Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:29
sizden95
Abone

Yasin suresi neden Kuranın kalbidir

Yasin suresi neden Kuranın kalbidir

Firdevscennet
YASINI ŞERIF konusunda aydınlanmak istiyorum

Sizden ricam Yasini Şerif için niçin KURANI KERIMIN kalbidir derler okudugum kadariyla KURANI KERIMDE cokk ayet sure var niçin Yasini Şerif secilmis onu ogrenmek istiyorum.tşkler


Cevap: Yasin suresi neden Kuranın kalbidir

Şema
Yasin Suresinin Kur’anın Kalbi sayılmasının hikmeti içerdiği mesajlardan dolayıdır

YASİN SÜRESİNİN ÖZETİ

Bu sure müteşabih harflerle başlayan diğer Mekkî sureler gibi Kur’an-ı Kerime ta’zim edilmesi, Allah’ın kudretinin ve birliğinin beyan edilmesi, Hz. Peygamber (s.a.)’in görevinin müjdeleme ve uyarma ile sınırlanması, dirilişin ilk yaradılış ve benzeri olmayan eşsiz varoluş gibi gözle görülen maddi delillerle isbat edilmesi gibi akide esaslarını içermektedir.

Okudunuz mu?  Gusülden sonra lekeler görmek... Abdestim geçerli oldumu?

Sure Muhammed Mustafa (s.a.)’in Arap olan kavmini ve diğer ümmetleri uyarması için gerçekten Âlemlerin Rabbi tarafından gönderilen bir elçi olduğunu hikmet dolu Kur’an üzerine yapılan ilahî bir yeminle belirterek başlamaktadır.

Onun risaleti açısından insanlar iki gruba ayrılmışlardır:

– Biri imanında ümit olmayan inatçı grup,

Okudunuz mu?  Biz müslüman doğduk öyleyse (haşa) biz ALLAH katında torpilli mi doğduk....

– Diğeri kendilerinde hayır ve hidayet umulan grup.

Bu iki grubun amelleri de tesbit edilmiş, ezelî ilimle belirlenmiş ve kaydedilmiştir.

Sonra bunlara, kendilerine ardarda gelen rasullerini yalanlayan, kendilerine tebliğde bulunan kişiyi yalanlayıp öldüren, o cennete girerken kendileri cehenneme giren bir ülke halkı örnek olarak anlatılmıştır. Bunun ardından geçmişte Hakk’ı yalanlayan ümmetlerin helak oluşları hatırlatılmıştır.

Okudunuz mu?  Şafii de içinde parfüm yazan şeyleri kullanmak namaza engel midir?

Daha sonra öldükten sonra diriliş, ilâhî kudret ve Allah’ın birliğinin ölü olan toprağın diriltilmesiyle ispat edilmesi, gece ve gündüzün birbirlerini izlemedeki kâinatta var olan Allah’ın göz kamaştırıcı kudretinin beyan edilmesi, güneş, ay ve diğer sabit halde ya da hareket halindeki gezegenlerin insanın emrine verilmesi, gemilerin denizlerde yürütülmesi konularına geçilmiştir.

Buna paralel olarak inkarcılar mağlubiyete uğramışlar, süratli bir ceza ile uyarılmışlar ve kıyametin korkunç olayları, diriliş için Sûr’a üflen-mesiyle başlayan kabirlerden çıkış.olayı içerisinde Allah’ın acı azabıyla yüzyüze gelmişler, hemen pişmanlıklarını ilân etmişler, dirilişin hak olduğunu itiraf etmişler; ancak önlerinde sadece cehennem ateşini bulmuşlardır. Halbuki onlar şeytanın vesveselerine uymalarından dolayı kınanmışlar ve Allah’ın -dilerse- dünyada kendilerini başka bir mahlûka çevirmeye kadir olduğu kendilerine bildirilmişti.

Okudunuz mu?  Ev temizliği ile iligili hadisler vb. ?

Müminlere gelince onları cennet nimetlerinden yararlanacaklar ve kendilerinin sonsuz rahmete sahip bir Rab tarafından güvenlik ve huzur içerisinde olduklarını hissedeceklerdir.

Cenab-ı Hak daha sonra Rasulünün şair olduğu iddiasını reddetmekte, onun kâfirlere gerçekleri apaçık anlatan, Kur’an’la kalpleri diri olanlar için bir uyarıcı olduğunu bildirmekte ve hayvanların insanlığın emrine tahsis edilmesi, yeme, içme ve giyinme konusunda hayvanlardan yararlanma gibi nimetleri kendilerine ihsan eden Allah’a şükretmenin gereğini bütün insanlara hatırlatmaktadır.

Okudunuz mu?  Rabbimden hayırlı birini istiyorum tek istegim bu ne yapmam lazım nasıl yapmam lazım?

Allah Tealâ müşriklerin kendilerine herhangi bir fayda temin etmekten âciz olmalarına rağmen kıyamet gününde kendilerine yardım edecekleri ümidiyle putları ilâh edinmeleri ve onların itaatkâr askerleri olmalarını kınamaktadır.

Öldükten sonra dirilişi inkâr edenlere ilk yaratılış, insanın gelişim merhalelerinde adım adım ilerlemesi, yemyeşil bitkilerin çıkarılması, sonra kurumaları; göklerin ve yeryüzünün yaratılması gibi gözleriyle gördükleri delillerle kesin bir cevap verilerek, bütün bu delillerden elde edilecek olan nihâî sonuçla sure sona ermiştir. Bu nihaî sonuç Allah’ın varlıkları insanın tasavvur edebileceği en hızlı şekilde yaratmaya muktedir olduğu ve O’nun göklerdeki ve yeryüzündeki her şeyin yaratıcısı ve hakiki sahibi olduğu gerçeğidir.

Okudunuz mu?  Kibirlenen cennete giremez mi

Kısaca: Bütün sure hissiyatı ve vicdanı şiddetli bir şekilde uyarmakta ve duyuları güçlü bir şekilde tahrik etmekte, insanları yaratıcıyı ve Onun birliğini kabul etmeye, diriliş ve cezaya iman etmeye teşvik etmek için kalpleri tesirli bir şekilde fethetmektedir.

Ebû Davud’un Sünen’inde Makıl b. Yesâr’dan, Peygamberimiz (s.a.)’in şöyle buyurduğu rivayet edilmektedir: "Ölülerinize Yasin okuyun.

Okudunuz mu?  Namazda dua okurken harfleri peltek okumak

Cevap: Yasin suresi neden Kuranın kalbidir

hokucu
Allah herkese ezberlemeyi nasip etsin. ben şu anda 74 ayetini ezberledim. ama sonlara yaklaştıkça ezber zor oluyor. Allah yasin’i şerifi hatta tüm Kur’anı ezberleyecek zihin,akıl,zeka nasip eylesin inşAllah.

Ayrıca cübbeli ahmet hocanın vaaz cd’lerini elde edebilirseniz, hocamız yasinin faziletini uzunca ve güzel bir şekilde anlatmış. bu cd’ler mp3 olarak var ve çarşamba semtinin girişinde işporta cd satanlarda vardı.

Okudunuz mu?  HasbunAllahu ve ni'mel vekil ni'mel Mevla ve ni'me'n nasîr duasının Arabçası

Cevap: Yasin suresi neden Kuranın kalbidir

Firdevscennet
Bilgileriniz için tskler.pekiala YASINI ŞERIFI hizli okuyanlar var bu doğru bir davranismi yoksa agirmi okumak lazim.ayrica YASINI ŞERIFi tecvitli okumak dahami sevap bizler duz okuyoruz ama elimden geldiginde yavas ve seddelere dikkat ediyorum.

Okudunuz mu?  Dindar olmayan, namaz kılmayan biriyle evlenmek tercih edilebilir mi?

Şema
Yasini yavaş ve tecvitli okumak gerekir. En hızlı şekli kabe imamlarının namazda okuduğu gibi hadr makamı olmalıdır.


Yasin suresi neden Kuranı Kerimin kalbidir

Bu kategoride yer alan Her saniye vesvese bitmiyor. başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Yasin suresi neden Kuranın kalbidir Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.