Anasayfa
8 Mayıs 2021, 22:23
missa06
Abone

Hanefi mezhebine göre çalgı çalmak ve dinlemek haram mı

Hanefi mezhebine göre çalgı çalmak ve dinlemek haram mı

Kayıtsız Üye
Hanefi mezhebine göre çalgı çalmak yada dinlemek haram mı
Aciklarsaniz seviniriim


Cevap: Hanefi mezhebine göre çalgı çalmak ve dinlemek haram mı

Şema
Hanefi Şafii Maliki ve Hanbeli mezheplerine göre müzik lehv aletleridir şeytan işidir. Müzik aletleri alınıp satılamaz ve dinlenemez.

Okudunuz mu?  Şüpheye düşüp sürekli sehiv secdesi yapmak

Yorum: Hanefi mezhebine göre çalgı çalmak ve dinlemek haram mı

Kayıtsız Üye
Şöyle bir hadis duymuştum çalgı çalmak dinlemek fasıklıktır zevk almaksa küfürdür burdaki küfür dinden çıkma anlamında mı yani bir müzikten zevk alınca dinden çıkmış mi oluruz yardımcı olursanız sevinirim.

Okudunuz mu?  Mezi Akıntısı Nasıl Kesilir ?

Yorum: Hanefi mezhebine göre çalgı çalmak ve dinlemek haram mı

Kayıtsız Üye
Gerçekten merak ettim bende çünkü biz karadenizliyiz yöresel müzikler filan tulum bunlar hepsi günah mı battuk o zaman da


arifselim
Sözü geçen hadisi şerif güvenilir hadis kaynaklarında geçmemektedir. Çalgılar hakkında geçen en sahih hadisi şerif şudur:

Okudunuz mu?  Çok zor imtihanlardan geçtim, geçiyorum. Rabbim beni sevmiyor mu

Ebû Mâlik el-Eş’arî’den nakledildiğine göre, Hz. Peygamber (s.a.m) şöyle buyurdu:
"Muhakkak ki, ümmetimden öyle bazı topluluklar / birtakım insanlar olacak ki, bunlar zina yapmayı, ipek elbiseler giymeyi, şarâb içmeyi, çalgı aletlerini çalıp eğlenmeyi halâl ve mübâh sayacaklar… (Buhari, Eşribe, 6)

Sorduğunuz hadisi şerifte geçen küfür, küfranı nimet anlamında açıklanmıştır. Çünkü ehli sünnete göre günahlar büyük olsun küçük olsun insanı küfre düşürmez. Ayrıca bu konuda fıkıh kitaplarında genel bir görüş şu şekilde geçmektedir:

Okudunuz mu?  Gusül abdesti alırken gaz kaçırmak abdesti bozar mı

– Bazı ehl-i tesavvuf zatlar Def ve Ney çalmanın caiz olduğunu söylerken, diğer bir kısmı bunun caiz olmadığını söylemişlerdir. (bk.Gazali, İhya, 2/271-277, V. Zuhaylî, el-Fıkhu’l-İslamî, 3/573-575)

– Hanefi alimleri de çalgı aletlerinin hepsinin haram olduğunu belirtmişlerdir. (bk. İbn Abidin, 6/348)

Bu kategoride yer alan Cellatlar günah işler mi? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hanefi mezhebine göre çalgı çalmak ve dinlemek haram mı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.