Anasayfa
7 Mayıs 2021, 14:06
Oruc
Yönetici

Oruca istemeden niyet etmek

Oruca istemeden niyet etmek

Kayıtsız Üye
Arkadaşlar gece sahura kalkmadım sabah şeytani istemeden niyet ettim biraz sonrada su içtim orucum bozuldumu yoksa zaten oruçlu degilmiydim ?


Cevap: Oruca istemeden niyet etmek

Clipper54
Benim düşünceme göre sen istemeden niyet ettiysen sadece aklından geçirdiysen niyet etmeyi istemeden ettiysen bişey olmaz heralde.

Okudunuz mu?  İmsak vaktinden sonra uyandım yiyip içtim, ezandan sonra yediğim için oruç tutmadım

Niyet

Rüyalemi
Merhabalar benim sorum şu olacak. Ben akşamları niyet etmeden yatıyorum fakat sabah kalktığımda istemsizce aklıma geliyor ve sadece niyet ettim diyorum. Devamının gelmemesi için kendimi önlüyor gidip su içiyorum, tutmak istemediğim için. Kefareti var mıdır?

Merhabarlar, sorum şu olacak. Ben akşamları niyet etmeden yatıyorum sahura kalkmıyorum. Sabah kalktığımda( çok kafaya takan bir insanım) niyet ettim diyorum istemeden. Aklımdan geçiyor. Ben ya inkar ediyorum tutmayacağım diyerek ya da sözümü yarıda kesip gidip su içiyorum. Benim durumum nedir? Anneme sorduğumda amacın oruç tutmak olmadığı için sorun değil demişti. Kefaret var mıdır?

Okudunuz mu?  Fırıncılar oruç tutar mı?

Yorum: Oruca istemeden niyet etmek

ACİLSERVİS
Tutmak istememek ne demek acaba ben bunu anlamadım. İslamın şartlarını bir sayar mısın Müslüman olmak için gereken şartları senden duyalım.


Rüyalemi
Tabiki haklısınız. İslamın şartı. Farzdır. Yapmak zorundayızdır. Tutmak istemiyorum değil aslında anlamanız için söylemiştim. Tutmak istiyorum fakat o günler tutmayacaktım bu yüzden engel olmaya çalışıyordum. Yani oruçlu sayılır mıyım o günler?

Okudunuz mu?  Ramazan ayı ile ilgili akrostiş şiir

Yok tabiki haklısınız. İslamın şartıdır. İstememek gibi bir lüksümüz yok fakat ben daha 14 yaşındayım. Sınav haftama denk gelmişti iftar geç olduğu için ondan sonra ders çalışma isteğim kaçıyordu bundan dolayı istemiyordum. Kazasını tutacaktım zaten. Ama vaziyet yukarıda anlattığım gibi olunca şüphelendim. Kefaret gerekir mi gerekmez mi? Annem ilk tutuşun olduğu içindir seneye yapmazsın bir şey olmaz demişti ama sizden de duymak istedim.

Okudunuz mu?  Mu´tad ne demektir? savm-i visal ne demektir? ba's ne demektir? a'raf ne demektir?

Tutmak istememek değil aslında genel olarak istiyorum fakat o gün tutmayacağım için istemiyorum. Dedikleriniz doğru ama böyle bir olay gerçekleşti işte.

Haklısınız fakat durum böyle oldu ki zamanı geri alamam. İstememek, o gün tutmayacağımdan kaynaklı. Büyük günah fark ettim fakat geri dönemem dediğim gibi. Bu durumda kefaret gerekir mi ben bunu merak ettim?

Okudunuz mu?  Yıl boyunca pazartesi perşembe günleri mümkün oldukça oruç tutuyorumdinen sakıncası olup olmadığını öğrenmek istiyorum?

ACİLSERVİS
Oruç tutma düşüncen-niyetin yoktu. Vesveselerinin bir anlamı yok. Oruçlu değil iken yemişsin. Bire bir kaza edersin.


Rüyalemi
Çok teşekkür ederim. Hayırlı işler. Sağlıcakla.


Rüyalemi
Merhaba, sorum şu olacak. Ramazan ayında şöyle bir olay yaşadım. İstemeden de olsa sürekli aklımdan niyet ettim diyip duruyordum bazılarını oruç tutmaya diye devam ettiriyor bazılarını sadece niyet ettim diye kesiyordum. O günler de oruç tutmayacaktım. Dini bir sebebi yok. İlk defa tutuşum olduğundan dolayı heyecandan kaynaklıydı sanırım ama ramazan ayı boyunca neredeyse her gün çoğu zaman bu durumu yaşadım. Artık söylemeyeyim diye dua etmeye başlamıştım. Aklımı meşgul etmeye, kafamı dağıtmaya çalışıyordum. Durum böyle olunca bende gidip yemek falan yiyordum. Orucumu bozmuş mu olurum, kefaret gerekir mi? Çünkü gerçekten aklıma takıldı ve düşündükçe kendimi yiyorum.

Okudunuz mu?  Bildigim halde oruçlu iken cünüp oldum orucum buzulmuş mudur ve hükmü nedir?

muvaffak
İstemeden niyet aklın oyunudur. Eğer istemeden niyet ediyor ve istemeden oruç tutuyorsanız bunun zaten makbul tarafı ibadet ruhu gereğince olamaz. Bu şekilde niyetlendiğiniz, sonradan bozduğunuz oruçları kaza etmelisiniz.


Istemeden niyet, istemeyerek niyet etmek, istemeden oruç Niyet

Bu kategoride yer alan Ramazan ayı dışında tutulan oruçlar başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Oruca istemeden niyet etmek Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.