Anasayfa
20 Nisan 2023, 9:55

İmsaktan sonra oruca niyet edilir mi? Oruca Ne Zaman Niyet Etmelidir?

İmsaktan sonra oruca niyet edilir mi? Oruca Ne Zaman Niyet Etmelidir?

m.deniz
Ramazan orucuna, zamanı belirlenmiş adak orucuna ve nâfile oruçlara; akşamdan itibaren ertesi günü kuşluk vaktine kadar niyet edilebilir.

Ramazan orucunun kazası ile vakti belirtilmemiş adak orucuna, nâfile olarak başlanıp bozulmuş oruçların kazâsına ve keffâret oruçlarına niyet ise, akşamdan itibaren imsâk vaktine kadar yapılır. Bu vakitten sonra yapılan niyetle bu oruçlar sahih olmaz.

Şâfiîlere göre, nâfile oruç için, güneş batana kadar niyet câizdir. Yeter ki niyete kadar orucu bozucu bir şey yapılmasın.

Bir kimse geceleyin herhangi bir oruç için niyet ettiği halde, imsâk vaktinden önce bu niyetinden dönse, bu dönme sahihtir.

Ramazan-ı şerîfin her günü için ayrı niyet lâzımdır. Çünkü araya geceler girmekte ve her günün orucu, ayrı bir ibâdet sayılmaktadır.

Bir kazâ orucuna güneşin doğuşundan sonra niyet edilse, o oruç kazâ yerine geçmez, nâfile oruç tutulmuş olur. Kazâ oruçlarına mutlaka imsâk vaktinden önce niyet edilmesi şarttır.

Bir kadın, henüz hayız hâlinde iken geceden oruca niyet etse, imsâk vaktinden evvel de hayız hâlinden çıksa, niyeti sahih olur, oruç tutması gerekir.


Cevap: İmsak tan sonra oruca niyet edilir mi? Oruca Ne Zaman Niyet Etmelidir?

slm
ben niyet etmeyi unuttum öğlen 11′ de niyet etsem orucum kabul olur mu?

ben yanlışlıkla niyetimi imsaktan sonra ettim bunun bir sıkıntısı olurmu bozabilirmiyim?

Okudunuz mu?  Kredi kartı kullanmak ve bankaya komisyon ödemek caiz mi?

Yorum: İmsaktan sonra oruca niyet edilir mi? Oruca Ne Zaman Niyet Etmelidir?

arifselim
Niyet oruç tutmanın bir şartıdır. Niyeti hanefiye göre dil ile etmek şart değildir. Ramazan orucu ile zamanı belirlenmiş adak oruçları ve nafile olan oruçlara akşamdan itibaren diğer gün kuşluk vaktine kadar yani yaklaşık öğlen vaktine bir saat kalaya kadar niyet edilebilir.


Cevap: İmsaktan sonra oruca niyet edilir mi? Oruca Ne Zaman Niyet Etmelidir?

Kayıtsız Üye
Ben niyeti imsaktan sonra ettim ve eşimle ilişkiye girdim ben kefaret tutmak zorundamiyim


mum
< eşimle ilişkiye girdim ben kefaret >
Niyeti imsaktan sonra yapmak caizdir ama ilişkiden dolayı kefaret vermeniz gerekir başka bir yolu yoktur.


Kayıtsız üye
Ben imsaktan sonra niyet ettim ama öğleyi geçtimi geçmedimi bilemedim ezanı duymadım(öğle ezanı nı) ama arada dalmışlığım var uykuya kalktığımda saat 15.21 di oruca niyet etmiş olurmuyum lütfen cevap şimdiden teşekkürler


arifselim
Öğle ezan okunmadan yaklaşık bir saat öncesine kadar kalp ile de olsa niyet edilmesi gerekir. Eğer bu durumda bir şüphen varsa bu günü kaza etmelisin.


Sabır
< Akşam yarin kaza orucu tutacagim diye icimden gecirdim dusundum fakat dil ile soylemedim imsaktan sonra kazaya dilimle niyet ettim kaza yerine gecer mi >
Orucuna devam et herhangi bir sorun yok. öğleden önceye kadar niyet edebilirsin.

Okudunuz mu?  Boşanma Allahın helal kıldıkları arasında en sevmediği şey boşanmadır

Kayıtsız Üye
Ben adak orucu tutuyorm dun gece oruc tutacam diye sahur yaptim fakat niyet etmeyi unuttumm sabah ezan okunduktn sonra uyanip niyet ettim kabul olur mu


Şem’a
Adak orucunuz geçerlidir Allah kabul etsin. Çünkü sahura kalkmanız ve kalbinizde yarın oruç tutacağını geçirmeniz yeterlidir.


Yağızefe
Günaydın ben imsakta önce şu içip niyet ettim ama daha imsakin çıkmadığını düşünerek yine bir yudum şu içtim sabah ezanı okudu orucum kaza orucu olur mu ve bundan öncede ezanla bilmeyerek şu için niyet ediyordum takı imsakla niyet edildedildiğini öğrenene kadar bilmeden yaptığım için kazan gene kabul olur mu


kayblan
Bu zamanda kazayla içmek mümkün değil takvim saat ve telefon uygulamaları var. orucun bozulmuştur. Oruçta ezan ile başlamaz imsak ile başlar.


Kayıtsız Üye
Ben calisiyorum imsak vaktini kacirdim uyanamadim sabah ezaniyla su ictim oruc tutabilrmiyim yardımcı olurmusunuz


ACİLSERVİS
Oruç ezanla başlamaz. Oruç imsak ile başlar. İmsaktan sonra su içmek orucu bozar. bu durumda oruçlu değilsin.


Kayıtsız Üye
3 aylardayız ve ben oruç tutucaktım sahura kalkamadım ve niyet etmedim öglenden sonra niyet ettim oruc olurmu


arifselim
Nafile orucunu tutmak için en son öğle olmadan bir saat öncesine kadar niyet edebilirsin.Öğleden sonra edilen niyet geçerli değildir. Bu durumda oruçlu değilsin.

Okudunuz mu?  Oruca niyet dille mi yapılmalı

Kayıtsız Üye
Ben üç aylarda ramazanda tutamadığım borclarımı tutuyorum ama imsak 25 geçe girmiş bende o saatlerde gusül almak ta idim gusledince niyet ettim ama baktım imsak vakti girmiş sizce orucum olur mu.


Prens
Oruca cenabet başlayabilirsin. Gusüllü olman gerekmez. Orucun bu açıdan geçerlidir.


Kayıtsız Üye
Ben imsaktan üç dakika sonra su içtim vaktin girmediğini sandim nafile oruca niyetlendim acaba tutabilirmiyim


arifselim
Maalesef bu durumda orucun geçerli değildir. İmsaktan bir dakika bile geçse oruç bozulur ve oruca niyet edilemez, edilse bile geçerli olmaz. Unutarak yemek içmek farklı bir durumdur.


Kayıtsız Üye
Imsak vakti girdiginde ben cunup tum vakit gectikten sonra dus aldim ama sabah ezani okunmamisti niyetlendim orucum kabul olur mu lütfen cevap verin


MeSeLeM
Cenabet iken oruca başlanabilir bir sakıncası yok. Önemli olan güneş çıkmadan gusül alıp namazını kılmaktır. Yani cünup olmak orucu değil namazı ilgilendirir.


Kayıtsız Üye
Imsak kesildikten ve ezan okundukta sonra kaza orucuna niyet ettim kabul olur mu gece yatmadan sahura kalkacagimi icimden gecirerek inandim ama gec kaldim


arifselim
Geceden içinden tutacağını geçirmiş isen buda bir niyet sayılır. Ayrıca kaza orucuna öğle girmeden bir saat öncesine kadar da niyet edilebilir. Geç kalmış olmuyorsun. Allah kabul eylesin.


Kayıtsız Üye
Üzgün merhaba ben geceden oruç tutacağım diye eşimle konuştum ama cunuplu bir şekilde uyuyakaldim. Ama sabah ezanın okunmasina 5 dakika varken bonyomu yaptım sonrada oruca niyet ettim. Kabul olurmu 9. 5.2017 şaban ayının13 günü çok istedim oruclu olmayı.

Okudunuz mu?  Bankaların POS cihazlarından aldıkları komisyon caiz midir?

arifselim
Merhaba. Allah kabul etsin. Cünüp olarak sabahlamak oruca zarar vermez. Diğer normal günlerde olduğu gibi kalktığında gusül abdesti alınır ve oruca devam edilir.


Kayıtsız Üye
Günaydin ben kan ilaci kulla digim için çabuk acikiyorum o yuzden dun gece kalkip dayanamazsam diye geri uyudum birde yorucu bir iste calisiyorum simdi kendimi iyi hissettim niyetlenmedim ama tutmayi çok istiyordum simdi tytsam (sabah 8) kabul olur mu


arifselim
Hayırlı günler kardeşim. Geçmiş olsun. Evet bu saatte halen niyet edebilir oruç tutabilirsin. Nafile olan bütün oruçlarda öğle vakti girmeden bir saat öncesine kadar niyet edebilirsin. Allah kabul eylesin. Amin.


Kayıtsız Üye
Selamun aleykum. Imsak vaktine 1 saniye kala yedim. Bi süre dalgınlığıma geldi ve saat’e bakmak aklıma gelmedi. Imsağa 2 dakka öncesi yeyip içtim hızlı hızlı saat’e bakarak ve son dakkasında çok dikkat ettim. Ağzımda biraz kalan yemek artığını yuttum ve mideme inerken dakkası geldi. Sonra niyet ettim. Tuttuğum oruç kabul olur mu?


arifselim
Aleykum selam. Bu yaptığın riske atmaktır ama yinede vakit girmeden yeme içmeyi kesmişsen orucun geçerlidir. Esas olan vaktin girmediğinden emin olmaktır.

Okudunuz mu?  Tüpleri bağlatmak günah mı?

Kayıtsız Üye
merhaba arkadaşlar imsak ezanı okundu fakat ben bilgisayara daldığım için su içemedim kalktığımda ezan bitmişti sonradan su içmeden niyetlensem orucum kabul olur mu veya su içsem orucum bozulur mu?


ACİLSERVİS
Merhaba, İmsaktan sonra artık su içemezsin. Niyet edip Allah’ın emri olan orucu tut. İmsaktan sonra da niyet


Kayıtsız Üye
1 – Gece cünüp olarak sabahlayan birisi sabah abdest alıp Ramazan orucunu tutabilirmi

2 – Sahurda yemeğimi yedim niyet etmeyi unuttum sabah 6 7 civarı niyet ettim kabul olurmu

2 – Merhabalar sahura kalkamadin kalktigimda daha var sandim su ictim ama 7 dakika gec kalmisim niyet etsem kabul olurmu


ACİLSERVİS
1 – Evet devam edebilir sakıncası yok. Namazlara dikkat etmesi gerekir.

2 – Öğleden önceye kadar niyet edebilirsin.

3 – Sanmak orucu bozar unutarak yemeye benzemez. Ramazandan sonra bir gün kaza et.


Kayıtsız Üye
Hocam merhaba dün ezan okunduktan sonra niyetlenmeden eşimle ilişkiye girdik daha sonra duş alıp niyet ettim orucum kabul olurmu ezandan sonra ilişkiye girmek günahmı ramazan ayında


arifselim
İmsak vakti girdikten sonra cinsel ilişkiye girmekle oruç bozulur, niyet edilmemişse artık niyet edilemez. Size bir gün kaza tutmak gerekir. Ama geçerli bir mazeret olmadan oruç tutmamak ise büyük bir günah ve haramdır.


Kayıtsız Üye
sa. ben işim gereyi gunduz uyuyorum gece çalışıyorum sahuru yedikten sonra uyumuşum fakat niyet etmemişim uyandığım da sahat 13 00 belkide niyetimi getirmişim ama hatırlamıyorum budurumda neyapmam gerekiyor horucum kabulmudur

Okudunuz mu?  Taharet alırken tenasül uzvuna su kaçması orucu bozar mı?

arifselim
Aleykum selam. Sahuru yemek demek zaten bir niyettir. Orucun geçerlidir, ayrıca özel bir niyet edilmesi şart değildir. Oruç tutacağını içinden geçirmek veya oruç niyeti sahura kalkmak bile niyet sayılır.


Kayıtsız Üye
bn esimle gece iliskiye girdim fakat abdest almadan uyuya kaldim imsaktan sonra abdest aldim niyetlendim orucum kabul olurmu


ACİLSERVİS
Oruca cünüp başlayıp imsaktan sonra gusül alınabilir sakıncası yok.


Kayıtsız Üye
Öğleye kadar niyet edebiliyoruz. Benim de bir hastalığım var ve o gün de nasıl olurum bilmiyorum. Eğer öğleye kadar kalkıpta iyi olduğumu düşünüp niyet etsem kabul olur mu?


arifselim
Bu süre öğlene kadar değil, öğlen olmadan yaklaşık 50 dakika bir saat öncesine kadardır. Bu ana kadar orucu bozan herhangi bir şey olmazsa evet hanefilere göre niyet edebilirsin ve orucunu tutabilirsin.


Kayıtsız Üye
Ben Hep İçimden Niyet Edip Duruyorum 1 Gün Oruç Tutmadım İstemeyerek İçimden Niyet Ediyorum Bugün Kalktım Sürekli İstemeden Niyet Edip Duruyorum Napmam Gerek??


ACİLSERVİS
Borcunu bir an önce ödemelisin. İçinden geçen uyarılara kulak ver.


Kayıtsız Üye
Benim Ramazan ayindan kalan borcum var sahura kalkamiyorum bide 2 gundur imsak vaktinden 1 saat sonra uyandığım için hemen niyet ediyorum orucum doğru mudur Allah razı olsun simdiden😊

Okudunuz mu?  Râbıta bir ibadet midir?

Hoca
Sahura kalkmak şart değil, niyet et yat 🙂 geçerlidir.


Hatice
Farz orucun kazasına geceden yarın oruçlu olacağım diye söylüyordum fakat niyet etmeyi unuttum güneş doğmadan uyandım ve niyet ettim şafii mezhebindeyim ne yapmam gerekir?


mum
< yarın oruçlu olacağım >
Akşamki bu niyetiniz oruç için geçerlidir


Misafir
Geçenlerde yeminimi bozduğum için 2 gündür yemin keffaret orucu tutuyordum. Bugün 3. Gün fakat imsaktan önce kalkıp niyet edemedim. Niyet şimdi edilirse kabul olur mu ?


mum
imsaktan sonra oruca niyet edilirmi?
< Niyet şimdi edilirse kabul olur mu ? >
İmsaktan sonra niyet edebilirisiniz, ta öğleye bir saat lkalaya kadar.
(Hanefi mezhebine göre)


Kayıtsız Üye
Kusura bakmayın belki aynı soruyu soruyorum dur sayfadakilerle ben ramazan da regl nedeniyle tutamadığin oruclari tutuyorum saat 9 10 gibi niyet ettim olur mu ve bir kaç yılın orucunu tutuyorum yaşım küçük önceden saymadim kaç oruç olduğunu kefaret gerekir mi


mum
< saat 9 10 gibi niyet ettim olur mu >
Hanefi mezhebine göre öğleye bir saat kalaya kadar niyet edebilirsiniz
imam şafiiye göre gece niyet edilmesi şart


Kayıtsız Üye
Ben kaza orucuma gece yatmadan tutmak istediğimi kalben belirttim sabah imsaktan önce sahur yaptım imsaga yarım saat vardı tam imsaga girdiğimizde niyet ettim kaza orucum kabul olur mu yoksa orucum kabul olmaz mı

Okudunuz mu?  Ben kapanmak istiyorum! Aileme kapanmak istediğimi söyledim ama karşı çıktılar.

imam
Yatmadan önce zaten niyet etmişsiniz, oruç geçerlidir.


Kayıtsız Üye
– Hocam meraba bugün 3 aylara giriyoruz ben oruç tutmak istiyorum bugün şu an niyet etsem kabul olurmu teşekkür ederim

– Selamün aleykum
İmsak vaktinden sonra kaza orucuna niyet edilmedigini öğrendim.peki niyetimi nafile oruç tutmaya diyerek değiştirebilirmiym imsaksakdan sonra


mum
< niyetimi nafile oruç tutmaya diyerek değiştirebilirmiym imsaksakdan sonra >
Tabiki…
Öğleye bir saat kalaya kadar nafile oruca niyet edilebilir, hiç bir şey yememiş ve içmemiş olmak şartıyla


Kayıtsız Üye
Kandil için oruç tutacaktım ama uyuyaya kalmışım uyandığımda sabah ezanı okunuyordu su içip niyet ettim orucum kabul olur mu (hanefi mezhebine göre)


mum
Su içmeseydiniz orucunuz geçeliydi. İmsak vaktinden sonra yenilez ve içilmez.


Kayıtsız Üye
hocam benim gecmisten kalma adak orucum vardi kaç gun oldugunu belirlemistim insAllah tutuyorum onlari niyet ettim Allahim senin rizan için adak orucunu tutmaya diyorum bazende recep ayinda oldugmuz için yanina ek olarak recebi serif ayinin faziletlerinden faydalanmaya diyorum. bir sıkıntı olmuşmudur. birde gecmisten kalma adak orucu demem gerekir miydi ?


Şema
Bir niyetle hem farz hem nafile sevabı olmaz. Sizin niyetleriniz geçerli ama recep ayı gibi kelimeler kullanmayın


Kayıtsız Üye
Merhabalar,
imsaktan sonra oruca niyetlenmek ile ilgili tüm soru ve cevapları okudum. Bir cevapta ramazan orucunun kazasına imsaktan önce niyet edilir demişsiniz, başka bir cevap da kaza orucuna imsaktan sonra öğleye kdr niyet edilebilir demişsiniz. Benim ramazan orucu borcum var, bugünün kandil oldugunu sabah uyandıgımda öğrendim, oruca niyetlenmek istiyorum ancak başka bir açıklama da ramazan orucu borcu olanın nafile oruç tutması mekruhtur diye okudum. Bugün niyetlenebilir miyim. kaza orucu diyebilir miyim (ramazan için) veya kaza mı demeliyim nafilemi niyet ederken.

Okudunuz mu?  Kendi kanını emmek haram mıdır?

mum
Farklı cevaplar mezheplere göredir bizde çelişki yok.
Farz olsun nafile olsun hanefi mezhebine göre öğleye bir saat kalaya kadar niyet edilebilir (yenmemiş ve içilmemişse)

Diğer üç mezhebe göre farz olan oruçlar imsaktan önce niyeti şart koşarlar.

Kaza orucu olan nafile neden tutsun ki? önce borcunuzu ödeyin sonra sadaka verin


üzğüñ
hocam ben cunup oldum bilerek ezan okunduktan sonra gusül abdestti aldim sonra niyet ettim sonra namazımı kıldım sizce kabul olur mu yanlis mi yaptim acaba


ACİLSERVİS
Cenabet başlayıp imsaktan sonra gusül alınabilir. Orucun olur.


Kayıtsız Üye
Merhaba oruca geceden niyetli demek sahura kalkanlar içinde geçerli dimi yani geceden niyetli olmak için illa söz ile niyet etmek gerekmiyor? bide imsaktan sonra niyet etmek sahura kalkmayanlar için mi? Sahura kalkanlar niyetli sayılır dimi

Kusura bakmayın tam anlamadım sahura kalkınca, gönlümüzden geçirince niyetli sayılıyoruz yani değil mi?

Okudunuz mu?  Saldıran ve gelip geçeni ısıran bir köpeği öldürmek caiz mi?

mum
Akşam iftar sofrasında yarın için niyet etmek sünnettir, sahura kalkıp kalkmama önemli değil.
Elinizden geldiğince niyetinizi imsaktan sonraya bırakmayın

Niyetli sayılıyorsun.


Kayıtsız Üye
İlişkiden sonra uyuya kaldım Sabah ezanından sonra banyo yapıp niyet etim bu oruç tutmak günahım diyilim


Hoca
Yıka’nın ve orucunuzu tutun

Hanefi mezhebine göre oruç niyeti sabah edilebilir caizdir


Kayıtsız Üye
Merhabalar telefonda alarımı imsak vaktına 50 dk kala ayarlayarak uydum ve alarım çaldıktan sonra sahura kaldım ve dışarıya bakmadan yemek içmeye başladım imsak vaktinin girmesine 5 dk kala suyumu içip kapatırken bir farkına vardım ki,hava ışıklanmaya başlamış ve meğer ki benim telefon saatım 1 saat geriye atlamış,bu günün orucu geçerlimi?


mum
Oruç boşa gitmez inşAllah ama kaza gerekir.


kaza orucuna sabah niyet edilirmi, oruca sabah kalkınca niyet edilir mi, oruca sabah niyet edilirmi

Bu kategoride yer alan Fetvayı kimler verir? fetva neye denir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İmsaktan sonra oruca niyet edilir mi? Oruca Ne Zaman Niyet Etmelidir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.