Anasayfa
6 Nisan 2023, 18:18
sizden08
Abone

Kur’an ayetlerinde parantez içinde yazılan yerler

Kur’an ayetlerinde parantez içinde yazılan yerler

heartless
Kur’an ayetlerin de parantez içinde yazılan yerlerin bazıları ayeti açıklamak için yazılırken bazıları ise açıklamaktan farklı bir şey olmuş. yanlış bir şey demekten çekindiğim için söylemek istediğimi tam yazamadım. Örneğin elimde ki Kur’an-da; Sad suresi 10ncu ayette: Yoksa göklerin, yerin ve ikisi arasındakilerin hükümranlığı onların mı? Öyle ise göğe çıkacak yollara koyularak yükselsinler (oradan alemi yönetsinler, vahyi de kendi isteklerine göre indirsinler) parantez içinde ki kısım neye dayanılarak yazılıyor?

Okudunuz mu?  Hac İşareti Takmak

Yorum: Kur’an ayetlerinde parantez içinde yazılan yerler

@hmet
Ayetleri türkçeye terceme edip meal yazanların kendi kanaatleridir.
Bu konuda en iyi çalışma türkiye diyanet vakfınındır.

ÖRNEKLER:

— Diyanet İşleri (eski): Yahut, göklerin, yerin ve ikisi arasında bulunanların hükümranlığı onların elinde midir? Öyle ise sebeplere tevessül edip göğe yükselsinler!
— Diyanet Vakfi: Yahut göklerin, yerin ve ikisi arasında bulunanların hükümranlığı onların elinde midir? Öyleyse (göklerin) yollarında yükselsinler (görelim)!

Okudunuz mu?  Meninin bulaşma sınırı nedir, acilen bakar mısınız ? Yıkamadığım şey kalmadı.

— Hasan Basri Çantay: Yahud o göklerin, yerin ve ikisi arasında bulunan şeylerin mülk (-ü tasarruf) u onların mı? Öyle ise sebeblerine yapışarak göğe yükselsinler!
— Hayrat Neşriyat: Yoksa göklerin ve yerin ve ikisi arasında bulunanların mülkiyeti onlara mı âiddir? Öyle ise sebebler(e başvurmak)la (arşa) çıksınlar (da kâinâtı idâre etsinler bakalım)!
— İbni Kesir: Yahut göklerin, yerin ve ikisinin arasında bulunanların mülkü onların mıdır? Öyleyse sebeblere tevessül etsinler de yükselsinler bakalım.

Okudunuz mu?  İddadan kazanılan parayla ısmarlanan yemek

— Muhammed Esed: Yoksa, göklerin ve yerin ve ikisi arasında bulunan her şeyin hükümranlığı onlara mı aittir? Öyleyse (akıllarına gelebilecek) her türlü vasıta ile (benzer ilahi bir makama) ulaşmayı denesinler (bakalım)!
— Mustafa İslamoğlu: Yoksa göklerin, yerin ve bu ikisi arasındakilerin mülkiyeti onlara mı ait? Haydi o zaman, tüm araçlara sarılsınlar da, (göklerin tahtına) çıkıp kurulsunlar bakalım!
—- Ömer Nasuhi Bilmen: Yoksa göklerin ve yerin ve aralarındakilerin mülkü onlar için midir? (Öyle ise) Sebepler içinde yükseliversinler.

Okudunuz mu?  Sürme nedir sürme nasıl çekilir

— Seyyid Kutub: Yahut, göklerin, yerin ve ikisi arasında bulunanların hükümranlığı, onların elinde midir? Öyle ise sebeplere sarılıp ta göğe yükselsinler (de hükümranlığı ele geçirsinler bakalım).
— Suat Yıldırım: Yoksa göklerin, yerin ve ikisi arasında olan varlıkların hakimiyet ve yönetimi onlara mı ait? Haydi, ellerinden geliyorsa sebep ve vasıtalarını temin etsinler de göğe çıksınlar (âlemi oradan yönetsin, vahyi de isteklerine göre indirsinler!)
— Süleyman Ateş: Yoksa göklerin, yerin ve ikisi arasında bulunanların mülkü onların mı? Öyleyse sebepler (vâsıtalar) içinde yükselsinler (vâsıtalara binip göklere çıksınlar da oradan âlemi yönetsinler, vahyi de kendi isteklerine göre indirsinler).
— Tefhim-ul Kuran: Yoksa göklerin yerin ve bu ikisi arasında bulunanların mülkü onların mı? Öyleyse, sebepler içinde (bir imkân ve güç bularak göğe) yükselsinler.
— Ümit Şimşek: Veya göklerin, yerin ve ikisi arasındakilerin malikiyeti onlarda mı? Öyleyse sebepler içinde yükselip de Arş’a çıksınlar.
— Yaşar Nuri Öztürk: Yoksa göklerin, yerin ve bu ikisi arasında bulunanların mülk ve saltanatı onların mı? Eğer öyleyse sebepler içinde yükselsinler.

Okudunuz mu?  Aniden açık saçık resimler videolar görsek ve yüzümüzü çevirsek cünüp olurmuyuz?

Yorum: Kur’an ayetlerinde parantez içinde yazılan yerler

Kayıtsız Üye
Hadislere dayanarak bu kısımlar yazılıyor, bu şekilde kuran daha anlaşılır ve akılda kalıcı şekilde oluyor. Çünki ayetlerin bazılarını anlamak için nasıl inmiş, hangi olayın üstüne bu ayet gelmiş, bilmemiz lazım yoksa ayetten çok farklı anlam çıkabilir. bunlar sadece çevirilerde oluyor ki bizler anlayalım pekiştirelim.

Bu kategoride yer alan Borç konusunda içki içene de kolaylık göstermek gerekir mi? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kur’an ayetlerinde parantez içinde yazılan yerler Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.