Anasayfa
7 Mayıs 2021, 7:36

Ayette kadınların aşağılanması

Ayette kadınların aşağılanması

Kusursuz
kitabımız Kuranda erkekler kadınlardan üstün olarak gösterilmiştir ve bazı ayetlerdede kadınlar aşağılanmıştır? nisa 34 ayet bakabilirsiniz bu neden boyledir anlatırmısınız?


Yorum: Ayette kadınların aşağılanması

Efdal
Müslüman mısın bilmiyorum ama ayeti az araştırma yapsan kadınların aşağılaması ile ilgili bir ayet olmadığını anlardın.

Erkeklerin Kadınların Üzerine Muhafız Ve Reis Olmaları (Kıvâme)

34- Allah’ın insanlardan bir kısmını diğerlerine üstün kılması sebebiyle ve mallarından harcama yaptıkları için erkekler kadınların yöneticisi ve koruyu-cusudur. Onun için saliha kadınlar itaatkârdır. Allah’ın kendilerini korumasına karşılık gizliyi koruyucudurlar. Baş kaldırmasından endişe ettiğiniz kadınlara öğüt verin, onları yataklarda yalnız bırakın ve (bunlarla yola gelmezlerse) dövün. Eğer itaat ederlerse artık onların aleyhine başka bir yol aramayın; çünkü Allah yücedir, büyüktür.

Okudunuz mu?  Peygamber Efendimiz (sav) mest giymiş midir?

"Erkekler kadınlar üzerinde hakimdirler" yani kadınların geçim ve ihtiyaçlarını sağlarlar, onları koruyup idare ederler, te’dip edip uygun olmayan şeylerden alıkorlar. "Kıvâme" kelimesi, erkeklerin ailenin reisi olduğu, ailenin ve evin işlerini yürütecekleri manasınadır. Batıl ve haksız şekilde kadınlara musallat olmaları, kelimenin gerektirdiği manadan değildir.
"O sebeple ki Allah onlardan bazısını bazısından üstün kılmıştır." Yani erkekleri ilim, akıl, velayet (idarecilik) ve başka bakımlardan kadınlara üstün kılmıştır.

Okudunuz mu?  Birinin arkasından iyi konuşmak gıybet mi?

Yorum: Ayette kadınların aşağılanması

Şem’a
Kuran Allahın sözleridir bir adı da FURKAN dır. Kuran okunduğunda faydalanmak isteyene fayda verir ama kafirin ve münafığın küfrünü artırır.

Ayetin tefsiri geniş açıklaması

Erkek, kadının reisi, büyüğüdür, onun üzerinde hakimdir. Eğrilip yanlış yapınca onu tedip eder. Himayesini ve onun menfaatini gözeterek ihtiyaç ve geçimini sağlar. Cihad kadına değil erkeğe düşen bir görevdir. Kadının masraflarını ve geçimini sağlama mecburiyetinde olmasından ötürü mirasta erkeğin hissesi kadınınkinden bir kat fazladır.

Okudunuz mu?  Hicret edenlere yardım eden medineli müslümanlar

Kıvâme (hâkim olma) sebepleri iki tanedir:

1- Yaratılıştan gelen fiziki özelliklerin bulunması: Erkeğin yaradılışı ve idraki daha güçlü, aklı daha kuvvetli, duygu yönü daha dengeli, bünyesi daha sağlam olduğu için akıl, görüş, azim ve kuvvet bakımından kadına üstün kılınmıştır. O yüzden Allah Teâlâ peygamberlik, rasul olma, imamet-i kübrâ (devlet başkanlığı), hakimlik ve ezan, ikamet, hutbe, cuma, cihad gibi dinin temel prensiplerini ifa etme özelliklerini erkeklere vermiştir. Talak hakkının elinde olması, dörde kadar eş almasının mubah olması, cinayet ve had cezalarında şahitlik yapması, mirastaki hissesinin fazlalığı, gibi hususiyetler de erkeğe aittir.
2- Karısına ve yakın kadın akrabaya bakması, onların masraflarını karşılaması erkeğe vaciptir. Kadına verilen değer ve şerefin sembolü, alâmeti olmak üzere mehir ödemek de erkeğe lâzım gelmektedir.
Bunlar dışında erkekler ile kadınlar hakları ve sorumlulukları açısından eşittirler. Bu nokta da İslâm’ın güzelliklerinden, iyi taraflarındandır. Allah Teâlâ buyuruyor ki: "Erkeklerin maruf (meşru) şekilde kadınları üzerindeki (hakları) vardır. (Ancak) erkekler kadınlar üzerinde (daha üstün) bir dereceye sahiptirler." (Bakara, 2/228). Bu üstünlük evi idare etmek, ailenin işlerini kontrol edip yürütmek, çekip çevirmek bakımındandır. Bunların hepsi birer borç ve görevdir ki erkeğin sorumluluk almak, hayatın yük ve sıkıntılarını onaylamak gibi kudretiyle münasip surette bulunmaktadır. Kadın ise bağımsız bir malî sorumluluğa sahiptir ve tam bir hürriyet içinde mallarında tasarrufta bulunabilir.
Sonra Allah Teâlâ, evlilik hayatında kadının iki durumunu beyan etmektedir: Kadın ya itaatkâr (kânitât), ya da isyankâr, serkeş (nâşizât) durumda bulunur.

Okudunuz mu?  Okunan Kuran'ın sevabı ölmüşlerimize nasıl hediye edilir.

Yorum: Ayette kadınların aşağılanması

@hmet
Nisa suresi 34. Ayetten Çıkan Hüküm Ve Hikmetler

1- Ailedeki kıvâme yani reislik ve idare görevi erkeğindir. Mevki ve şeref itibariyle erkek kadına üstün kılınmıştır.

2- Nafakayı teminden acizlik, kıvâme hakkını erkekten düşürür. O takdirde kadının evlilik akdini feshettirme hakkı doğar. Çünkü "Mallarından infakta (harcamada) bulunmaktadırlar" ayetinde belirtilen, evliliğin kendisinden dolayı meşru kılındığı maksat artık ortadan kalkmıştır. Bu ayet-i kerimede nafakayı ve giyim ihtiyacını teminde dara düşüldüğü takdirde nikâhı feshetme hakkının sabit olduğuna açık bir delâlet bulunmaktadır. İmam Malik ve Şafiî’nin mezhebinin görüşü böyledir.
İmam Ebu Hanife ise der ki: "Eğer (borçlu) darlık içinde bulunmuyorsa ona geniş bir zamana kadar mühlet (tanıyın)." (Bakara 2/280) ayet-i kerimesi gereği nikâh feshedilmez.

Okudunuz mu?  Günahkar müminlere beddua etmek, bela okumak günah mıdır?

Kusursuz
Elbette Müslümanım bir kafir arkadaşımızı doğru yola çekmeye çalışırken bunu sormuştu bana.


imam
Peki açıklamalardan ne anladın kardeş faydalandın mı


Kusursuz
Bana göre sıkıntı yok önemli olan doğru yolu göstermek.


Şem’a
Ayetin açıklamaları faydalı oldu mu? Yorum yazarsan sevinirim kardeş

Okudunuz mu?  İçki içen 40 gün içinde ölürse imanı ne olur?

nisa 34

Bu kategoride yer alan İyi komşu nasıl olur başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Ayette kadınların aşağılanması