Anasayfa
1 Nisan 2023, 14:53
sizden2
Abone

Mezhep taklidi

Mezhep taklidi ?

umutlucan
hanefi mezhebine mensubum namaza giderken elim kanasa ve ben o anda şafii mezhebini taklit edip abdest almadan namaza dursam namaz sahih olurmu yoksa küfürmüdür? dogrusu nedir yeniden mi abdest almak yoksa taklit yeterlimidir?


Cevap: Mezhep taklidi ?

Şema
Küfür değildir. Küfre girmek için dini bir kuralı inkar gerekir.
Doğrusu kendi mezhebi ne uyman ve delillerini öğrenmen dir.


Cevap: Mezhep taklidi ?

umutlucan
Tamam da ben bunu sordm taklit caiz dedi hoca


Mezhep taklidi

Muslim
hanbeli mezhebinde rükû tesbihat i yapmak vacip hanbeli bir kişi namazlarını kılarken hanefi mezhebine göre kılsa olur mu. yani hanbeli olsa ama namazda hanefiyi taklit etse bu hususta hanefi olsa olur mu?

Okudunuz mu?  Hangi durumlarda 2 ve daha fazla gusül abdesti almak gerekir ?

nette bunları buldum;

Zaruret olmasa da, bir ibadeti yapmakta güçlük olunca, bunu yapmak için, başka mezhebi taklid caizdir. (Mizan, F. Hayriye, F. Hadisiye, Mafüvat)

Bir kimse, kendi mezhebine göre yapamadığı veya güçlükle yaptığı bir işi, o işin başka bir mezhepte yapılması kolaysa, o mezhebin o konudaki şartlarına uyarak, o mezhebe göre yapması caizdir. (Redd-ül-muhtar, Mizan, Hadika, Berika)

Okudunuz mu?  Namaz kılmayan ama ALLAHA inanan bir kişi ile aranızda kul hakkı olur mu?

arifselim
Evet bir konuda başka bir mezhebi taklit etmek caizdir. Ama bir ibadetin bir kısmını şu mezhebe ve diğer kısmını da öbür mezhebe göre yapmak caiz değildir. Mezhepler arasında telfik yapmak yine ittifakla caiz görülmemiştir. Bİr ihtiyaç hasıl olduğunda o mezhebin o konudaki bilgilerini iyice öğrenmelisin ve o zaman başka bir mezhebi taklit edebilirsin.


Muslim
benim yazdığım gibi taklit olur diye biliyorum ama icimin rahat olmasi için sordum. çünkü bir iki vakit değil inşALLAH ölene kadar namaz konusunda hanefi yi taklit edeceğim.

Okudunuz mu?  Nasuh tövbesi nasıl oluyor tüm gühalar silinir mi ? daha sonrasında günah işlenmemeli mi ?

MBK
Ben oruçluyken gündüzün abdest alıyordum. Ağzımdan su geçer mi diye korkarak alıyordum. Bir yandan da Hanbelide boğaza su kaçar sa oruç bozulmaz diye düşünüyordum. İçimden istemeyerek niyet ettim hanbeli mezhebine diye bir şey geçti.
O anda bir anda heyecan bastı zaten hanbeliye göre abdest almamıştım ve taklit için harac bir konu yoktu. Çünkü Orucumu bozacak bir sorun olmamıştı.Boğazımdan su geçmemişti.
Ben şimdi ben ićimden böyle geçirdim diye hanbeli mezhebini taklit etmek zorundamıyım . Zaten dua ettim Allah ım benim öz mezhebim hanefi mezhebine gore niyet ettim ibadetlerimi ona göre yapacağım dedim duamda . Hanbeliyi taklit etmeyeceģim dedim. İbadetlerime 3 4 gündür hanefi mezhebine göre devam ediyorum. Telfik yapmışmıyımdır .Böyld dedikten sonra taklit etmek zorundamıyım .İbadetlerim kabul olmaz mı ? Lütfen yardım edin .
Çok üzülüyorum bu durumdan . Niye öyle bir şey geçti ićimden bilmiyorum.Ben hanbeliyi taklit etmek istemiyorum. Bir insan bir mezhebi taklit etse o taklidinden daha sonra vazgeçemez mi ? Sonuçta benim ki taklid mi oldu. Bu konuda ćok vesvese yaptım. Yardım edin. En kısa zamanda cevabinızı bekliyorum. Allah hepinizden razı olsun.
Mezhep taklidi konusunda çok kaynağa baktım ama benim konuma benzer bir şey bulamadım. Ćok kafam karıştı. Bu yüzden buraya yazmaya karar verdim Allah razı olsun. Bir konuda mezhep taklidi yapan birisi daha sonra taklidinden vazgeçilebilir mi ? Yoksa ölene kadar o mezhebi taklit etmeli ve farz ve müfsidlerini yerine getirmeli midir.
Diğer bir sorum, Orucluyken bilerek kıl yutan veya bilmeyerek kıl yutan için kefaret gerekir mi lütfen yardım edin. ALLAH RAZI OLSUN.

Okudunuz mu?  Eşim beni terk etti tekrar kavuşabilirmiyiz

arifselim
Selamun aleykum. Abdest alırken aklından geçen bu konudan dolayı mezhep değiştirmiş olmazsın. İhtiyaç olan bir mazeret durumlarında başka bir mezhep taklit edilebilir ve sonra tekrar eski mezhebin üzerinden devam eder. Bu caizdir.

Bilerek veya bozduğunu bilmeyerekte olsa kıl yutmakla oruç bozulur. Ama oruçlu olduğunu unutarak yutulması durumunda oruç bozulmaz. Ancak bundan sadece bir gün kaza lazımdır.

Okudunuz mu?  Kul hakkını çok takıntı yapıyorum

MBK
Abi benim sanki kıl bilerek boğazımdan geçti.
Kesin olarak kefarete gerek yoktur değil mi ? ALLAH RAZI OLSUN.


MBK
Hocam ben icimden hanbeli mezhebine niyet etmiştim sanki bu yüzden taklit yapmak zorundamıyım. Bunun dedikten 3 4 gün geçti ve ben ibadetlerime hanefi mezhebine göre devam ettim. İbadetlerimde sıkıntı olmuşmudur. Telfik yapmışmıyımdır. Ben şuanda hanefi mezhebine gore niyet ettim ibadetlerimi ona göre yapıyorum. İçimden niyet edip hanbeli mezhebini taklit etmediğim için ibadetlerim olmazmı. Yoksa hanefi mezhebine gore devam edeyim mi ? Zaten boğazımdan su geçmemişti bu taklit için.

Okudunuz mu?  Abdest aldıktan sonra gözde oluşan irini temizlemek abdeste zarar verir mi?

Allah razı olsun.


Kayıtsız Üye
Ben ehli sünnet mezhebindeyim.Dinimin ibadet temizlik gibi bütün hükümlerinde şafii mezhebine göre davranırım.Sadece sosyal konularda kuran sünnet hadise göre davranıyorum.Benim asıl sorunum ben gusül alırken şafiiyim sonra da şafii değilim dedim sorun olur mu? Şeytan bana gusülden sonra bunu aklıma getirdi

Okudunuz mu?  Benim yaklaşık 10 yıllık namaz borcum var ne yapmalıyım

Normalde ben şafi mezhep guslünü hakka daha uygun diye alıyordum.Gusülde şeytan bana din konusunda gaza getirip heyecanlandırarak o verdiği düşünce de sen şafii misin çoğunlukla ona uyuyorsun dedi ben de o heyecanla şafiiyim dedim sonra neden öyle olmadığımı düşündüm değilim dedim sorun olur mu gusül bozulur mu

Okudunuz mu?  Kendine Beddua Etmek Ne Demek

biyolog26
Aklından zina geçerse zina işlemiş mi olursun. Aklından gelip geçenlerden sorumlu olmazsın.


Hsnkara
Selamun aleyküm. 2 haftadan fazladır kulağımda iltihaplan dolayı akıntı var fakat dışarıya çıkmıyo peçete soktuğunda kulak zarına yakın bir bölgede ıslanmış oluyo. Bende namazdan önce peçete ile tıkayıp öyle abdest alıyorum sanırım ondan kaynaklı geçmedi tahriş olmaya başladı simdi bu içerideki akıntı abdesti hanefi mezhebine göre bozar mı? Bozarsa maliki mezhebini abdestte nasıl taklid ederim ve namazidamı malikiye göre kılmalıyım, netten araştırdım aradığım sorunun cevapbini bulamadım yada ben anlamadım

Bu kategoride yer alan Aöl okuyorum imam hatip lisesine geçiş yapmak istiyorum başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Mezhep taklidi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.