Anasayfa
7 Mayıs 2021, 7:36

Cuma günü temizlik yapılır mı?

Cuma günü temizlik yapılır mı?

Efdal
Cuma günü temizlik yapılır mı?
Soru : — Bazı yerlerde cuma günü temizlik yapılmaz, diye bir anlayış vardır. Bu doğru mudur? Cuma günü süpürge süpürülmez, ev, bark temizlenmez, beden ve çevre temizliğine dikkat edilemez mi?

Cevap : — Temizlik imandandır. Bu sebeble imanı sağlam, inancı kuvvetli olan insanlar temizlik için gün ve saat beklemezler. Bulunan her fırsatta temizlik yapar, etrafı, evi, barkı, çevreyi tertemiz tutmaya gayret gösterirler. Cuma günü temizlik yapılmaz şeklinde bir dinî emir yoktur. Bu, daha ziyade başka dinin mensupları tarafından içimize sokulmuş yabancı bir anlayıştır. Halbuki İslâmiyet, bilhassa cuma günü temizlik yapmayı, cuma namazına gusletmiş, temiz elbise giymiş olarak gelmeyi emreder. Bu sebeble, cuma günü tırnaklar kesilir, mümkünse gusledilip temiz elbise giyilir, güzel kokular sürünüp, güler yüz, tatlı dilli halde cumaya cemaatın huzuruna çıkılır.
Temizliği emreden İslâmiyet, haftada bir tırnak kesmeyi koltuk ve etek temizliği yapmayı tavsiye eder. Bu mümkün olmuyorsa onbeş günde bir, bu da mümkün olmuyorsa, kırk günü geçmeyecek şekilde mutlaka bedenî temizlik yapmayı emreder. Kırk gün sünnetin en son hudududur. Hârun Reşid, İmam-ı Ebû Yûsuf’a geceleyin tırnak kesilir mi? diye sorduğunda evet, kesilir cevabını alınca, delilin nedir diye sormuş, Ebû Yûsuf da şu cevabı vermiştir. Resûl-i Ekrem Efendimiz: — Hayırlı işi geciktirmeyiniz! buyurdu. Temizlik de hayırlı iştir, geciktirilmez. Gece de, gündüz de yapılır. Evet, temizlik hayırlı iştir, geciktirilmez. Cumada da, diğer günde de icra edilir. Ancak, cuma günü cuma ezanı okunuşundan itibaren namaz bitinceye kadar bazı hanımlar hürmeten ellerine iş almaz, cuma namazının bitişini beklerler. Her ne kadar cuma namazı esnasında iş yapma yasağı erkeklere mahsus ise de bazı hanımların da cumaya hürmeten işi bırakmaları bir âdet olmuştur. Cuma günü temizlik yapılmaz zannı bu anlayıştan da doğmuş olabilir. Bunu, ancak cuma namazına tekabül eden bir saat içinde düşünmek gerekir. Namaz dışı zamana şâmil olmaz. Cuma gününü sabahtan akşama kaplamaz.


Cevap: Cuma günü temizlik yapılır mı?

neva
tabi temizliğin önemi herzamandır temiz olmak gerek herzaman hazır olmak lazım bu
temiz olanı Allahda sever kuluda temizlik imanın yarısıdır

Okudunuz mu?  Kadın sanatçı dinlemek günah mıdır ?

Yanıt: Cuma günü temizlik yapılır mı?

rana
< Temizlik imandandır. ..

>
bu yeterli sanirim 🙂 çok güzel bir konuya degenmisin Allah c.c. razı olsun kardesim


Soru: Cuma günü temizlik yapılır mı?

google
cuma günü ev işleri tabiki yapılır

Okudunuz mu?  Kanlı Şeyleri İzlemek Günah Mıdır?

Kayıtsız Üye
Cuma vaktinde çalışan bir dükkanda çalışmak caiz değil midir?Cumaya gitmeye izin vardır.Kirli yere oturunca kirlilik elbiseye bulaşır mı


arifselim
cuma saatinde çalışmak caiz değildir. Bu iş yerinde çalışmayı haram kılmaz. Kirlilikten maksat necaset ise yani pis bir şey ise elbette bulaşabilir. Görünürde bir necaset yoksa bulaşmaz.

Okudunuz mu?  Dedikodu Yapmanın Zararları, Gıybet Etmenin Hükmü

cuma günü temizlik yapılır mı, cuma günü iş yapılırmı, cuma günü tırnak kesilir mi

Bu kategoride yer alan Kına kokusu cennet kokusu mu? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Cuma günü temizlik yapılır mı? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.