Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:04
ibadetler
Yönetici

Yasin Suresi’ nin Fazileti

Yasin Suresi’ nin Fazileti

ELİZAN
Enes (RadıyAllahu Anh)’den rivayetle Resulullah (S.A.V) şöyle buyurmuştur: "Şüphesiz ki, herşeyin bir kalbi vardır. Kur’an’ın kalbi de Yasin’dir. Kim, Yasin’i okursa allah-u Zülcelal, Yasin’i okuması sebebiyle on defa Kur’an’ı okuma sevabı yazar." (Tirmizi) Ma’kıl bin Yesar (R.A)’dan rivayetle Resulullah (S.A.V) şöyle buyurdu:
"Kur’an’ın kalbi Yasin’dir. Allah’ı ve ahiret yurdunu dileyerek bir kimse Yasin’i okursa, Allah kendisini mutlaka bağışlar. Ölülerinize Yasin’i okuyunuz." (Ahmed bin Hanbel, Ebu Davud, Nesai, İbn Mace, Hakim)
Cündüb (R.A)’den rivayetle Hz. Peygamber (S.A.V) şöyle buyurmuştur: "Kim bir gece de Allah’ın rızasını isteyerek Yasin’i okursa bağışlanır." (İmam Malik, İbn Sünni, İbn Hıbban)
Ruhu’l-Beyan tefsirinde geçtiği üzere Hz. Peygamber (S.A.V) şöyle buyurmuştur: "Kabristana girip Yasin suresini kim okursa, mutlaka o gün için o kabirdekiler hafiflemiş olurlar. Okuyana da oradaki ölüler sayısınca sevap ve iyilik verilir." (Tefsir-i Ruhu’l-Beyan)
El-İtkan isimli eserde belirtildiğine göre, Hz. Peygamber (S.A.V) şöyle buyurmuştur: "Kim Yasin suresini bir ihtiyacını önüne alıp okursa, ihtiyacı yerine getirilmiş olur." (İmam Suyuti, el-İtkan)

Okudunuz mu?  Teğâbün, Talâk Ve Tahrîm Sûrelerinin fazileti ve ilgili hadisler

Cevap: Yasin Suresi’ nin Fazileti

BiLaL HaTTaB
Kardeşim, paylaşım için teşekkürler…

< Enes (RadıyAllahu Anh)’den rivayetle Resulullah (S.A.V) şöyle buyurmuştur: "Şüphesiz ki, herşeyin bir kalbi vardır. Kur’an’ın kalbi de Yasin’dir. Kim, Yasin’i okursa allah-u Zülcelal, Yasin’i okuması sebebiyle on defa Kur’an’ı okuma sevabı yazar." (Tirmizi) >
Bunu İmam Tirmizî(rh.a) rivayet etmiş; ancak bu rivayet hakkında ne demiş merak ettiniz mi hiç? Bu rivayetin ardından şu değerlendirmeyi yapar Tirmizî:

Okudunuz mu?  Tevbe hakkında Ayet, Hadis, Kıssa.

"Bu hadis garib olup bu hadisi sadece Humeyd b. Abdurrahman’ın rivâyetiyle bilmekteyiz. Basra’da, Katâde’nin hadisleri ancak bu rivâyet zinciriyle bilinir. Harun Ebû Muhammed bilinmeyen bir ihtiyardır.
Ebû Musa, Muhammed b. Müsenna, Ahmed b. ed Darimî vasıtasıyla Kuteybe’den, Humeyd b. Abdurrhman’dan bu hadisi bize böylece aktarmıştır.
Bu konuda Ebû Bekir es Sıddîk‘tan da hadis rivâyet edilmiş olup senedi pek sağlam olmayıp zayıftır."

Sahih bir rivayet olmadığını İmam Tirmizî dile getiriyor. Kaldı ki, sahih kabul etsek dahi, rivayet sizin aktardığınız gibi değildir. Tirmizî’nin Sünen’inde şu şekilde geçer:

"Herşeyin bir kalbi vardır. Kur’ân’ın kalbi ise Yasin sûresidir. Her kim Yasin sûresini okur ve onun içindekilere göre yaşarsa; Allah o kimseye Kur’ân-ı on kere okumuş kadar sevap yazar."

Sizin naklettiğinizde ise sadece "Yasin’i okumak" tan bahsediliyor; "Onun içindekilere göre yaşamaktan" bahsedilmiyor, ki; bu da İmam Tirmizî’ye bir iftiradır. Onun içindekilere göre yaşayanın zaten hayatı Kur’an olmuş olur.

Paylaştığınız kaynağın ne kadar sağlam olduğu da bu şekilde gözler önüne serilmiş oluyor. Kur’an’ı ve hadis kitaplarını, dinlerini öğrenmek için okumuyor bu tür insanlar; kendi görüşlerine kılıf bulmak için okuyorlar!!

< Ma’kıl bin Yesar (R.A)’dan rivayetle Resulullah (S.A.V) şöyle buyurdu:
"Kur’an’ın kalbi Yasin’dir. Allah’ı ve ahiret yurdunu dileyerek bir kimse Yasin’i okursa, Allah kendisini mutlaka bağışlar. Ölülerinize Yasin’i okuyunuz." (Ahmed bin Hanbel, Ebu Davud, Nesai, İbn Mace, Hakim) >

Bu hadisi rivayet eden İbn Ebi Şeybe, İmam Ahmed, Ebu Davud, İbn Mace "Ölüm hazırlığındaki hastanın yanında söylenecekler" babında bu hadisi zikretmişlerdir. Yani ölünün arkasından okunmasını değil, ölmek üzere olanın yanında okunmasına bir atıftır bu. Ölünün ardından Kur’an okunması sabit değildir. Ancak şu ziyadeyi es geçmemek gerekiyor:

Okudunuz mu?  Fıkıh Ilminin Amacı Ve önemi

Kur’an okumak bir salih ameldir. Kişi okuduğu Kur’anın bu salih amelini vesile kılarak ölmüşlerine duada bulunabilir… Allah(cc) dilerse bu duayı kabul buyurur. Yoksa direk ölülere Kur’an okunması, bilhassa tasavvuf ehlinin önem verdiği birşeydir; ancak bu konu hakkında hiçbir sahih rivayet yoktur. Detaylı bilgi için aşağıdaki konumuza bakabilirsiniz:

Okudunuz mu?  Cemaatle namaz 27 kat daha faziletli

forumduasi.com/hanefi-mezhebi/41771-buyuk-hanefi-alimlerine-gore-olulerin-isitmedigine-dair-acik-deliller.html

Yukarıda alıntıladığımız hadis hakkında hadis ulemasının söylemlerine yer vermeye devam edelim:

Ebu Bekr b. el-Arabi(mutasavvıf İbn Arabî ile karıştırmayınız), Darekutni’den:
"Bu hadisin isnadı zayıf, metni meçhuldür. Bu konuda sahih bir hadis yoktur" dediğini nakletmiştir.

İmam Nevevi el-Ezkar’da: "İsnadı zayıftır, iki meçhul ravisi vardır" derken, Hafız İbn Hacer el-Askalanî Netaicu’l-Efkar’da "Bu hadis garibdir" demiştir. Nasuriddin el-Elbani de el-İrva’da bu rivayet hakkında: "Zayıf" demiştir.

Okudunuz mu?  Cuma gününün sünnetleri ve edepleri

Bu rivayetin ravileri hakkındaki söylemleri paylaşmayı, konunun uzaması ve okunmaması korkusuyla paylaşmıyorum. Dileyen olursa, ravileri hakkında hadis ulemasının söylemlerini de paylaşabilirim.

Bu rivayet "Sahih" kabul edilse bile hadiste geçen "ölüleriniz" ifadesinden tercih edilen mana; ölmekte olanlardır. Nitekim İbn Hibban, Ebu Hatim, İbn Mace, Kurtubi gibi ilim ehli böyle açıklamışlardır. Burada kabirlerde ve ölülerin ardından Kuran okunacağına delalet yoktur.

< Ruhu’l-Beyan tefsirinde geçtiği üzere Hz. Peygamber (S.A.V) şöyle buyurmuştur: "Kabristana girip Yasin suresini kim okursa, mutlaka o gün için o kabirdekiler hafiflemiş olurlar. Okuyana da oradaki ölüler sayısınca sevap ve iyilik verilir." (Tefsir-i Ruhu’l-Beyan) >
Bu rivayet Enes(ra)’den olarak nakledilmiştir. Yine tasavvuf ehlinin çokça kullandıkları bir hadistir. Zira görüşlerini ispatlamak için bir şeylerle delil getirmek zorunda kalmışlardır. Ancak hadisi, muhaddisten almak gerektiğini herzaman beyan ediyoruz.

Okudunuz mu?  Abese suresinin fazileti

Bu rivayet uydurmadır/mevzudur. İmam Es-Sehavi: "Sahih değildir" demiştir.

Bu hadisin isnadındaki Ebu Ubeyde hakkında Yahya b. Main: "Meçhul" derken, bir diğer ravi Muhammed b. Ahmed er-Riyahi hakkında İmam Beyhaki: "Meçhul" dedi. Bir diğer ravi Eyyub b. Mudrik ise yalancı bir ravidir. İbn Main: "Yalancıdır" derken, Nesai ve Darekutni: "Metruku’l-hadis" demişlerdir.

Son olarak:

Okudunuz mu?  Fıkıh ilmi dört büyük kısımdır: 1) İbâdât, 2) Münâkehât 3) Muâmelât 4) Ukûbât

İmam Şafii, Kuran okumanın sevabının ölüye ulaşamayacağına dair şu ayeti ve hadisi delil getirmiştir:

"İnsana ancak çalışmasının karşılığı vardır" (Necm 39) "Ademoğlu öldüğünde üç şey dışında ameli kesilir…" (Müslim, no:1231)

İmam Nevevi, bu hadisin açıklamasında: "Kuran okumaya, sevabını ölüye hasretmeye ve ölü niyetine namaz kılma gibi şeylere gelince, İmam Şafii ve cumhur, bunların ölüye ulaşmayacağı görüşündedirler." demiştir.

İzzeddin b. Abdisselam: "Kuran okumanın sevabı sadece okuyana mahsustur. Başkasına ulaşmaz… Şaşılacak işlerdendir ki, bazı insanlar bunun ulaşacağını rüyalarla ispat etmeye çalışıyorlar. Halbuki rüyalar delil değildir." demiştir.

Ebu Hanife, Malik ve benzeri selefin cumhurunun benimsediği görüş kabirlerin yanında ve ölülerin ardından Kur’ân’ın okunmasının mekruh olduğu şeklindedir. Aynı zamanda bu İmam Ahmed’in de görüşüdür.

Okudunuz mu?  Gaşiye süresinin fazileti

Allah’a(cc) emanetsiniz… Rabbim ayaklarımızı sabit eylesin dosdoğru yolu üzere…

vesselam, veddua…


Yanıt: Yasin Suresi’ nin Fazileti

ene-zerre
Allah razı olsun Bilal abi.Güzel açıklamışsınız.Fakat avam bunları pek dinlemiyor gayr-ı sahih şefkat dolayısıyla.Birşeyler yapmak istiyor.Bunun yerine dua edilse daha güzeldir zannımca.


Soru: Yasin Suresi’ nin Fazileti

esin-ti
Elhamdülillah Kur’an’In kalbi benim kalbimde:)


BiLaL HaTTaB
< Allah razı olsun Bilal abi.Güzel açıklamışsınız.Fakat avam bunları pek dinlemiyor gayr-ı sahih şefkat dolayısıyla.Birşeyler yapmak istiyor.Bunun yerine dua edilse daha güzeldir zannımca. >
Kardeşim, dua bu gibi durumlarda işin "tevekkül" boyutu. Evvela üzerimize düşeni yapalım; akabinde Allah’a niyazda bulunalım…

"İş konusunda onlarla istişare et. Bir kere azmettin mi (kesin karar verdin mi), Allah’a tevekkül et. Çünkü Allah, tevekkül edenleri sever." (Âl-i İmran, 159)

Okudunuz mu?  Gençken yapılan tevbenin fazileti

İstişaremizi ettik; şimdi dediğin gibi tevekkül ve dua zamanı…

Allah(cc) razı olsun..

vesselam…


Abide
Yasin Suresi’ nin Fazileti


meryemgül1
Ruhu’l-Beyan tefsirinde geçtiği üzere Hz. Peygamber (S.A.V) şöyle buyurmuştur: "Kabristana girip Yasin suresini kim okursa, mutlaka o gün için o kabirdekiler hafiflemiş olurlar. Okuyana da oradaki ölüler sayısınca sevap ve iyilik verilir." (Tefsir-i Ruhu’l-Beyan)
El-İtkan isimli eserde belirtildiğine göre, Hz. Peygamber (S.A.V) şöyle buyurmuştur: "Kim Yasin suresini bir ihtiyacını önüne alıp okursa, ihtiyacı yerine getirilmiş olur." (İmam Suyuti, el-İtkan)

Bu güzel paylaşım için Allah c.c.razı olsun kardeşim


yasemin
Yasin suresinin konusu , yeniden diriliştir . İbn Abbas a bu surenin fazileti sorulunca ; galiba son ayeti içinmiş der. İşte son ayet : "Herşeyin tasarrufunu (kudret)elinde bulunduran Allah, her türlü kişileştirilmeden uzak ve yücedir , nihayet hepiniz O’na döndürüleceksiniz." (83)


yasin suresinin fazileti, yasin suresi fazileti, ruhul beyan yasin tefsiri

Bu kategoride yer alan Dul kadın ve yoksulun ihtiyaçlarını karşılamaya çalışan kimsenin sevabı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Yasin Suresi’ nin Fazileti Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.