Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:21
Namazlar
Yönetici

Namaz ibadeti insanın güzel ahlaklı olmasına nasıl katkıda bulunur

Namaz ibadeti insanın güzel ahlaklı olmasına nasıl katkıda bulunur

mum
Namaz ibadetine devamlı devam edildiğinde/aksatılmadığında insanın ahlakını güzelleştirir.
Çünkü Allah Teala ankebut süresinden namaz gibi ibadetlerin insanı kötülüklerden alıkoyduğunu buyuruyor.

اتْلُ مَا أُوحِيَ إِلَيْكَ مِنَ الْكِتَابِ وَأَقِمِ الصَّلَاةَ إِنَّ الصَّلَاةَ تَنْهَى عَنِ الْفَحْشَاء وَالْمُنكَرِ وَلَذِكْرُ اللَّهِ أَكْبَرُ وَاللَّهُ يَعْلَمُ مَا تَصْنَعُونَ {45}

Okudunuz mu?  Seferî olan kişi cemaate namaz kıldırabilir mi?

45- (Ey Muhammedi) Kitaptan sana vahyolunanı oku. Namaz kıl. Muhakkak ki namaz hayasızlıktan ve fenalıktan alıkoyar. Allah’ın zikri en büyük şeydir! Allah yaptıklarınızı gayet iyi bilir.
AÇIKAMASI

Cenab-ı Hak müminin göz nuru olan namazı emrederek şöyle buyurdu: "Namazı dosdoğru kıl! Zira namaz hayasızlıktan ve haramlardan alıkoyar." Yani ey Peygamber! Ey mümin! Namaz farzını ve nafilelerini huşu ve Allah’a karşı ürperme içerisinde, bütün merhalelerinde Allah korkusunu düşünerek rükünleri ve şartları tam olarak eda et.
Zira namaza devam etmekle iki şey elde edilir: Bunlar hayasızlığın terk edilmesi ve haramların terk edilmesidir. Namaz dinin direğidir. Kul ile Rab-bi arasında bir irtibattır. İmanın ve yakînin delilidir. Kederli ve üzüntülü şeylere karşı saadet vesilesidir. Kullar için, günahların ve masıyetlerin eserlerinden temizlenme sebebidir.
Taberanî ve başkalarının İmran ve İbni Abbas’tan rivayet ettikleri hadis-i şerifte şu ifade yer almaktadır: "Kimi namazı hayasızlıktan ve haramlardan alıkoymazsa bu durum O’nu Allah’tan daha fazla uzaklaştırır. "
Ahmed b. Hanbel, Nesaî, Hakim ve Beyhakî’nin Enes’ten (r.a.) rivayet ettiklerine göre Peygamberimiz (s.a.) şöyle buyurmaktadır: "Bana dünyanızdan kadınlar ve güzel koku sevdirildi. Namaz gözümün nuru kılındı."
Bütün bunlar namazın mana ve ruh dolu, Allah’ın azameti ve Allah korkusunu göz önüne getirerek gönlün aydınlıkla dolu olması için daha önce zikredildiği gibi huşu, alçakgönüllülük ve ihlâsla eda edilmesi şartına bağlıdır. Aksi takdirde beklenen tesiri olmayan sadece bir takım hareketler ve maddi fiillerden ibaret olmuş olur.
Allah Tealâ daha sonra namazın yüce şanını te’kit ederek şöyle buyurdu: "Allah’ın zikri en büyük şeydir. Allah yaptıklarınızı gayet iyi bilir." Yani namaz diğer taatlerden daha büyüktür. Allah’ın zikri ve ibadet eden insanları rahmetiyle yoklaması, onların Allah’a taat ederek zikretmelerinden daha büyüktür. Allah sizin hayır ya da şer olarak yaptıklarınızı gayet iyi bilir. Gönüllerde olanı çok iyi bilir. O sizin sözlerinizi, amellerinizi ve niyetlerinizi bilir. "O gizli olanı da kapalı olanları da gayet iyi bilir." (Tâ-hâ, 20/7).
Burada hem vaad hem de vaîd vardır. Bütün durumlarda insanların Allah’ın murakabesi altında bulunduklarını düşünmeye teşvik edilmektedir. Dolayısıyla kim Allah’ın kendisini duyduğunu ve gördüğünü bilirse hayaya sarılır, azaptan korkar ve ibadeti güzelce yerine getirir.
Kim faydalı zikri yani bilerek düşünerek, şuurlu bir kalple ve gönlün Allah’ın dışındaki her şeyden uzak olması haliyle yapılan zikri yerine getirirse murada nail olur, arzusunu gerçekleştirir.
Ama sadece dille yapılan, tekrardan ibaret olan, Allah’ın azameti düşünülmeden ve O’na karşı manevî bir ürperme duyulmadan yapılan zikirde ise ne hayır vardır, ne de fayda vardır

Okudunuz mu?  Namaz esnasında içimizden veya aklımızdan " Allah" lafzını yada "hû" lafzını geçirmek caiz midir?

Cevap: Namaz ibadeti insanın güzel ahlaklı olmasına nasıl katkıda bulunur

HADİE
namaz kılmak insanın her vakitte Allah demesine dua etmesine sebep olur manevi duyguları yükselten bu ibedetteki insanlar daha ahlaklı merhametli ve saygılı olurlar


namaz ibadeti insanın güzel ahlaklı olmasına nasıl katkıda bulunur, namaz ibadeti insanin güzel ahlakli olmasina nasıl katkida bulunur, namaz ibadeti insanın güzel ahlaklı olmasına nasıl katkı sağlar

Bu kategoride yer alan Namazı yanlış kılınca abdest bozulur mu başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Namaz ibadeti insanın güzel ahlaklı olmasına nasıl katkıda bulunur Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.