Anasayfa
10 Nisan 2023, 2:52
missa02
Abone

İsim beğenmemek günah mıdır

İsim beğenmemek günah mıdır

Kayıtsız Üye
Benim faslı bir arkadaşım vardı adı fatima ve ben fatima daha güzel fatma neymiş gibi bir şey söylediysem ve güzel değil nebiçim gibi birşeyler dediysem (ve başka isimler: aişa ayşe halima helime yunus younes,…..birçok isim) ve türkçe aksanlı güzel değil arapça güzel gibi bir şey dediysem bu günahmıdır? Ve tam tersini dediysem bu günahmıdır? Yani beğenmediysem kötü söz söylediysem?

Okudunuz mu?  HZ. Muhammedin soyu

Bir faslı kız var adı fatima ve birisi fatima daha güzel fatma neymiş gibi bir şey dediyse ve güzel değil nebiçim gibi birşeyler dediyse (ve başka isimler: aişa ayşe halima helime yunus younes,…..birçok isim)

ve türkçe aksanlı güzel değil arapça güzel gibi bir şey dediyse bu günahmıdır? Ve tam tersini dediyse bu günahmıdır?

Okudunuz mu?  Şafii ne demektir?

Yorum: İsim beğenmemek günah mıdır

ACİLSERVİS
Evet Arapça daha güzel Fatma da neymiş bende beğenmiyorum.


İsim Beğenmemek Haram mı

Kayıtsız Üye
Peygamber ismi olan bir ismi beğenmemek harammıdır/mekruhmu/caizmi? Mesela ibrahim.

Ve peygamber ismi olmayan ama anlamı dinimizce olan bir isin beğenmiyorum demek haramm/mekruhmu/caizmi? Mesela Ensar.

ve üçüncü sorum ise mesela beğenmemekle kalmayıp "iii hiç güzel değil iğrenç" demek harammı/günahmı? Üstteki iki isim için?

Okudunuz mu?  RadıyAllahu anh Ne Demektir?

Ve son olarakta normal bir isim ama anlamıda normal güzel olan isme beğenmemek/ veya yukardaki sözü söylemek ne olur? Abi benim türkçem iyi değilde, biraz kolay kelimeler ve sırayla yazarmısın ben öyle anlıyorumda


Yorum: İsim Beğenmemek Haram mı

seyit gazi
< İsim Beğenmemek Haram mı >
bazı isimleri daha az sevmek, bazı isimleri tercih etmemek, bazı isimleri kullanmamak başkadır; bunları beğenmemek başkadır.

Okudunuz mu?  Evlenmek istiyorum ailemi nasıl ikna edebilirim

hele peygamber isimlerine veya kur anda geçen güzel isimlere, haşa iii hiç güzel değil iğrenç denmesi helali haramı geçtim, küfre kadar gidebilecek konulardır. böyle birisinin imanını sorgulaması, kimi veya kimleri neyi veya neleri sevdiğini, örnek aldığını gözden geçirmesi gerekir.

ilginizi çekmeyen isimlere yakınlık kurmak için kendinizi zorlamazsanız, bu isimleri beğenmemeniz için veya kötü görmeniz için hiçbir sebeb yoktur. kötü bir anlamı yoksa bir insanın başka bir insanın ismini beğenmeme haddi de yoktur, hakkı da yoktur.

Okudunuz mu?  Şeytandan korunmak için neler yapmalıyız

isim tercih etmek, isim kullanmak, çocuğunuza isim koymak gibi konularda baskı görmüşseniz veya bir şeyin güzel bir anlamı varsa fakat insan ismi değilse ve bunları da sevmeye zorlanmışsanız; sebeblerini ve sonuçlarını birbirinden ayırın, sonuç olarak bu isimleri tercih etmeseniz bile beğenmemezlik yapamayacağınız farkına varın ve tevbe edin. hangi isimlerle beraber yeniden diriltilmek istersiniz. beğenmediğiniz isimlerin cennette sizin efendileriniz olmasını istiyorsanız, dünyada da sizin efendileriniz olmaları gerekir. onlar bizim efendilerimiz.

Okudunuz mu?  Ateist biriyle arkadaş olmak günah mı

seyit gazi
< İsim Beğenmemek Haram mı >
ancak ensar gibi aslında insan ismi olmayan veya çoğul anlamları olan isimlerde vardır, lakaplar veya künyeler( hatırlatıcı kelimeler) vardır, bazı isimlerde zaman içinde benzetilip değişebilir. bunlar size anlamsız gelebilir ama yinede haklarında bilgi sahibi olunmadığı zaman saygılı olmakta fayda vardır.

Okudunuz mu?  Müslüman alimlerden kim ampulu buldu?

Omer Faruk
Herkes her ismi sevmek zorunda değildir. Ben şu ismi sevmiyorum demek kişilerden nefrete sebep olmuyorsa hiçbir sakıncası yoktur. Kimisi için Şaban, Yosma isimleri güzeldir ama kimisi için güzel değildir. Çok rahat, bu isimleri sevmiyorum diyebilir. Rasulullah (A.S)’ın çocuklarımıza güzel isimler koyması noktasında nasihatini unutmayalım. Bu isimlerin illa Kur’an’dan ya da Rasulullah’ın sahabelerinin isimlerinden seçilmesi gerekmiyor. Mühim olan anlamı güzel olan ve toplumda bu isimlerin dalga geçilmeyen isimler olmasıdır.

Okudunuz mu?  Maddi ve manevi temizliğe örnekler

Hatta yeni müslüman olan kimselerin isimlerinin anlamı güzel ise bunları hiç değiştirmeye gerek yoktur.


seyit gazi
< Misafir
İsim Beğenmemek Haram mı >

size daha önce yazdığım iki mesajı da yok sayabilirsiniz. açıkcası bilmiyorum

daha önce attığım iki mesajı düzeltme veya silme imkanı olmadığı için bu mesajı yazdım

Bu kategoride yer alan Sevap Olmayan Birşeye Sevap Demenin Hükmü başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İsim beğenmemek günah mıdır Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.