Anasayfa
7 Mayıs 2021, 14:24
Oruc
Yönetici

Oruçlu olduğumuzda taharetlenirken makattan su kaçıp oruç bozulur mu?

Oruçlu olduğumuzda taharetlenirken makattan su kaçıp oruç bozulur mu?

Kayıtsız Üye
Selamın Aleyküm bu konu içimi kemiriyor bir yerde gördüm sürekli vesveseleniyorum şu konuyu açıklığa kavuşturalım. Saygılarımla.


Cevap: Oruçlu olduğumuzda taharetlenirken makattan su kaçıp oruç bozulur mu?

@hmet
Makattan su kaçmaz şeytana uyup vesveseli davranmayın

Okudunuz mu?  Kefaret orucu tutmamanın cezası nedir

Cevap: Oruçlu olduğumuzda taharetlenirken makattan su kaçıp oruç bozulur mu?

Kayıtsız Üye
Bakın bu yazıyı okudum. ..

Sual: (Taharetlenirken vücudun içine su kaçma ihtimali yoktur) diyenler olduğu gibi, (Kaplıcalarda küvetlere girip, suyun içine oturunca da su kaçmaz ve oruç bozulmuş olmaz) diyenler de çıkıyor. İnternete baktım, Diyanet dâhil, istisnasız bütün hocalar, (Denizde yüzmekle de alttan su kaçmaz ve oruç da bozulmuş olmaz) diyorlar. Ama hiçbiri kitaptan nakil yapmıyorlar. Din kitaplarımızda alttan su kaçabileceği yazılı değil midir?
CEVAP
Bu hususta din kitaplarımızda deniyor ki:
Oruçlu kimse, taharetlenirken, suyun içeriye girmemesi için, nefes almamalıdır. Serahsî’nin Muhît’inde de böyle yazılıdır. Oruçlu bir kimse, taharetlenirken su içeriye girerse, orucu bozulur. Bahr-ür-Râık’ta da böyle yazılıdır. (Fetâvâ-i Hindiyye)

Okudunuz mu?  İçki içen bir kişinin orucu kabul olur mu?

Taharette temizliği iyi yapabilmek için mübalağa etmelidir. Ancak oruçlu ise, mübalağa yapılmaz, su içeri girip de orucu bozmaması için makatını büzmeden bir bez parçası ile silmeli. Yani taharetlenirken su içeri girerse oruç bozulur. (İbni Âbidin)

Taharetlenirken, dübüre [makata] su kaçarsa orucu bozar. (S. Ebediyye)

Okudunuz mu?  Borç oruca nasıl niyet edilir?

Oruçlu bir kişi istinca ederken makatına su kaçar ve bu su da hukne [lavman] yerine ulaşırsa oruç bozulur, kaza gerekir. (El-fıkh-ü alel-mezahib-il-erbea)

Orucun bozulmaması için, taharette kurulanmadan kalkmamalı ve istinca anında nefes de almamalıdır. (Şir’a şerhi)

Eğer oruçlu değilse taharette iyice yıkamalıdır, oruçluysa su kaçmaması için dikkatli olmalıdır. (Dürer ve Gurer)

Okudunuz mu?  Namaz kılmayan ve oruç tutmayan kişiler kesin cehennememi gider

Ömer Nasuhi Bilmen hoca da, Büyük İslam İlmihâli kitabında şöyle yazıyor:
(120- Oruçlu olan kimse, büyük abdest temizliği yaparken, içeriye su geçmemesi için nefes alıp vermemelidir. Bu temizlikte aşırı gidilir de, su hukne yerine kadar ulaşırsa, orucu bozar.)

Bazı kimselerin itibar ettikleri Zuhaylî bile, (Taharetlenirken makattan içeriye su kaçarsa oruç bozulur) diyor. (İslam Fıkhı Ansiklopedisi)

Okudunuz mu?  Ramazan ayı gelenekleri

Din kitaplarında bu bilgiler veriliyor. (Taharetlenirken su kaçabilir, nefes almamalı) deniyor. Kaçmaz diyen hiçbir kitap, hiçbir İslam âlimi yoktur. Yine din kitaplarında, (Göle ve denize girip hemen çıkmakla oruç bozulmuş olmaz) deniyor, ama dakikalarca su içine oturmak, denizde yüzmekle, suyun kaçmayacağı hiçbir kitapta yazmamaktadır. Buna rağmen zamane hocaları, kadını erkeği denizde rahatça yüzdürebiliyor, küvete suyun içine oturtup, (Saatlerce beklese de alttan su kaçmaz) diyebiliyor. (Bana göre bir şey olmaz, denizde saatlerce yüzmek, orucu bozmaz) diyen ve kitaptan nakletmeyenlere itibar etmemelidir.

Okudunuz mu?  Kaş almak ağda yapmak oruca zarar verirmi

hukne

Bu kategoride yer alan Makyaj Yapmak Orucu Bozar Mı? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Oruçlu olduğumuzda taharetlenirken makattan su kaçıp oruç bozulur mu? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.