Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:20
sizden3
Abone

Sabah Namazının vakti öğleye kadar mıdır? yoksa güneşin çıkışıyla biter mi?

Sabah Namazının vakti öğleye kadar mıdır? yoksa güneşin çıkışıyla biter mi?

gecem1910
MerhabaLar ben 19 yaşında bir gencim ve bu mübarek ramazan ayının büyük bir etkisiyle son 1,5 aydır çok şükür namaz kılmaya başladım …
Ancak kafamı karıştıran bir soru var umarım yardımcı olursunuz …
Bir hocamıza gelen bir soru var , soruda diyorki ;

Sabah namazı, öğle vaktine kadar kılınabilir mi? Kılınırsa nasıl niyet edilmeli?

Hocamız ise şu cevabı vermiş ;

Güneş doğmadan kılınmayan sabah namazı, öğle vaktine kadar sünneti ile beraber kazası kılınabilir. Henüz üzerinden yeni bir vakit geçmediği için sünnetiyle birlikte ve sabah namazı niyetiyle kılınır. Her zaman vurguladığımız üzere niyet, hangi namazı kıldığını, ne yaptığını içinden geçirmektir. Başka bir niyet formu gerekli değildir.

Benim kafamı karıştıran şey burada sabah namazını öğle namaz vakti girmeden önce kılabilirsiniz gibisinden cevap vermesi … Yani kaza gerektirir feLan gibide demiyor , direk sabah namazını , öğle namazı vaktine kadar kılabilirsiniz diyor …
Böyle bir şey olabilirmi ?
Yani adama sen imsak vaktinde uyanmayabilirsin , diyelimki saat 10:00’da uyanıyorsun uyandığında sabah namazını normal bir şekilde kılabilirsin der gibi..
Bunun doğrusu nedir ?
Bu cevabı veren hocamızın adı Süleyman Ateş.

Okudunuz mu?  İslami Kurallar İle Yönetilmeyen Bir Ülkenin Bayrağı

Cevap: Sabah Namazının Vakti

imam
Sabah namazı vakti güneşin çıkışıyla biter.
Güneş çıkmışsa kaza edilir.
Allahu Teala her vaktin ne zaman kılınacağını bize Elçisi yoluyla öğretmiş, her namazın bir vakti vardır. 1400 yıldır tüm ilsam alemi sabah namazı vakti konusunda ihtilaf etmediler. Hangi mezhebin kitabını açıp okursanız "SABAH NAMAZI VAKTİ GÜNEŞİN ÇIKMASIYLA BİTER" diye yazılıdır.
Son dönemlerde öğle namazına kadar kılınır diyenler zamane/cahil kişilerdir

Okudunuz mu?  İdgamı Misleyn

forumduasi.com/farz-namazlar/30527-sabah-namazi-vakti-imsak-vakti-girince-sabah-namazi-kilinabilir-mi.html

forumduasi.com/sizden-gelen-sorular/37521-sabah-namazi-vakti-namaz-vakti.html

forumduasi.com/namaz-hakkinda-soru-ve-cevaplar/52827-sabah-namazi-ezan-okunduktan-sonra-ne-zamana-kadar-suresi-var.html


Yanıt: Sabah Namazının Vakti

gecem1910
İlmihal diyorsun iyi güzel hoş
Fakat bu cevabı veren insan eski diyanet işleri başkanıdır …


Soru: Sabah Namazının Vakti

islamdostu
< İlmihal diyorsun iyi güzel hoş
Fakat bu cevabı veren insan eski diyanet işleri başkanıdır .. >

ya cevabı anlamamışsın yada Süleyman bile söylese yanlıştır.
bütün fıkıh kirtaplarında güneş ile sabah namazı biter yazılıdır.
ilmihal kitabı imam azamın görüşü yazılı. imam azam kim süleyman kim????????????


Hoca
Kardeş hoşgeldin.
Sabah namazı vakti, güneşin çıkışıyla biter ve bunda hiçbir şüphe yok. bugüne kadar da hiç tartışılmadı ve aksi bir görüş olmadı.
Süleyman Ateş hoca anlaşılmamış olabir, şayet öyle bir iddiası varsa bu batıldır.
___________
Daha önce bu konu bulunduğum şehirde bana sorulmuştu. bir köyde emekli bir imam güya sabah namazı öğleye kadar kılınabilirmiş. gittim kendisiyle görüştüm, söylenen şu: "sabah namazına uyanamadığınızda, ne zaman kalkarsanız kılın / kaza edin. "
Süleyman Ateş hocada böyle bir söz söylemiş olabilir.

Okudunuz mu?  Nazar değmesin diye yalan söylemek . tabiki duada edip

meryemgül1
bende sizin söylediğiniz gibi biliyorum mum hocam Allah razı olsun


kardln
anladığım kadarıyla hocanın burda bahsettiği namazı eda etmek.yani eğer istemeyerek namazı kacırdıysan en azından ogle vaktine kadar eda et diyor.


Kayıtsız Üye
Hadi Ben Sana Söylim. Hiç Tartışılmaz Olmazmı Muhakkak olmuştur. Aksi Görüşte OLmuştur. Olmasa Böyle Soru gelmez. Cevaplar Tatmin Edici OLmadığından Kafa Yatmamıştır. Neden Güneşin Doğuşunda Biter. Kafalarda Soru Olarak Kalacaktır. Tatminkar Cevap Pek Yok. Ama Ben Şöyle Düşünüyorum Hadi ÖĞLEN EZANA kadar Kılabilirsin diyenlere Şöyle Bir Soru Soruyorum.
Soru Şu: Siz Hiç Bugüne kadar Güneş Doğduktan sonra CEMAAT HALİNDE kılınan bir sabah namazı Duyup gördünüzmü. ben Görmedim. Görememde Sanmıyorum Hadi var Diyelim Vicdanım El vermiyor. Kaza namazınında geçerli olacağını sanmıyorum. o da vicdanıma ters geliyor ama nafile namaz tam çuk diye oturuyor. İNSAN ADALET ZAMAN essalam. OMAR COMİNG

Okudunuz mu?  Namahrem birinin elini öpmek zina sayılır mı ?

Şema
Sabah namazı vakti ne zaman biter deliler

أَقِمِ الصَّلاَةَ لِدُلُوكِ الشَّمْسِ إِلَى غَسَقِ اللَّيْلِ وَقُرْآنَ الْفَجْرِ إِنَّ قُرْآنَ الْفَجْرِ كَانَ مَشْهُودًا

Namazı, Güneşin batıya kaymasından gecenin kararmasına kadar; bir de fecirdeki yoğunlaşma sırasında kıl. Fecirdeki yoğunlaşma gözle görülür. (İsrâ 17/78)

"Sabah namazının vakti ikinci fecrin doğmasından, güneşin doğuşuna kadardır" (Buhârî, Mevâkît, 27; Ebû Dâvûd Salât, 2; Ibn Mâce, Salât, 2; Nesâî, Mevâkît,15; Ahmed Ibn Hanbel, II, 210, 213, 223)

Okudunuz mu?  Gençken yapılan ibadetlerin faziletleri varmıdır ?yaşlıya göre

Kayıtsız Üye
Arkadaşlar uyanmak için tüm tedbirleri aldın ve uyanamadiysan. Ruh bedende olmadigindan yari olu sayildigindan. Sabah ve öğle kerahat vakitleri arasında sabah namazı sünneti ile birlikte kilinmasinda mahsur yoktur yazar bir çok yerde.


Kayıtsız Üye
Arkadaşlar. Sabah namazının vakti güneş doğana kadardır. Fakat eğer uyanamaz ve kalkamaz isen güneş doğduktan 45 dakika sonra ögle ezanına kadar sünneti ile birlikte eda edebilirsiniz. Niyetinide bugün vaktinde kılamadığım sabah namazının sünnetini daha sonrada farzını yine aynı şekilde niyet ederek kılabilirsin. Fakat ecir ve sevabı vaktinde kıldığın gibi degildir mutlaka.

Okudunuz mu?  Cumaya gidememek.

Kayıtsız Üye
Öncelikle cümleten selâmünaleyküm.. Bildiğiniz üzere islam dışında bir çok inanış biçimi mevcut.. Bunlar arasında güneşe tapanlar da vardı malum.. Sabah namazının güneş çıktığında bitmesi müslümanların güneşe tapanlardan ayrılmasıdır…


Kayıtsız Üye
S.a.
Bir namazın vakti diğer namazın vaktinin girmesiyle bitmeli değil midir?
Ilk vakti kacirilmis bir namaz kalan vaktinde neden kaza niyetiyle kılınsın, diğer vakit girmemiş ki?
Sünnetin kazasının olmasi doğru mudur?


arifselim
Aleykum selam. Bir namaz vakti için belirlenen süre vardır o süre geçmeden namaz eda olarak kılınır kaza edilmez. Sabah namazı hariç diğer vaktin girmesi ile bütün vakitlerin süresi dolmuş olur. Sabah namazı ise güneşin doğması ile birlikte vakti biter. Sünnetlerin kazası ise olmaz. Sadece kaçırılan sabah namazı eğer aynı günde öğlene kadar kılınacaksa sünneti ile birlikte kılınır.

Okudunuz mu?  Bir kızı gördüm çok beğendim ne yapmalıyım?

Kayıtsız Üye
Sabah güneş doğmadan kılınması gerekir eğer kilamazsak öğle namazı girmeden yine kılınır ama sevabı azalır ama normal olan sabah namaz vaktinde kalkmaktir


Kayıtsız Üye
Bilali habeşi uyuya kalmisti oysa sabah namazına kaldıracaktı kabileyi uyandığında güneş doğmuştu peygamber efendimiz niye kaldırmadın diye sorduğunda bilal seni uyutan benide uyuttu efendim dedi bir müddet kabileyi yürüttü efendimiz kerehat vakti geçince bilale döndü be dediki kamet getir ve namazı normal kıldılar.insan uyuduğunda Allah ruhu gasbeder o salmadıkça uyanamaz insan hadis de veya ayette geçer…ki imam buharinin en sağlam hadis kitaplarında da yazar bir kimse uyuya kalsa veya unutmuş olsa uyandığın da o geçen vaktin namazını kılabilir ha fazilet konusunda işler değişebilir…insanlar kurana göre yorumlarlar şuanda oyun bu hadis inkarciligi kuranda namaz kil der ama nasıl kılınacağı yazmaz Allah bizi kuran sünnet deb ağırnas in inşAllah

Okudunuz mu?  Oruçlu iken zevk suyu gelmesi

#UguR
Sabah namazı Güneş doğduğunda bitmiş olur, eğer kılmadıysanız kerahet vaktinin çıkmasını bekleyip kaza etmeniz gerekmektedir. Öğleden önce sünneti ile sabah namazı kaza edilmektedir.


Kayıtsız Üye
Arkadaşlar sabah namazı güneş doğarken biter. Öğle den önceki kerahata kadar sünneti ile farzı kaza edilerek kılınır. Bu zamandan sonra sadece farzın kazası kılınır.


Kayıtsız Üye
Sabah ezanından sonra rüya görüp gusül abdestini ogleye kadar birakılabilirmi namazı kılmadan


arifselim
Sabah ezanından sonra cünüp olan kişi eğer sabah namazını kılmışsa öğlen vaktine kadar yıkanmayabilir. Ama sabah namazını kılmamışsa güneş doğmadan yıkanması ve namazını kılması farzdır.


Kayıtsız Üye
Selâmun aleyküm. Ben keharet vakti çıktıktan sonra eda etmeye niyetleniliyor diye duymuştum internette videolarda. Yani sünnetin de mi kazası diye niyetlenilecek? Sünnetin kazası kılınmaz diye biliyordum. Kılabiliyor muyuz yani?

Okudunuz mu?  Yüzümde nur yok

Kayıtsız Üye
Güneş doğduktan 45 dk sonra öğleye kadar sabah namazının kazası ve sünnetiyle birlikye..Kaza olduğunu söyleyin ..ARKADAŞLAR GÜNEŞ DOĞDUKTAN SONRA (45 DK SONRA ) ÖĞLEYE KADAR KAZA NİYETİNE FARZI VE SÜNNETİ KILINABİLİR!!!


Kayıtsız Üye
Sünneti ile birlikte kaza edilebilir diyor normal bir sekilde kılınır yazmiyor zaten. Siz kendiniz yorum katarak degistirmissiniz ‘bana gore normal kilin diyor’ demissiniz ama ogle vaktine kadar sünneti ile birlikte kaza edilebilir demiş.


Ctrl+ctrl
Sabah namazı güneşin doğduğu vakit biter.


Özlem Avcı
Evet bende öyle biliyorum farz edin ki tüm aldığınız tedbirler dahilinde yinede uykuya daldınız ve uyanamadınız işte o zaman öğlen namazı öncesi sünneti ile kılabilirsiniz ama niyet ederken kılamadığım sabah namazı sünneti kılamadığım sabah namazı farzı olarak niyet edilmelidir.

Okudunuz mu?  Dinden çıkaran kelimler nelerdir?

sabah namazı ne zamana kadar kılınır diyanet, sabah namazı kaça kadar kılınır diyanet, sabah namazı vakti ne zaman biter

Bu kategoride yer alan Başka dilden yemin etmek yemin sayılırmı? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Sabah Namazının vakti öğleye kadar mıdır? yoksa güneşin çıkışıyla biter mi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.