Anasayfa
7 Mayıs 2021, 6:11

Fetvayı kimler verir? fetva neye denir?

Fetvayı kimler verir? fetva neye denir?

Kayıtsız Üye
Fetva ne demektir? kısaca fetva ve fetva veren müftiler hakkında bilgi verir misiniz?


Cevap: fetvayı kimler verir? fetva neye denir?

Desert Rose
Fetva herhangi bir şeyin (hadisenin) dine (İslamiyete) uygun olup olmadığını bildiren cevap. Fetva veren alime müfti , sorana müstefti denir.

Okudunuz mu?  Telif hakkı kul hakkı mıdır

Cevap: fetvayı kimler verir? fetva neye denir?

menzil_guller
FETVA

Sorulan İslâmî bir soruya yetkili bir kimsenin verdiği cevap, bir meselenin hükmünü belirten veya zorlukla karşılaşılan bir olay hakkında güçlükleri çözmek için verilen kuvvetli cevap Fetva veren kimseye müftî denir
İslâm hukuku metodolojisinde müftî, müctehid anlamında kullanılmıştır Kendisi bizzat ictihad edecek durumda olmayan bir ilim sahibinin, diğer müctehidlerin söz ve fetvalarını alıp aktarmasından dolayı mecâz yoluyle müftî denir.
(ö Nasuhi Bilmen, İstilâhât-ı Fıkhıyye Kamusu, I, 246)
Fetva, ictihada göre daha özel bir anlam taşır Çünkü ictihad herhangi bir soru sorulsun veya sorulmasın fıkhı hükümleri kaynaklarından çıkarmak anlamına gelirken, fetva gerçek veya muhayyel bir soruya verilen cevaptır Gerçek fetva, ictihad şartları ile birlikte diğer şartları da taşıyan müctehid tarafından verilir

Okudunuz mu?  Süt kardeşlerin evlenmesi

Yorum: Fetvayı kimler verir? fetva neye denir?

mum
Fetvayı fetva meclisi verir 🙂
Kitap sünnet icmâ ve kıyas ilmini iyi bilen muttaki alimler verir fetvaları…. Örneğin Nureddin Yıldız hoca


Bir Çocuk
Fetva’yı Osmanlı zamanında şeyhülislam adı verilen devletin en büyük din görevlisi verirdi.Fetva İslam’a göre uygun olan şeye ait izine denir.
Buna ait Osmanlı zamanında yaşanmış olan bir olay şöyledir:
Kanuni Sultan Süleyman vefat edince gömmeye götürülmeden önce biri gelerek elindeki kutuyu tabuta koymaya çalışır ama şeyhülislam Ebuussud Efendi onu engelleyerek:
Tabuta bir eşya koymak caiz değildir!demiş.Adam:
Bunun tabutuna koyulmasını sultan vasiyet etmiştir.
Ama Ebuussud Efendi kutuyu almaya çalışır.Adam vermek istemez.O esnada kutu yere düşer ve açılır.İçinden tomar tomar kağıt çıkar.Şeyhülislam kağıtlardan birini alır ve okur.Bunlar zamanında onun verdiği fetvalardır.Bunun üzerine Ebuussud Efendi şöyle der:
Süleyman sen kendini kurtardın,ya Ebuussud ne yapacak?
Fetvaları o vermiştir.Sultan her şeyi fetva ile yaptığını ispatlamak istemişti.Ama fetvaları Ebuussud Efendi vermişti.Ya o ne yapacaktı?İşte bu yüzden kederlenir.
SON SON

Okudunuz mu?  Yatsı namazından sonra Yasin suresini okumanın fazileti nedir

Kayıtsız Üye
Mum sema daki modaratörlerin fetva verme yetkisi tada dinen geçerliliği varmi bu siteye yapilan suallere verilen cevaplar bu yetkilere sahip kişiler tarafındanmı veriliyor yoksa herhangi bir kişi konu hakkında buraya yazabiliyormu sorulara verilen cevaplarla amel edlilirmi


Hoca
< fetva verme yetkisi tada dinen geçerliliği varmi >
Fetva nedir kısaca

Okudunuz mu?  Üzerinde Kabe resmi ve ayet yazılı olan seccadede namaz kılınır mı?

Zorlukla karşılaşılan yeni bir mesele hakkında yetkili kişi tarafından verilen hükümdür.

————————

Biz fetva vermiyoruz, bizim yaptığımız varolan hükümleri müslümanlara öğretmektir. Biz buna ehiliz hamdolsun, asla bilmediğimiz konuda yazmaız.


Kayıtsız Üye
Fetva yani kendisi doğru düzgün hayatında 30 yaşına kadar bsey yapmayan bir insan 30 yaşından sonra fetva verebilirmi? Bir de şöyle bir şey var kuran ve sünnet ne diyor tamolarak ne okudu nede biliyor sadece internet aracılığı ile fetva veriyor yani kendini düzeltmeden önce başkalarına fetva vermesi nedir?slm ve dua ile

Okudunuz mu?  Kan vermek orucu bozarmı?

mum
< 30 yaşına kadar bsey yapmayan bir insan 30 yaşından sonra fetva verebilirmi? >
Fetvayı alimler verir.
Alim, Kuran hafızı, hadis hafızı, arapça dili çok kuvvetli ve usul bilen kişidir.


fetvayı kim verir, kimler fetva verebilir, kim fetva verebilir

Bu kategoride yer alan Alkollü ağız gargarası caiz mi ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Fetvayı kimler verir? fetva neye denir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.