Anasayfa
8 Mayıs 2021, 7:13
sizden02
Abone

Müsamaha Nedir? Ne Anlama Geliyor?

Müsamaha Nedir? Ne Anlama Geliyor?

bana bak
Müsamaha Nedir? Ne Anlama Geliyor?

bu konuyu okudum ama kelime anlamını tam anlayamadım

forumduasi.com/showthread.php?p=240906#post240906Müsamaha


Cevap: Müsamaha Nedir? Ne Anlama Geliyor?

Şema
her şeyi anlayışla karşılama, tolerans. (bkz: hoşgörü)

< bir kimse kural dışı bir fiili bilerek irâdî olarak işlerse, ama o fiili işlemesinin makûl ve mâzur görülebilecek bir sebebi varsa, o kişinin kural dışı fiiline müsamaha gösterilir. müsamahanın hoşgörüden farkı şuradadır: müsamahayı icap ettiren durumda bir kimse kural dışı fiili irâdi olarak, bilerek icra etmiştir. ama bunun için mazur görülecek bir sebebi vardır. hoşgörüde ise nâhoş fiil, tamamen irâde hâricidir. >


Yanıt: Müsamaha Nedir? Ne Anlama Geliyor?

Hoca
MÜSÂMAHA:
1. Hoş görü, başkasının kabahatini görmeme.
Resûlullah efendimiz; "Allahü teâlâ Cennet’te, içerisinde keskin misk kokuları esen bir şehir yarattı. Suyu selsebil kaynağından gelir. Ağaçları nûrdandır. Şehirde kusursuz güzellikte hûrîler dolaşır ki, her biri yetmiş perçemlidir. Hûrîlerden bir tânesi yeryüzünde görünseydi, doğu ile batının arasını aydınlatır ve yer ile gök arasını güzel kokusuyla doldururdu" buyurunca, dinleyenler; "Ey Allah’ın Resûlü! "Bu yer kimin içindir?" diye sordular. Peygamber efendimiz; "Alacağını, müsâmaha hoş görürlülük ile isteyen içindir" buyurdular. (Müsned-i İmâm-ı A’zâm)
2. Terk edilmesi gerekmeyen şeyleri başkasına faydalı olmak için terk etmek.
Müsâmaha, cömertlikten doğan güzel bir huydur. (Ali bin Emrullah)
Kaynak : Dini Sözlük


Soru: Müsamaha Nedir? Ne Anlama Geliyor?

bana bak
teşekkür ederim musamaha için

Okudunuz mu?  Teheccüd namazı

müsamaha nedir, Tasdik, dinde müsamaha nedir

Bu kategoride yer alan Allah her zaman affeder ve her zaman tövbeyi mükafatlandırır mı? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Müsamaha Nedir? Ne Anlama Geliyor? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.