Anasayfa
7 Mayıs 2021, 5:58
fikih
Abone

Çıplak ayakla namaz kılınır mı?.. (Kadın, çıplak ayakla namaz kılabilir mi?)

Çıplak ayakla namaz kılınır mı?.. (Kadın, çıplak ayakla namaz kılabilir mi?)

Ecir
Sual: Kadın, çıplak ayakla namaz kılabilir mi?

Cevap:
Namaz etekliği uzun ise, ayaklar görülmüyorsa, bir mahzuru olmaz. Kadınların el ve yüzlerinden başka her yerleri, bilekleri, sarkan saçları ve ayaklarının altı, namaz için Hanefi’de avrettir. Ellerin üstü avret değildir diyen âlimler de çoktur. Bunlara göre, kadınların bileklerine kadar ellerinin üstü açık kılmaları caiz olur. Ama, kitapların hepsine uymuş olmak için, kadınların elleri örtecek kadar uzun kollu namazlık veya geniş baş örtüsü ile elleri örtülü olarak kılmaları, daha iyi olur. Kadınların ayakları namazda avret değildir diyen âlimler de varsa da, bu âlimler de, namazda örtmesi sünnet, açması mekruhtur dedi. (S. Ebediyye)

Okudunuz mu?  Nafile namazlar kaça ayrılır, çeşitlerine örnek

Kadınların ayaklarının açık olmasında iki kavil vardır. Birinci kavle göre mekruh, ikinci kavle göre namaz bozulur. Kadınlar, ya çorapla veya ayaklara kadar uzun etek veya entari giyerek namaz kılmalıdır. (Mezahib-i Erbea)

Kadının topuk kemiği, bileği veya boynu yahut saçı açık olarak kıldığı namazı sahih olmaz. İnce olup içindeki uzvun şekli veya rengi görünen kumaş, yok demektir. (Umdet-ül-İslam)

Şafii’de kadının iki elinden ve yüzünden başka her yeri her zaman avrettir.
Hür kadının, avuç içinden, yüzünden ve ayaklarından başka bütün vücudu, avrettir. Ayaklarına, avret diyenler de oldu. Nur suresindeki, (Kadınlar ayaklarını yere vurarak yürümesinler ki, ayaklarındaki örtülü ziynetlerin sesleri işitilmesin) mealindeki âyet-i kerime, ayakların avret olduğunu göstermektedir. (Halebi-yi kebir)

Okudunuz mu?  Secde edilen yer nasıl olmalı

Namaz dışında avrettir ve avret değildir diyen âlimler olmuştur. Bu bakımdan namazda ve namaz dışında, ayakları çorapla örtmeli, ayağı açık gezenlere de haram işliyor dememelidir.


Cevap: Çıplak ayakla namaz kılınır mı?..

Mumtehine
< Bu bakımdan namazda ve namaz dışında, ayakları çorapla örtmeli, ayağı açık gezenlere de haram işliyor dememelidir. >
Allahu Teala razı olsun Ecir kardesim…Emegine hurmet,ilmine bereket dolsun insaAllah!


Yanıt: Çıplak ayakla namaz kılınır mı?..

Nursedaa
Allah razı olsun Ecir kardeşim emeğine sağlık…

Okudunuz mu?  İstiska (Yağmur) Namazı

Soru: Çıplak ayakla namaz kılınır mı?..

teto17
eyvalla abi saol teşekkürler


Amine
Ecir kardeş gerekli bir paylaşım sunmuşsunuz Allah cc razı olsun
öyle hanımlar varki görünce kıldıkları namaza ayırdıkları zamana üzülüyorum
anlam veremiyorum Allah’ın huzuruna çıkıyorsun be insan biraz o makama layık olarak düzgün dur cami de yarım kol daracık pantolon başında bir dolama çorapsız bu nasıl bir ibadet anlayışıdır akıl erdiremiyorum ve bazen Allah affetsin çok sinirlenip içimden söyleniyorum daha sonra tatlı dile uyarmaya çalışıyorum karşımdakinin beni pek kâle almadığını görünce daha da kahroluyorum 🙁

Okudunuz mu?  İslama Göre Oyuncak, Çizgi Film, Animasyon vb. Hükmü Nedir ?

Ey Ademoğulları, biz sizin çirkin yerlerinizi örtecek bir elbise ve size ‘süs kazandıracak bir giyim’ indirdik (varettik). Takva ile kuşanıp-donanmak ise, bu daha hayırlıdır. Bu, Allah’ın ayetlerindendir. Umulur ki öğüt alıp-düşünürler. (7/26)

öğüt alıp düşünenlerden ve takva sahibi olanlardan olma duası ile


Hoca
< Şafii’de kadının iki elinden ve yüzünden başka her yeri her zaman avrettir.
Hür kadının, avuç içinden, yüzünden ve ayaklarından başka bütün vücudu, avrettir. Ayaklarına, avret diyenler de oldu. . >

Şafiide kesinlikle ayakların örtülmesi gerekir. Paylaşım için Allah (cc) razı olsun Ecir 🙂

< Ayaklarına, avret diyenler de oldu. >
mübhem /ihtilaflı bir durum yok

Okudunuz mu?  Abdestsiz Yasin dinlenir mi?

sevde_
Allah cc razı olsun kardeşim. Son zamanlarda aklıma çok takılan bir konuydu bu.


~~sule~~
ALLAH razı olsun emeğinize sağlık..


ene-zerre
< "Hür kadının, avuç içinden, yüzünden ve ayaklarından başka bütün vücudu, avrettir. Ayaklarına, avret diyenler de oldu. Nur suresindeki, (Kadınlar ayaklarını yere vurarak yürümesinler ki, ayaklarındaki örtülü ziynetlerin sesleri işitilmesin) mealindeki âyet-i kerime, ayakların avret olduğunu göstermektedir. " >

Okudunuz mu?  Dini Sorular Nereye Sorulur

Bu yorum da nerden çıktı?Bu ayet-i kerimenin ayakların avret olduğuyla ne alakası var?

Ayetteki "Gizledikleri linetleri bilinsin diye apaklarını da vurmasınlar" ifadesi hakkında, İbn Abbas (r.a) ve Katâde şöyle der: Kadınlar, insanların yanından geçerken, halhallarının sesini duysunlar diye ayaklarını hızlı hızlı vurarak yürürlerdi. Kadınlara düşkünlüğü ile meşhur ve bu özelliği gâlib erkeklerin, halhâlların sesini duymaları halinde, o kadınlara bakmaları ve seyretmeleri için, bunun ilave bir sebeb olacağı malumdur. İşte bundan ötürü, Hak Tealâ, "zinetleri bilinsin diye" demek suretiyle bunun sebebini bildirmiş, yasağa sebeb olan şeyin, o kadınların takı ve şâire gibi zinetlerinin bilinmesi olduğuna dikkat çekmiştir. Ayette birkaç incelik vardır:

Birinci İncelik: Cenâb-ı Hak, zinetin bulunduğunu gösteren sese kulak vermekten nefyettiğine göre, bu zineti açıkça göstermekten men’e haydi haydi delâlet eder.

İkinci incelik: Kadın, yabancılara sesini duyuracağı için, yüksek sesle konuşmaktan da nehyedilmiştir. Çünkü onun sesi, halhalinin sesinden daha galiptir sana çok fitne uyandırır. İşte bundan ötürü alimler, kadınların ezanını mekruh kabul genişlerdir. Çünkü ezanın yüksek sesle okunması gerekir. Kadının ise, sesini yükseltmesi nehyedilmiştir.

Üçüncü incelik: Ayet, fitneye sebeb olacaksa, kadının yüzüne şehvet (ve arzu) e bakmanın yasak olduğuna delâlet eder.

(Fahruddin Er-Râzi, Tefsir-i Kebir Mefâtihu’l-Gayb, Akçağ Yayınları: 17/52-53)

Okudunuz mu?  Seferilikte giriş ve çıkış günleri ne zaman başlar ne zaman biter?

"Gizledikleri süsleri bilinsin diye ayaklarını yere vurmasınlar.. Çünkü farklı bir yürüyüş şekli üzerinde bedenini örten bir elbise olsa bile o kadının vücut hatlarının, ziynetlerinin ortaya çıkıp belirginleşmesine sebep olabilir.. Yâni dışarıya çıkmak mecburiyetinde kalan bir kadın ki Ahzâb sûresinde kadınlar için en hayırlı mekânların evleri olduğu anlatılıyordu, ama zorunlu olarak dışarıya çıkmak zorunda kalmış bir kadın nasıl yürüyecek? onu anlatıyor Rabbimiz."

Okudunuz mu?  Cübbeli Ahmet hocanın mezhebi nedir?

Yâni vücutlarının, ziynetlerinin açığa çıkmaması, insanlar tarafından fark edilmemesi için güzel bir şekilde yürümeleri emredilir kadınlara Ziynetleri, süsleri, vücutları bilinsin diye ayaklarını yere vurarak yürümesinler Ali Küçük-Besair-ul Kur’an


suskun halil
kardeşlerim sizlere bir sorum var bana yardımcı olursanız sevinirim insanları namaza alıştırmak, yani namaza başlatmak için neler yapabilirim ne gibi tavsiyelerde bulunabilirim

Okudunuz mu?  Vakit namazlarının sünneti yerine kaza namazı kılınırmı

ene-zerre
< kardeşlerim sizlere bir sorum var bana yardımcı olursanız sevinirim insanları namaza alıştırmak, yani namaza başlatmak için neler yapabilirim ne gibi tavsiyelerde bulunabilirim >

Buyur alttaki linkte bulunan e kitabı indir kardeşim.Çok güzel bir kitaptır..Kitap adına bakıp sadece sabah namazını anlatıyor sanma.:)

Okudunuz mu?  Peygamberimiz bayram namazında hangi süreleri okurdu?

menzil_guller
Allah razı olsun kardeşim .Rabbim öğrendiğimiz ilimleri uygulamayı nasip etsin inş.


cıplak ayakla namaz kılınırmı, çorapsız namaz kılınır mı, ciplak ayakla namaz kılınırmi

Bu kategoride yer alan Mustafa İslamoğlu'nun Hadis Üzerine Soru-Cevapları başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Çıplak ayakla namaz kılınır mı?.. (Kadın, çıplak ayakla namaz kılabilir mi?) Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.