Anasayfa
8 Mayıs 2021, 12:45
missa09
Abone

İstikbal i Kıble Ne Anlama Geliyor?

İstikbal i Kıble Ne Anlama Geliyor?

NurSever
Selamın aleyküm yeni katıldım aranıza bir soru sormak için üye oldum diyebilirim. İnternette çok yazılar var hangisi doğru bilemedim.

İSTİKABLİ KIBLE ANLAMI
< Kelime olarak "Kıble’ye yönelmek" anlamına gelen istikbâl-i kıble, namazın şartlarından olup namazı kıbleye yönelerek kılmak demektir. Müslümanların kıblesi, Mekke’de bulunan Kâbe’dir. Namazların Kabe cihetine yönelerek kılınması gerekir. Mekke’de bulunup da Kâbe’yi gören kimse bizzat Kâbe’nin kendisine yönelir. Kâbe’yi görmeyen kimse ise, Kâbe’nin bulunduğu tarafa yönelerek namazını kılar. Kur’ân’da, "(Evet Resûlüm!) Nereden yola çıkarsan çık (namazda) yüzünü Mescid-i Haram’a doğru çevir. Nerede olursanız olun, yüzünüzü o tarafa çevirin. " buyurulmuştur (Bakara, 2/149, 150). Kıblenin ne tarafta olduğunu bilmeyen kimsenin, yanında kıble yönünü bilen birisi varsa ona sorması gerekir. Sormadan kılar ve sonra da yanlış yöne kıldığını öğrenirse namazını yeniden kılması gerekir. Yanında soracak kimse bulunmuyorsa, güneş, yıldız gibi birtakım doğal alametlere bakıp araştırarak bir yön belirler ve namazını kılar; kapıları çalarak sorması gerekmez. Namazı kıldıktan sonra, yanlış yöne kıldığını öğrenirse yeniden kılmasına gerek yoktur. İstikbal-i kıble namaz kılarken kıblenin başka bir yön olduğunu öğrenen kişi, şâyet bir araştırmayla bu yöne dönmüşse, namazını bozmadan o yöne döner. Kâbe’nin bulunduğu noktadan 450 sağa ve sola sapmalar kıbleden sapma sayılmaz. Bundan daha fazla sapmalar ise, kıbleye yönelme şartını aksatır. Bir kimse namazda iken, bir özür olmaksızın göğsünü kıbleden çevirirse, namazı bozulur. İstikbal-i kıble, hastalık veya düşman korkusu gibi bir sebeple kıbleye yönelemeyen kimse, gücü yettiği tarafa doğru namazını kılar. (DİYANET) >
Tam olarak bilgisi olan cevap verirse sevinirim

Okudunuz mu?  Kızgınlıkla eşe 3 defa boşol denirse boşanmış olurmu

Cevap: İstikbal i Kıble Ne Anlama Geliyor?

mum
Bu bilgi diyanet kaynaklıdır ve doğrudur. Soru nedir anlamadım? Çünkü gayet güzel ve kısa açıklanmış


İstikbal-i kıble

Bu kategoride yer alan Kuranda kaç ayet kaç sure vardır? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İstikbal i Kıble Ne Anlama Geliyor? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.