Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:40
Hadisler
Yönetici

Sen olmasaydın alemleri yaratmazdım hadisi uydurma mı

Sen olmasaydın alemleri yaratmazdım hadisi uydurma mı

mum
"sen olmasaydın alemleri yaratmazdım" hadisi sıhhati nedir?

Hadisin arapçası: لولاك لولاك لما خلقت الافلاك

Hadis-i kudsisi, lafzıyla meşhur olmuş fakat bu lafızlarla senedi bulunamamış ve bu yüzden bazı alimler tarafından uydurma olmakla itham edilmişse de değişik lafızlarla aynı manaya gelen bazı hadisler rivayet edilmiştir. Hadis âlimleri, bir hadisin manası aynı olmak şartıyla, değişik lafızlarla rivayetini caiz gördükleri için, bu hadise de Hadis bil-mana demek yanlış olmaz.
Hadis âlimleri tarafından rivayet edilen hadislere gelince:
Deylemi’nin İbn Abbas’tan naklettiğine göre, Allah (cc) Peygamber’e (asm): "İzzetim ve celalim hakkı için, eğer sen olmasaydın cenneti yaratmazdım, eğer sen olmasaydın dünyayı yaratmazdım. buyurmuştur.

Okudunuz mu?  Aksırmanın [hapşırmanın] imanla, doğru söylemekle ve duanın kabul olması ile bir ilgisi var mıdır?

Sen olmasaydın alemleri yaratmazdım hadisi sahih midir?

Türkiye06
sen olmasaydın alemleri yaratmazdım hadisi sahih midir? (51/ZÂRİYÂT-56: Ben, cinleri ve insanları yalnızca bana ibadet etsinler diye yarattım.) ayetiyle çeliştiğini düşünüyorum. alim ve hocalarımızın bu hadis hakkında ki düşünceleri nelerdir acaba?


Yorum: Sen olmasaydın alemleri yaratmazdım hadisi uydurma mı

arifselim
Lütfen mümkün olabildiğince kopyala yapıştır yaparak sorulara cevap vermeyelim. Sözü geçen hadisi şerif hakkında en güzel ve öz cevabı en başında zaten hocamız vermiştir. Bu konu hakkında bizim görüşümüzde budur.

Okudunuz mu?  Benim şefaatim ümmetimden büyük günah işleyenler içindir. Bu hadis sahih midir

Sen olmasandin alemleri yaratmazdim hadisi

cerejaprata
Hocam hayırlı günler

Sahih hadis kitaplarında bulunmayan fakat çoğu kaynakta geçen sahihliği tartışılan "Sen olmasan alemleri yaratmazdım." hadisinden yola çıkarak, alemlerin Allah Rasulu´nun yüzü suyu hürmetine yaratıldığı söyleniyor.Hadisin sahih olup olmadığından ziyade bize şu manaları veriyor; Rasulullah kendisine indirilen Kuran-ı Kerim i bize izah edip, sırlarını bir bir anlatıp ve yaşayıp gösterdi ve öğretti.Böylece kainat mana kazandı. Risale-i Nur külliyatında da geçen "Rasulullah bu kainatın kalbi sayılır, o olmasa kainat manasız olurdu.Onun unutulduğu gün kainatın anlamı kalmıçak ve Allah (c.c) abeşten münezzeh olduğu için kainatı yok edicek." gibi ifadeler bulunuyor.
Benim aklıma şeytan vesvese düşürdü, işin içinden çıkamadım.Şöyle bir fikir geldi; "Madem Allah Rasulu olmasa bu kainat manasızdı, öncesinde diğer insanların yaşaması (haşa) abes olmuyor mu ? Ondan öncesi bütün bu yaratılış izahından mahrum bir halde nasıl sorguya muhattap tutulacak ?

Okudunuz mu?  Peygamberimiz (s.a.v.)in peygamberlik mührü nasıldı?

Açıklayabilirseniz sevinirim, selametle.


arifselim
Hayırlı günler. Bu ve benzeri hadisi şeriflerde ordaki mananın önem ve büyüklüğünü ifade etmek için bu tür ifadeler kullanılmıştır. Bunları birazda manevi anlamda anlamaya çalışmak ve düşünmek bizleri manaya daha çok yakınlaştırabilir.

Bu kategoride yer alan Güvenilir hadis kitapları | Kütüb-i Tis'a başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Sen olmasaydın alemleri yaratmazdım hadisi uydurma mı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.