Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:44
Kuran Meali
Yönetici

Vemen yettekıllahe yecâllehu mahracen ayeti

Vemen yettekıllahe yec’âllehu mahracen ayeti

@hmet
Vemen Yetekillâhe arapça ve Türkçe anlamı

وَمَنْ يَتَّقِ اللهَ يَجْعَلْ لَهُ مَخْرَجًا وَيَرْزُقْهُ مِنْ حَيْثُ لَا يَحْتَسِبُ وَمَن يَتَوَكَّلْ عَلَى اللهِ فَهُوَ حَسْبُهُ
… Ve men yettekıllâhe yec’al lehû mahrecen; Ve yerzukhu min haysü lâ yahtesib ve men yetevekkel ‘alAllâhi feHUve hasbüh … (65.Talâk: 2-3)
Anlamı:
Kim Allah’a itaat ederse, ona bir çıkış yeri oluşturur. Ona ummadığı bir taraftan rızık verir! Kim Allâh’a tevekkül ederse, O, ona yeter!

Okudunuz mu?  TÂRIK SURESİ Hakkında Bilgi

Yorum: Vemen yettekıllahe yec’âllehu mahracen ayeti

imam
Talak süresinin tefsiri ve açıklaması

"Kim Allah’a güvenip dayanırsa O, kendisine yetişir. Şüphesiz Allah emrini yerine getirendir. Allah her şey için bir ölçü tayin etmiştir." Yani kim sebeplerine sanldıktan sonra, meselâ nzık kazanmak için çalıştıktan sonra Allah’a güvenir ve işini O’na havale ederse, önemli bütün işlerinde Allah ona yeter. Çünkü Allah Tealâ her şeye kadirdir, hiçbir şeye muhtaç değildir. Allah şüphesiz irade ettiğini yerine getirir, murad ettiği hiçbir şey geri kalmaz, kendisinden talep edilen hiçbir şey O’nu aciz bırakmaz. Allah, eşya var olmadan önce hepsi için bir ölçü tayin etti, her biri için vakit belirledi. Meselâ sıkıntı için son bulacağı bir müddet, rahatlık için sona ereceği bir zaman takdir etti. Rızık ve diğer her şey "O’nun katında her şey bir ölçü iledir." (Ra’d, 13/8) ayetinde beyan edildiği gibi ancak Allah’ın takdiri ile oluyorsa, ancak Allah’ın ilmine uygun şekilde meydana geliyorsa aklı başında olan insanın kadere teslim olmaktan başka çaresi yoktur. Bu ayet Allah’a tevekkül edip işi Ona havale etmenin vacip olduğuna bir delildir. Aynı zamanda bunların sebep ve hikmetlerini de beyan etmektedir
————————-
ÇIKARILACAK DERS

Her kim Allah’a tevekkül eder, işi ona havale ederse dünyada ve ahirette başına gelecek gam ve kedere karşı Allah ona yeter. Çünkü Allah Tealâ murad ettiği her hususta muradını tenfiz eder, ister Allah’a güvensin ister güvenmesin, bütün insanlar hakkında muradını yerine getirir. Allah darlık ve genişlikten her biri için son bulacağı bir müddet takdir etmiştir. Tevekkül, sebep ve vasıtaları ihmal etmek demek değildir. Zira Rasulullah (s.a.) Tirmizi’nin Enes’ten rivayet ettiği hadiste "Önce devenin ayağını bağla sonra tevekkül et." buyurmuştur. Allah Tealâ "Namaz eda edildiği zaman hemen yer yüzüne dağdın, Allah’ın fazlından isteyin." (Cuma, 62/10), "Yerin omuzlarında yürüyün ve onun rızkından yiyin" (Mülk, 67/15) buyurarak rızık için sebepler araştırmayı emretmektedir.

Okudunuz mu?  Ebü'l Berakat en-Nesefi ve Medarik Tefsiri ...

Rabi b. Haysem şöyle der: Allah Tealâ kendisi hakkında şöyle hükmetti: Kim O’na tevekkül ederse ona yetişir, kim O’na iman ederse onu hidayete erdirir, kim O’na karz-ı hasen (güzel bir borç) verirse karşılık verir, kim ona güvenirse onu kurtarır, kim O’na dua ederse icabet eder. Kur’an-ı Ke-rim’deki şu ayetler bunları tasdik etmektedir: "Kim Allah’a iman ederse onun kalbini hidayete erdirir." (Teğabün, 64/11), "Kim Allah’a tevekkül ederse, o ona yetişir." (Talâk, 65/3), "Eğer Allah’a istekle ödünç veirseniz Allah onu sizin için kat kat artırır." (Teğabün, 64/17), "Kim Allah’a dayanırsa şüphesiz onu doğru yola iletir." (Ali İmran, 3/101), "Kullarım sana, beni sorduğu vakit de ki: Ben herhalde yakınım. Dua eden bana dua ettiği zaman duasına cevap veririm." (Bakara, 2/186)

Okudunuz mu?  Fatiha suresi sübhaneke duası tahiyyat duası salavat duaları rabbena duası ihlas suresi tefsirleri nedir?

Rasulullah (s.a.) şöyle buyurdu: "Kim insanların en güçlüsü olmak isterse Allah’a tevekkül etsin."


vemen yettekıllahe, vemen yettekıllahe yec âllehu, vemen yettekıllahe yec âllehu mahrecen

Bu kategoride yer alan Namaz Ayetleri başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Vemen yettekıllahe yecâllehu mahracen ayeti Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.