşağının oluşması için gerekli olan ilk koşul ışığın varlığıdır. Bu nedenle öncelikle Güneş’ten gelen ışınların renk oluşturabilmesi için, belirli bir dalga boyuna sahip olması gerekmektedir. Güneş’in yaydığı bütün ışınların içinden sadece görünür ışık olarak adlandırılan bu ışığın yeryüzüne gelme ihtimali 1025’te bir ihtimaldir. Bu inanılması güç ihtimal gerçekleşir ve gökkuşağının renklerinin oluşması için gerekli olan ışınlar Güneş’ten Dünya’ya ulaşır.

Okudunuz mu?  Kurân-ı Kerîm ve Cilt Sanatı

Zararlı Işınları Süzen Atmosfer: Güneş’ten gelip uzaya yayılan ışık gerçekte göze zarar verecek özelliklere sahiptir. Bu yüzden Dünya’ya ulaşan ışığın gözün rahatlıkla algılayabileceği ve zarar vermeyeceği duruma gelmesi gereklidir. Bunun için de ışınların bir süzgeçten geçmesi gereklidir. Bu dev süzgeç Dünya’yı çevreleyen atmosfer dir.

Okudunuz mu?  Kapanmak istiyorum ama nasıl? kadınlar için kapanmanın ölçüsü nedir?

Güneşin Ufukla Yaptığı Açı: Güneş tam tepedeyken gökkuşağı görülmez. Çünkü gökkuşağının görülebilmesi için, Güneş’in ufkun en fazla 42° üzerinde olması gerekir.

Su Damlacıklarının Varlığı: Atmosferden geçen ışık su damlacıklarının içine girer. Ancak damlacıkların bu ışığı yansıtması gerekir. Bu nedenle ışığın damlacığın içine girdiğinde ışığı yutmayıp yansıtacak özelliklere sahip olması gerekir. Bunun için su damlacıklarının yapısal özelliğinin de kendisine ulaşan ışıkla renkleri oluşturacak şekilde uyumlu olması lazımdır. Bu şart da gerçekleşirse Güneş’ten gelen ışığı kıran su damlacıkları kolaylıkla yeni bir ışık tayfını yansıtır.

Okudunuz mu?  Müslüman biri hiristian biriyle evlenebilir mi evlenirse dini nikahı nasıl olur

Işığın Su Damlacıkları İçinde Farklı Açılarla Kırılması: Gökkuşağı renklerinin son aşaması ise gelen ışık ışınlarının küresel su damlacıkları içinde kırılarak, birkaç iç yansımadan sonra hafifçe yollarını değiştirmesi ve dışarı farklı bir yönde çıkması ile oluşur. Her biri farklı renkte olan ışınların bu son yolları, açıları itibariyle ilk ışık ışınına göre farklıdır. Güneş’ten gelen beyaz ışık değişik dalga boylarında birçok renkten oluştuğu için, damlaya girdikten sonra tek bir iç yansımayla dışarı çıkınca, 40.5° ile 42° arasında bileşen renklerine ayrılır; renkler mor en içte, kırmızı en dışta olmak üzere sıralanır.

Okudunuz mu?  Muhammed Fethül Marifi kimdir?

Görüldüğü gibi gökkuşağının oluşması için oldukça detaylı ve birbirine bağlı işlemler gereklidir.

Böyle bir sıralamanın ve uyumun tesadüfen oluşma ihtimalinin olmadığı ise çok açık bir gerçektir. Böyle bir sistemin zaman içinde oluşması da imkansızdır. Çünkü bekleyerek ya da tesadüflerle renkli bir gökkkuşağı asla oluşamaz. Bu mükemmel sistem ancak özel bir tasarımın sonucunda ortaya çıkabilir ki bunun anlamı da yaratılmış olduğudur. Yüce Allah bütün evreni kaplayan sonsuz bir gücün ve aklın sahibidir. Evrendeki düzenin tümünde Allah’ın benzersiz yaratma sanatının örnekleri vardır. Renklerin oluşumundaki eşsiz sanat da Allah’ın benzersiz yaratmasıyla ortaya çıkmıştır. Allah her şeye güç yetirendir. Bir ayette bu gerçek şöyle bildirilir:

Okudunuz mu?  Müslüman olmayana sadaka verilirmi?

Gökleri ve yeri (bir örnek edinmeksizin) yaratandır. O, bir işin olmasına karar verirse, ona yalnızca Ol der, o da hemen oluverir. (Bakara Suresi, 117)


Gökkuşağı oluşum sebebi, gökkuşağı nasıl oluşur kısaca

Bu kategoride yer alan Sınıf öğretmenliğinin özellikleri ve nitelikleri başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Gökkuşağı nasıl oluşur ? Kısa anlatım Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.