Anasayfa
1 Ekim 2021, 2:33
Sure Ayet
Yönetici

Dini sorgulamak fakat dinden çıkmamak günah mı ?

Dini sorgulamak fakat dinden çıkmamak günah mı ?

Kayıtsız Üye
Arkadaşlar merhaba, din hakkında bazen şüpheye düşüyorum. İbadetlerimi yapıyorum , fakat bir yandan da dini sorguladığım zamanlar oluyor mesela.. İstemiyorum fakat kurtulamıyorum da. Dini sorgulamak dediğim imandan çıkmak anlamında değil, dinin doğru olup olmadığını sorguluyorum ama ibadetlerimi falan da yapıyorum, imandan çıkmıyorum yani sadece sorguluyorum. Bu yaptığım iş günah mıdır??


Yorum: Dini sorgulamak fakat dinden çıkmamak günah mı ?

zfr07
[B]Kardeşim dinin doğru olup olmadığını sorgulamak demek anladığım kadarıyla ne inanmak ne de inanmamak demektir.Ama neyi kastettiğini tam anlayamadım.Allah’ın varlığında şüphe etmek küfür olur.Kesin inanman lazım.Ne olursa olsun,sorgulamayı bırakman lazım.Bizde de böyle vesveseler oluyordu.Çok şükür kurtulduk.Ne kadar düşünürsen düşün,sorgularsan sorgula belki bu yetmeyecektir.Belki de şeytan vesvese vermeye devam edecektir.Eğer böyleyse bu yüzden kalpten inanarak Kelime-i Şehadet getir ve iman ettim de,kesin olarak inan.Eski bu şüphe inancından tövbe et.Amentüyü öğren.İnanılması,iman edilmesi gereken şeyleri öğren.

Okudunuz mu?  Emri bil maruf nehyi anil münker ile ilgili ayetler

Fakat sorguluyorum derken inanarak dini bir meseleyi araştırıyorsan,sıkıntı yok.Ama Allahu Teala var mı diye şüphe etmek,Peygamberimizin peygamber olduğuna dair şüphe,ahiretin olduğunu,meleklerin varlığına,kaderin olduğuna,kitapların birinde kasten(bilinçli)olarak şüphe etmek küfürdür.Herkes kalbinde olanı bilir zaten.Ama akla gelmiş gitmiş;sen beğenmiyorsun veya istemiyorsun bunlar büyük ihtimalle şeytandan vesvesedir.Allah’a sığınmalı,iman edip dinin doğruluğunu sorgulamamalıdır.Aklımızın almadığı şeyleri akılla çözmeye uğraşmamalıdır.Vesselam.Allah şeytanların şerrinden korusun.


Yorum: Dini sorgulamak fakat dinden çıkmamak günah mı ?

Kayıtsız Üye
Bizler sorgulamadigimiz için dinimize kalpten inanmakta zorlaniyoruz. Beynin kabul etmedigini kalbde inanmaz.. neden korkuyoruz sorgulamaktan… neden yaratildim.. kuran bize ne anlatiyor. Allah bizden neyi neden istiyor.. neden namaz kiliyorum… gibi… bizler 1400 yildir gercek ve uydurma hadislerin karistigi.. ufurukcu hocalardan ogrendigimiz dini yasadik. Hz Muhammedin 9 yasindaki kizla evlendi diyecek kadar sapiklastik. Keci recm ayetini yedi.. sakal birakmak çok sevap gibi… kurani okuyun… tefsir okuyun… aklinizi kullanin sorgulayin.. ezbere iman olmaz…


Yorum: Dini sorgulamak fakat dinden çıkmamak günah mı ?

zfr07
"Bizler sorgulamadigimiz için dinimize kalpten inanmakta zorlaniyoruz.Beynin kabul etmedigini kalbde inanmaz……kurani okuyun… tefsir okuyun… aklinizi kullanin sorgulayin.. ezbere iman olmaz… "

Okudunuz mu?  Ayetel kürsi bize neyi anlatır?

Sorgulamadığımız için değil,ilmimiz olmadığı için zorlanıyoruz belki de.Hz.Ebubekir’in imanı nasıldı biliyor musun?Resulullah -sallAllahu aleyhi ve sellem- ne dediyse sorgulamadan inandı.Hiç aklına danışmadı.Acaba doğru mudur,nasıl inanıyorum diye sorgulamadı.Şüphesiz inandı.

Yoksa herkes Kur’an,Tefsir okumaya kalksa,işin içinden çıkılamaz.Ayetlere kafasına göre anlam verir.Belki doğru yoldan da sapar.Kalpten inanmakta zorlanmak ayrı bir şeydir.Çünkü ilk olarak itikadı düzeltmeliyiz ki imanımız doğru olsun.Îmân ve ilim, ikiz kardeş ve birbirinden ayrılmayan arkadaş gibidir buyurmuşlar Hz.Ali radıyAllahu anh.Önce dinimizi öğrenmeliyiz.Yoksa yine sapık mezhepler türer.

"Hz Muhammedin 9 yasindaki kizla evlendi diyecek kadar sapiklastik. Keci recm ayetini yedi.. sakal birakmak çok sevap gibi…"

Hakiki iman şöyledir ki,sorgulamazsın.Sen zaten peygamber olduğuna inanmışsan,kimin ne dediğinin ne önemi var?Aklın almadığı şeyleri reddederek kendini rahatlatmaya çalışmamalı.Sen böyle muhtelif meselelerde alimlerimiz ne demiş bakarsın.Onların dediği gibi inanırsın.O şöyle demiş bu böyle demiş.Bunlardan bize ne?Peygamber efendimiz yanlış bir şey yapmaz.Peygamberlerde Sıdk ve İsmet sıfatları vardır.Doğrudurlar.Onlar günah işlemezler.Allahu Teala onları korumuştur,resuller ve nebiler göndermiştir.Biz böyle iman etttik.İman ettiysek başkasının ne dediğinin hiç önemi yoktur.

Okudunuz mu?  Kusur aramak hakkında ayetler

Bunun gibi.Ben tekrar söyleyeyim,size izah etmeye çalıştım meseleyi.Böyle düşüncelerden de uzak durmanızı tavsiye ederim.Allah’a emanet olun kardeşim.


zfr07
Üfürükçü demek,çok çirkindir.Çünkü bildiğimiz üzere Resulullah efendimiz -sallAllahu aleyhi ve sellem- sünneti üzere bu caizdir.Yani ayet okumak,dua okumak üflemekte hiçbir sıkıntı yoktur.Yoksa şifayı veren Allah’tır.Biz sadece vesile olsun diyoruz.Vesselam.

Resulullah -sAllahu aleyhi ve sellem- efendimiz ve ashabı rukye(dua-ayet okuyup üflemek) yapmışlardır.Birçok hadis vardır.Bunları reddetmek,bu kadar sahabeyi yalanlamak gibidir.Hiçbir sıkıntı yoktur.Teker teker yazıyorum ama edepsizlik etmedim umarım.


Mkl
VAllahide billahide bu zfr gibi adamları gordukce ne diyeceğimi şaşırıyorum. Bizim aklımız yok mu gidip bir alime sorak hemen duvara asmak içinmi geldi o kadar sure ayet

Okudunuz mu?  Ala Süresi Nüzul Sebebi

Kayıtsız Üye
ben bir müslümanım elhamdülillah annem babam ailem müslüman. ilk doğduğumdan beri müslüman gibi yetiştirildim ve müslümanım. dinimden bir şüphem yok ama benim dinimi sorgulamam gerek. diğer dinleride araştırmam gerek ama bunları araştırırken de kendi dinimden çıkmamam gerek. kendi dinimi öğrenmem ve doğruluğunu araştırmam gerek yani sorgulamam. evet aklımın almadığı yerler olabilir çünkü bunlar Tanrının yüceliğini gösterir . şöyle düşünün siz bir hiristiyansınız anneniz babanız aileniz hıristiyan. küçüklüğünüzden beri hıristiyanlığı bilmişsiniz ama gerçek din müslümanlık bu kişi kendi dinini sorgulamadan başka dinleri araştırmadan nasıl islamı bulsun mesela. sadece bu islam hıristiyanlık dini değil her insan araştırmalı . bazı insanlar korkuyor böyle düşünmekten.sen dini araştırarak sorgulayarak doğruyu bulmaya çalışıyorsun sana Tanrı neden kızsın sen onu ararken Tanrı sana neden günah yazsın.sen ister müslüman ol ister başka bir şey eyer insansan araştırıp doğruyu bulman gerek.


Kayıtsız Üye
Esselamun aleykum ve rahmetullah kardeşim sana insAllah hiç olmayan ilmimle ögrendigim seyleri söylemek ve bir tavsiyede bulunmak istiyorum. Öncelikle dini sorgulamak kesinlikle günah degil. Zira rahman ona dogdugumuz andan itibaren ailemiz cevremiz bize böyle ögrettigi için mi ona inanmızı ister? Yoksa onu araştırarak arastırırken tanıyarak tanıdıkca severek mi ona inanmamızı ister? Bak iman 2e ayrılır.
1. Taklid-i iman yani diğer yorumların bir kacında yazanlar gibi sorgulamak gunah kufur diyenlerin yasadıgı iman şekli. Taklid-i iman etrafımızdakiler musluman oldukları için musluman olusumuza verilen isim.
2. Tahkik-i iman. Önce şunu bil. Tahkik soruşturmak demek. Yani tahkik-i iman ne sorusturularak edilen iman. Tefekkur nedir bilirsin. Yaratılan herseye ibretle bakmak. Bu toprak cansız ama nasıl kucucuk bir fıdanı agac halıne getiriyo? Hadi getiriyo nasıl o agac bize cesit cesit meyveler veriyo. Mandalınadan pay bicelim yahu mandalina düşünebilir mi dilimlenmeyi? Dikimlenmese ısırıldıgında sıcrıycagını? Renk koku tat nerden gelıyo? Agac bir odun. Topragı kazı bak bir boya fabrikası mı var? Hayır. Vs vs bunlarda birer sorgulama seklidir. Amaaaa… Kardeşim nerde kiminle sorguladıgın çok önemli Allah korusun kufre dusebilirsin. Cok isterdim sana tum bildiklerimi anlatayım ama sana işin kaynagını vereyim. Ben youtube de "hayalhanem" diye sürekli islam sorularına cevap veren insanlarla tanıstım. İnanılmaz sekilde beni kendime getirdiler. Hep tefekkur ediyosun. Neyse uzatmak biraz luzumsuz. Eger ki Allahı tanımak istersen youtube hayalhanem’e bak derim.. Ben sırf o videolara için 1 gunde 6gb harcadım😂 ama inan islamdan önce kendini sorguluyosun onları izlerken. Selametle kal.

Okudunuz mu?  Ayetel kürsi türkçe yazılışı

Emrah kkkkk
Diger dinleri araştırmam lazım dinimi sorgulamam lazım ama dinimden de çıkmamam gerek denmiş. Bu düşünce yapısı tamamen mantık dışıdır ve hiç bir sonuca götürmez. Benim dinim hak dindir diye kendini şartlandırdıktan sonra araştırmanın ne anlamı var ki. Eger dini sorgulayacaksanız kurana hadise diğer etmenlere ilk defa duyuyor gibi yaklasmalisiniz. Aksi halde bu kendini kandırmaktan oteye gidemez. Evrim teorisini duyduğumuz da ne yapiyoruz mesela. Kanit ariyoruz , ihrimalleri düşünüyoruz. Ayni surec burda da olmali ki saglikli bilgiye ulasilabilsin.

Okudunuz mu?  Tebbet suresi iniş sebebi

Simdi sunu ekleyeyim oncelikle 32 yasindayım 5 yıldır hiçbir kutsal şeye inanmıyorum. Oncesinde teheccut namazlarını bile kilan birisiydim. Kuran in Arapça ve turkcesini bastan sona okudum. İncili de keza oyle. Bir çok ilmihal fikih tefsir kitabi bitirdim ciltlerce. 1000 e yakın makale okudum dini konularda. Öncelikle inanan insanlara hakaret eden aşağılayan ateistler zavallı cahil insanlardır. Onlara fazla takılmamak gerek. Ama ateistlerin çoğu dini konuları kapsamlı bir şekilde araştırmış kişilerdir. Ayrıca bu insanlar size dinin celiskilerini anlatirken kimseden bir sey de almiyorlar. Bi cikarlari yok yani urkecek bir sey yok.

Okudunuz mu?  Kureyş Süresi Nüzul Sebebi

Bir kisim da din sorgulanmaz ya da belli bir olcu de sorgulanir diyor. Simdi bu kitap evrenin mucizesi hak kitap ise amansız bir sorgulamada bile ne kadar mukemmel oldugunu zaten kanitlayacaktir. Bu korku niye? Fazla arastirma dinden cikarsin sapitirsin deniyor. Demek ki kitapta celisik bir seyler var ki fazla okuyan artik inanmamaya basliyor. Bir de bu acidan dusunun.

Okudunuz mu?  Birlik-beraberlik ile ilgili ayetler

Kutsal kitaplari çok okuyan insanlarda iki muhtemel durum olur. Ya kitaptakilere okuduktan sonra inanmamaya baslarlar. Ya da körukorune inanip muglak sorulara Allah in hikmeti deyip gecerler.

1)Şimdi eğer bir tanrı kitabini gonderse bunu arastirip okumami isterdi ki daha icten baglanayim inanayim aktarayim. Tanri kitabi çok kurcalama diyorsa bence o tanri degildir zaten.
2) Ya tanri varsa cehenneme giderim korkusuyla dine girmissem suphem var demektir. Tanri her seyi bilen oldugu için bunu da bileceginden yine cehenneme giderim.


Kayıtsız Üye
Arkadaşım sen eğer arada şüpheye düşüyorsan bu demektir ki senin imanın sağlam ve güçlü çünkü sen ibadetlerini yapınca şeytan bunu beğenmez ve sana vesevese vermeye başlar ki sen inanmaman için sen korkma (benim duyduğuma göre böyle internete yazarakta bakabilirsin farklı cevaplara hadi selametlen.)

Okudunuz mu?  İnsan onuru ile ilgili ayetler

mrt95
Elbetteki Müslüman kendini yetiştirmeli çünkü İslam dini paylaşımcı bir dindir, Müslüman kendini yetiştirmeli araştırıp öğrenmeli ki sapmışları doğru yola yönlendirebilsin öğrenmeliki art niyetli din düşmanlarının sorduğu sorulara cevap verip İslamı hakkıyla temsil edebilsin, O kadar ayet kuru kuruya duvara asıp sadece kandilden kandile cenazeden cenazeye okumak için indirilmedi,

Ama şu gerçekte göz ardı edilmemeli sınırlı zekayla sınırsız bir alemi ahireti anlamak ne kadar mümkün, bana pek mümkün gelemiyor bu gerçeği akıldan çıkarmadan araştırma yapılmalıki şüpheye düştüğünde direk dine yüz çevirmek yerine insanın kapasitesinin yaradılıştan gelen sınırının varlığını kabullenmeli, şüpheniz olduğu yerde vesvesenin OLMAMA İHTİMALİ YOKTUR.

İslam dinine mensup olmayabilir insan dinde zorlama yoktur kendi tercihidir elbette, ama ben mensubu olduğun dinde yani İslamda insanları kötü ve yanlış işlere sevk eden bir ayet hadis görmedim duymadım, bazı hassas mevzular Elbetteki vardır ama unutulmamalıki din bir çok konuda önlem alır, yapma demez yaklaşma der yani bunu en basit haliyle yorumlarsak "içkiye, kumara, zinaya yaklaşma" der, bilirizki insan nefsi beşer şaşar o yüzdendirki yaklaşma yaklaşmaki nefsine yenik düşme ihtimalin ortadan kalksın, gibi daha bir çok şeyi vardır,
İnanmamak kimseye bişey kazandırmaz ama hakkını vererek doğrusuna inanmak çok kazandırır.
Cümleten Esselamu Aleyküm

Okudunuz mu?  Şehitlik ve gaziliğin islam dinindeki yeri ve önemini belirten hadis ve ayetler nelerdir?

dini sorgulamak günah mı, dini sorgulamak günah mıdır, dini sorgulamak dinden cikarir mi

Bu kategoride yer alan Bakara suresi elif lam mim okunuşu başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Dini sorgulamak fakat dinden çıkmamak günah mı ? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.