Anasayfa
11 Ağustos 2023, 15:21
sizden5
Abone

Namaz abdestsiz kur’an okunur mu?

Namaz abdestsiz kur’an okunur mu?

Kayıtsız Üye
Merhaba, benim öğrendiğime göre gusül abdesti olmadan kur’an kitap olarak ele alınıp okunamıyor. Fakat benim sorum başka. Kur’an namaz abdesti olmadan ama gusül abdestimiz varken ele alınıp okunabilir mi ? İnternet gerçekten çöplük gibi bir türlü bu soruya cevap bulamıyorum. Lütfen bana yardımcı olun ve özet bir şekilde sadece sorduğuma cevap veriniz dallanıp budaklandıkça anlamamaya başlıyorum.

Gusül abdesti almış, aradan birkaç gün geçmiş hala gusulünü muhafaza etmiş. Fakat namaz abdesti olmayan bir müslüman kur’an ı eline alıp okuyabilir mi? Net bir cevaba ihtiyacım var. Şimdiden teşekkür ederim.


Namaz abdestsiz kur’an okunur mu?

Aspor
Hiç bir yerde cevap bulamıyorum. Bu konuda sürekli gusülden bahsedilmiş. Gusülsüz genel olarak okumama görüşünün hakim olduğunu gördüm. Benim sorum namaz abdesti hakkında. Gusülden bahsetmiyorum. Şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim.

Okudunuz mu?  Cübbeli Ahmet hoca, eleştirdiği islam alimleri konusunda haklımıdır?

Soru: Gusül abdesti mevcut fakat namaz abdestimiz yokken kur’an kitabı elimize alınıp içinden ayetler okunabilir mi?


Cevap: Namaz abdestsiz kur’an okunur mu?

Darusselam
Kuran abdestsiz dokunmadan yani ezberden okunabilir ama cünüpken hiç okunmaz günahtır.

Abdestsiz kuran ellenmez ile ilgili kuranda ayet şöyledir.

"Şüphesiz O şerefli bir Kur’an’dır. Korunmuş bir kitaptadır. O’na temizlenmiş olanlardan başkası dokunamaz." (Vakıa süresi 79. ayet)

Açıklaması/Tefsiri
O korunmuş kitaba, temiz olanlardan başkası dokunamaz. Bunlar şirk, günah ve abdestsizlik kirlerinden temizlenmiş olan meleklerdir. Ya da, ona abdestli ve temiz olanların dışında kimse dokunamaz demekir.
Kurtubî şöyle der: Kitab’tan maksat, elimizdeki Mushaf’tır. Bu en açık olan görüştür. Çünkü İbn Ömer, "Kur’ân’a, sadece temiz olduğun zaman dokun" demiştir. Bir de, Rasulullah (s.a.v) Amr b. Hazm’a, "Kur’ân’a temiz olandan başkasının dokunmamasını" yazmıştır

Okudunuz mu?  İslamda İdda Bayisi açmak / işletmek ve kazanılan para

Cevap: Namaz abdestsiz kur’an okunur mu?

Aspor
Sanırım kendimi net olarak ifade edemedim kardeşim. Sorumu şöyle açıklayım:

Soru: Dün gece gusül abdesti aldım, halen gusülümde bir sorun yok. Ancak namaz abdesti almadım. Şu an kur’an okuyabilir miyim?

Bildiğim kadarıyla İslam da iki farklı abdest var. Gusül abdesti ve namaz abdesti. Sorumun gusülle ilgisi yok sevgili kardeşim. Lütfen namaz abdesti olarak değerlendirip yanıtlayın kafam çok karışık. Her yerde her zaman kur’an okuyabilirken bu özgürlüğümü önemli ölçüde kaybetmiş durumdayım.

Okudunuz mu?  Cehennemden cennete geçiş.?

mum
Abdestsiz kurana dokunmak caiz değildir ama ezberden okunabilir caizdir.


Aspor
Arkadaşlar internette okuduğum aynı karışıklığı kafamda devam ettiriyorsunuz. Yardım etmek istiyorsanız söylediğimi anlamıyor gibi davranmayın lütfen. Sadece "Abdest" kelimesini kullanıyorsunuz yazılarınızda. Benim sorduğum şey "gusül abdesti" değil. Gusül abdesti var fakat namaz abdesti yokken kur’an kitabını elime alıp okuyabilirmiyim? Bunu soruyorum. Lütfen tam olarak sorduğuma cevap verin bana çok yardımcı olmuş olacaksınız. Teşekkür ederim.

Soru: Gusül abdesti var fakat namaz abdesti yokken kur’an kitabını elime alıp okuyabilirmiyim?


Şema
Abdest yazınca normal abdest anlaşılır, Diğer abdeste Boy abdesti veya gusül deriz farkı bilmen gerekir.
Namaz abdesti yokken Kuranı ele almak günahtır

Okudunuz mu?  Hayattan umudu kesmek, Allah katında günahmı?

Aspor
İstediğim cevapları aldım. Gerçekten çok teşekkür ederim ilgilenenlerden Allah razı olsun. Şöyle öğrendim:

-Gusül var fakat namaz abdesti yokken ezberden kur’an okunabilir.
-Hem gusül, hem de namaz abdesti varsa kur’an hem ezberden hem kitaptan okuyarak okunabilir.

Son 2 sorum, lütfen kusuruma bakmayın ben bazı şeyleri çok geç öğreniyorum.
1-) Bundan önce gusülüm varken ama namaz abdestim yokken çok kur’an okudum ama hata ettiğimi bilmiyordum. Bunlardan dolayı günaha mı girdim?
2-) Gusülü alıp duştan çıktıktan sonra ayrıca namaz abdesti almadan kitaptan kur’an okuyabilirim değil mi? Gusül alan namaz abdestini de almış sayılıyor çünkü?

Tekrar tekrar Allah razı olsun. Cahilliğimi mazur görün. 🙁


#UguR
1-) Gusül abdestli ile namaz kılınırsa kur’an da okunabilir diye biliyorum.

Okudunuz mu?  Başı mesh etme ile ilgili soru

Şema
< Bunlardan dolayı günaha mı girdim? >
tevbe gerekir.
< Gusül alan namaz abdestini de almış sayılıyor >
doğru. gusül alınca ayrıca namaz abdestine gerek kalmaz.


Molla_Efdal
Abdestsiz olan bir kişi Kur’an-ı Kerime el SÜREMEZ


Kayıtsız Üye
Esselamualeykum hocam namaz abdesttimiz yokken temiz bezle eldivenle kuranı kerim kabından açıp ayet olduğu sahilefer dokunmadan okuyabilirmiz tek kabına bezle değsek


mum
Kuranı eldivenli ve eldivensiz ellemek arasında bir fark yoktur. Abdestsiz eleyemezsiniz.


Kayıtsız Üye
Sorduğunuz soruyu çok iyi anlıyorum Ben de bu soruyu soruyorum diyelim Kuran’ı Kerim’i yattığınm yerde Türkçesini açıklamasını okumak istiyorum ama Benim belim ağrıyor otururken kaç şekil değiştiriyorum Namaz bile oturarak kılıyorum diyelim Ben telefonla uğraşmak yerine açtım meali ni okumak istiyorum Başka kitap Roman okumuyorum da onu okuyorum neden olmasın bu özgürlüğümüzü elimizden almak neden. İnanın Aynı düşünceler bende de var

Okudunuz mu?  Böyle dedim ama günaha girdim mi ?

Kayıtsız Üye
Kuran a değmedik tamam kabul sorumu yanlış anlamazsanız şunu ilave etmek istiyorum artık telefonlarda bir sürü uygulama var oradan okuyabilir miyiz acaba


arifselim
Günümüzdeki dijital cihazlarda abdest almadan kuranı kerim okunabilir ve o cihaz ele alınabilir. Ama bu durum bizi Allah’ın kitabına karşı olması gereken saygımızı asla bozmamalıdır.


Kayıtsız Üye
1. Bir şey soracağım ; burda abdestsiz Kur’an-i Kerime dokunmak dahi günah derken farklı bir yerde abdestsiz ellenip okunabilir deniyor neden ?
2. Diğer sorum ise bayanlar başı açık/kısa kollu olarak Kur’an-i Kerime elleyip okuyabilirler mi ?

Okudunuz mu?  Kaza Namazında Hesaplama olarak bunu yapabilir miyiz ?

furkan
< 1. Bir şey soracağım ; burda abdestsiz Kur’an-i Kerime dokunmak dahi günah derken farklı bir yerde abdestsiz ellenip okunabilir deniyor neden ?
2. Diğer sorum ise bayanlar başı açık/kısa kollu olarak Kur’an-i Kerime elleyip okuyabilirler mi ? >

1-C: Kur’an-ı Kerim’e abdestsiz olarak dokunmak günahtır. Mesajın kaynağı yoksa inanmayınız.

"Şüphesiz O şerefli bir Kur’an’dır. Korunmuş bir kitaptadır. O’na temizlenmiş olanlardan başkası dokunamaz." (Vakıa süresi 79. ayet)

2-C: Bayan kadınlar eğer ortam müsaitse abdest aldıktan sonra açık bir şekilde Kur’an-ı Kerime dokunup okuyabilir ancak Kur’an-ı Kerime saygımızdan dolayı kapanıp okumak daha hayırlıdır.


Omer Faruk
Sevgili kardeşim bu konuda iki görüş var, birisi dokunulabilir diğeri ise dokunulmaz. Eğer İslami bir konuda iki ya da daha fazla görüş varsa bu ictihadın konusudur. Yani delile dayanarak herkes yorum yapabilir. Yorum yapılan bir konuda da kişi kendi delillerini ortaya koyar ama diğerini suçlayıcı dil kullanamaz. Eğer suçlayıcı dil kullanırsa kendisini Allah yerine koymuş olur. Benim okumalarım doğrultusunda yukarıda kardeşimiz tarafından paylaşılan ayetin bugün MUSHAF olarak bildiğimiz Kur’an’a dokunmakla ilişkisi yok.

Okudunuz mu?  Hz Yusuf yüz güzelliği duası

Rasulullah (A.S) döneminde iki kapak arasına toplanmamış bir kitaba abdestsiz dokunulmasının yasaklanması zaten mümkün değildir. Hz. Aişe annemizden aldığımız bir hadise göre,

Andolsun ki recm etme âyeti ve yetişkin kişiyi on defa emzirme (sebebi ile nikahlamanın haramlıgı) ayeti indi ve andolsun ki bu âyetler tahtımın altındaki bir yaprakta (yazılı) idi. Resûlullah (SallAllahü Aleyhi ve Sellem) vefat edip biz O’nun Ölümü ile meşgui olunca, evde beslenen bir koyun (veya keçi odaya) girip o yaprağı yedi.

Okudunuz mu?  Borç olarak verilen parayı hibe edip sonra geri istemek ?

Kur’an’a saygının ölçüsünün göbek altında tutmak ya da abdestli dokunmak olmadığını anlıyoruz. Hz. Aişe annemiz Kur’an’ sayfasını yattığı yerin altına koymuş.

Diğer yandan, eğer Kur’an’a dokunmak günah ise elimizde cep telefonlarımızda olan Kur’an’ları ne yapacağız. Kağıt ve mürekkep kullanınca Kur’an’a dokunmak günah ama dijital devre kullanınca Kur’an’a dokunmakta bir sorun yok. Dolayısıyla kardeşim her halu karda Allah’ın rehberliğine başvurman gereken her an ve durumda Kur’an’a dokunabilirsin bunda hiçbir beis yoktur, allah-u A’lem.

Okudunuz mu?  Ailemle Hep kavga ediyorum bu konuda.

< 1. Bir şey soracağım ; burda abdestsiz Kur’an-i Kerime dokunmak dahi günah derken farklı bir yerde abdestsiz ellenip okunabilir deniyor neden ?
2. Diğer sorum ise bayanlar başı açık/kısa kollu olarak Kur’an-i Kerime elleyip okuyabilirler mi ? >


kuran, gusul abdesti ile kuran okunur mu, kuranı abdestsiz ellemek

Bu kategoride yer alan Maliki mezhebini taklit ederek alınan gusül abdestinde şüpheye düşmek başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Namaz abdestsiz kur’an okunur mu? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.