Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:32
sizden95
Abone

Ahzab suresi 50. ayetin güvenilir bir kaynaktan tefsirini yapar mısınız

Ahzab suresi 50. ayetin güvenilir bir kaynaktan tefsirini yapar mısınız

Sultankerem
Ahzab suresi 50. Ayetin muhakkak bir hikmeti vardır ama inancı zayıf olanlara veya inanmayanlara cevap veremiyorum kalakalıyorum öylece. Doğru düzgün tefsirini de bulamadım.. Allah rızası için ehil kişilerden yardım istiyorum.. Allah razı olsun şimdiden..


Cevap: Ahzab suresi 50. ayetin güvenilir bir kaynaktan tefsirini yapar mısınız

Şema
Diyanet Ahzab Suresi 50.Ayet Tefsiri

Okudunuz mu?  Şafii'de köpeğe ıslak dokunmak

”Ey peygamber! Mehirlerini verdiğin eşlerini, Allah’ın sana ganimet olarak verip de elinin sahip olduğu kadınları, seninle birlikte hicret eden amca kızlarını, hala kızlarını, dayı kızlarını, teyze kızlarını, kendini peygambere mehirsiz olarak bağışlar da peygamber de onunla evlenmek isterse böyle bir mümin kadını -ki sonuncusu diğer müminlere değil, zatına mahsustur – sana helâl kıldık. Müminlere eşleri ve sahip oldukları kadınları hakkında hangi kuralları geçerli kıldığımızı biliyoruz. Sana mahsus olanı güçlük çekmeyesin diye meşrû kıldık. Allah çok bağışlayıcı, pek esirgeyicidir.” ﴾50﴿

Okudunuz mu?  Sabah Namazının vakti öğleye kadar mıdır? yoksa güneşin çıkışıyla biter mi?

Tefsir
Hz. Peygamber’in hiç olmazsa aile hayatında rahat olabilmesi, birden fazla eşiyle yaşarken sıkıntıya düşmemesi için kendisine özgü olmak üzere bahşedilen ruhsatlar, kolaylıklar bu âyetten itibaren bazı açıklamalarla birlikte şöyle sıralanmıştır: Dörtten fazla olan eşlerle evlenmesinin helâl olması, isteyen kadınlarla mehirsiz evlenmesinin câiz olması, kadınlarının yanlarında kalma sürelerini eşit tutma (buna fıkıh kitaplarında, paylaştırma mânasında kasm denilmektedir) mecburiyetinin bulunmaması, bu âyetler geldiğinde evli bulunduğu kadınlardan başka kadınla evlenmesinin ve bunlardan birini boşayarak yerine bir başka kadını almasının câiz olmaması, vefat ettiğinde veya boşadığında eşleriyle başkalarının evlenmesinin câiz olmaması ve eşlerinin bundan sonra yabancılara karşı daima perde arkasında bulunmaları. Birçok kadın, peygamber eşi olabilmek için mehirsiz olarak onunla evlenmek istemiştir (âyetin ifadesiyle kadınlar kendilerini ona bağışlamışlardır). Bu şartla evlenmesi âyete göre câiz olduğu halde kendisinin bu ruhsatı kullandığına dair örnek yoktur (Ebû Bekir İbnü’lArabî, III, 1559). Ayrıca kendisi, yirmi beş yaşında iken kırk yaşında dul bir hanımla evlenmiş, onunla yirmi beş yıl mutlu bir hayat yaşamış, çocuk sahibi olmuş, Hz. Hatice vefat edinceye kadar da başka bir hanımla evlenmemiştir. Şu halde daha sonra, on yıl gibi kısa bir zaman içinde birçok eşle evlenmesinin cinsel arzuyla izah edilemeyecek sebepleri ve hikmetleri olmalıdır. Fedakârlık eden bazı hanımların ödüllendirilmesi, evlilik yoluyla akrabalık (sıhriyet) bağı kurarak bazı fertleri ve grupları kazanmak, onlarla yakınlık ve dostluk oluşturmak ve bu suretle İslâm’a karşı olan cepheyi zayıflatmak, özel hayatı ve aile ilişkileri başta olmak üzere ümmetin bilmesini istediği hususların eksiksiz zaptedilip başkalarına anlatılmasını, bu amaçla toplumun peygamber hanımlarının bilgilerinden yararlanmalarını sağlamak bunlardan bazılarıdır. Hanımların da onunla evlenmek istemelerinde birinci saik, peygamber hanımı olarak yaşama ve ölme şerefine nâil olmaktır. Bu sebepledir ki, kendilerini, dünya nimetleri ile peygamberden birini seçmede serbest bıraktığında eşlerinin tamamı onu ve Allah rızâsını seçmişlerdir (Resûlullah’ın çok evliliğinin başlıca sebepleri konusunda daha fazla bilgi ve değerlendirme için bk. Muhammed Hamidullah, İslâm Peygamberi, II, 10-17).

Okudunuz mu?  Türkçeden YASİN İ ŞERİF okumak

Cevap: Ahzab suresi 50. ayetin güvenilir bir kaynaktan tefsirini yapar mısınız

Sultankerem
Allah razı olsun kardeşim düşündüğüm ama bir türlü izah edemediğim gibiymiş. Hangi tefsir kitabı bu ya da aynen böyle izah ettiğin gibi sağlam anlaşılır tefsir kitabı tavsiye eder misin bana..

Okudunuz mu?  Duadaki yerlere dilim dönmesse ve bende tekrardan okumasam kabul olur mu ?

Cevap: Ahzab suresi 50. ayetin güvenilir bir kaynaktan tefsirini yapar mısınız

Şema
Kısa tefsir olarak 7 cilt safvetut Tefasir
Geniş izahlı 15 cilt tefsirul Münir


ahzab suresi 50. ayet, ahzab 50. ayet tefsiri, ahzab suresi 50. ayet ne demek istiyor

Bu kategoride yer alan Allah bana ceza mı veriyor ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Ahzab suresi 50. ayetin güvenilir bir kaynaktan tefsirini yapar mısınız Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.