Anasayfa
6 Temmuz 2023, 1:10
sizden09
Abone

Allah neden hayvanların zulme uğramasına izin veriyor?

Allah neden hayvanların zulme uğramasına izin veriyor?

Gerçekçi56
Selamunaleykum Mumsema,
İnsanların birbirine yaptığı ya da insanların başka canlılara yaptığı kötülükler, Allah’ın insanı özgür iradeli üstün bir varlık olarak yaratmasıyla açıklanabiliyor. Ama hayvanların birbirini yemesi, yaralaması, birbirlerine kötü davranması gibi durumlar nasıl açıklanabilir? Bir hadiste peygamberimiz Boynuzsuz keçi boynuzlu keçiden hakkını alacaktır diyor hayvanların ahiretteki durumu için. (Aklıma takılan bir soru iradesi olmayan hayvanlar neden ahirette hesap verir?) Diğer aklıma takılan konu ise: buradan ben Allah’ın önce hayvanların kötülük görmesine izin verdiğini sonra hakkını alarak o kötülükten kurtulduğunu anlıyorum. Burada Allah’ın adaleti sağladığını görüyoruz ancak Allah hayvanların hiç kötülük görmemesini de sağlayabilirdi. Yani bu durumda hayvan için bir şey değişmiyor gibi ama sonuçta başta o kötülüğü yaşamış oldu. Mesela biri size gelip yumruk atıp yaralasa, ceza olarak da devlet o kişiye para cezası koysa ve size o cezanın karşılığı olan para miktarı ödense içiniz belki bir derece rahatlar. Ama bu olayın hiç başınıza gelmemiş olması elbette daha iyi olacaktı. Önce kötülüğe maruz bırakıp sonra karşılığını vermek Allah’ın merhametine nasıl sığar? Cevabınız için şimdiden Allah razı olsun.

Okudunuz mu?  Bekarlık mı, yoksa evlilik mi daha hayırlıdır?

Yorum: Allah neden hayvanların zulme uğramasına izin veriyor?

Omer Faruk
Selamün Aleyküm

Kardeşim, öncelikle yaratıcının "yaratma" hikmetini ve sebebini sorgulamak bize düşmez. Bunu sormak tıpkı, bilgisayarın kendisine yapan mühendislere "beni niye yaptın ki" diye sormasına benzer. Yaratıcı diler yaratır dilerse yaratmaz bu onun sonsuz iradesi altındadır.

Okudunuz mu?  İmam iskender mihr ali diye birisini tanıyor musunuz?

Dünya ve yaratılışımıza gelince Kur’an çok açık şekilde bunları açıklıyor: "Ben insanları ve cinleri bana kulluk etsinler diye yarattım"!, Allah’ın kulluğu ihtiyacı var mı? Diye de sorabilirsiniz. Ama yukarıdaki gibi cevapsız kalacak sorulardandır.

Rasulullah’ın bahsettiği boynuzlu koyunun boynuzsuz koyundan hakkını alması hayvanlar hakkında değil Rasulullah’ın edebi olarak insanlara hakkı hatırlatması ile ilgili bir teşbihidir. Tıpkı halk arasında, Yunus emreye nispet edilen "sırat köprüsü kıldan ince kılıçtan keskincedir" sözünde olduğu gibi doğru olmanın zor olduğunu anlatmak için böyle teşbih yapılmıştır.

Okudunuz mu?  Meyveli duş Jeli ve şampuan kullanmakta sakınca var mıdır?

Allah çok açık şekilde insanlara bu dünyayı "îmtihan" amacıyla inşa ettiğini söylüyor. Aynı şekilde niye bunu, böyle yarattın deme hakkımız yok. İlahi irade buna karar verdi. Önemli olan bunlara itiraz etmek hayatımızı "ne kadar iyi kılar" ya da "kötü kılar" meselesidir.

İtiraz edersek imtihan gerçeğini olumlu anlamda değiştirmiş olur muyuz? Hayat şartlarını değiştirebilir miyiz? Tabii ki bu mümkün değil. Şu anda ateist forumlarda bu sorular sıkça soruluyor, ancak onlara şunu sorduğunuzda kala kalıyorlar, peki insanlığın daha iyi olması için sizin fikriniz nedir? Tabii hiçbir fikirleri yok, yalnızca inkar ile ilgileniyorlar. Oysa ateist dünya insanlara merhamet sunmuyor, çünkü kuralların olmadığı herkesi kafasına göre kural belirlediği bir dünya barış, huzur doğuramaz.

Okudunuz mu?  Kasıtlı olarak mezi getirtmek insanı cünüb yaparmı?

İşte yaşadığımız dünya, insanlığın %85’i fakirlik içinde yaşarken, dünyanın %15 zengini dünyanın %85 zenginliğini idare ediyor. geriye kalan %15 ile ise %85 idare ediyor. Ve bu dünyanın en çok pompaladığı ateizm karşı çıktığı ise İSLAMdır. Mesela, batılı dizilerde filmlerde bolca ateizm olduğu gibi illa din olacaksa BUDİZM’in öne çıkarıldığını görürsünüz. Çünkü BUDİZM onların kurduğu medeniyete karşı değil.

Okudunuz mu?  Odadaki Fotoğraf Duaların Kabulüne Engel midir?

Sorunuza cevabın niçin buralara kadar geldiğini merak edebilirsiniz. Bu sorular zincir gibidir, bir halkayı salladığınızda bütün zinciri sallamış olursunuz.

Allah’a emanet olunuz.


Yorum: Allah neden hayvanların zulme uğramasına izin veriyor?

ixa
Sorunun genel hali Allah niçin kötülüğe (zulme) müsaade ediyor.
Bu ve bunun gibi soruların ve sorunların sebebi insanoğluyken,insanın bunun hesabını Allah’tan sorması zaten başlı başına Allah’a zulüm etmek gibidir.
Allah herkese belli bir vakte kadar dilediğini yapma ve seçme iradesi buyurdu.İnsanlar iradeleriyle ve seçimleriyle kötülüğü,zulmü tercih edip onu yapıyorlar ve Allah’ın en güzel şekilde yarattığı her canlı ve cansıza kötülük yapıyorlar.Evet Allah bunların olmasına müsaade ediyor gibi görünsede Allah’ın müsaade ettiği şey insanların kısıtlı iradeleriyle serbest hareket etmeleri.Yoksa Allah bu yapılan ve kendisinin istemediği hiç bir şeyden razı değildir.
Müsaade etmesinin sebebiyse insanlara verdiği zamandır.O Allahki kendi yazdığına,kuralına,yasasına bizzat önce kendisi uyuyor,en güçlü ve en yüce olmasına rağmen,iş bu haldeyken Allah’ın zulme müsaade ettiği söylenebilir mi ve ya razı olduğu.
Allah sabrediyor,bekliyor..Hesap günü geldiğinde kimsenin kimsede hakkı kalmayacak,herkes yaptıklarının karşılığını görecek.Bizim takılmamız gereken en önemli şey sonunda adaletin sağlanacak olması.İmtihan Dünyasında olmamız bazı şeyler göreceli olarak anlaşılması güç gelebilir fakat burda da inanç devreye giriyor.
İnanç ibadettir ama ibadet gibi değildir.İnanç teslimiyet göstermektir.Ne olursa olsun,Allah’ın sözlerine ve vadettiklerine güvenmektir,kayıtsız şartsız.Eğer imanımızı arttırırsak inancımız daha berrak hale gelir ve bu berraklık içinde göreceğimiz tek şey sabırdır,sabretmektir.Biz,bize düşen sorumlulukları yerine getirip,Allah’ın bize kurtarmasını bekleyelim..

Okudunuz mu?  Celil ismi caiz mi

Yorum: Allah neden hayvanların zulme uğramasına izin veriyor?

Kayıtsız Üye
Allah hayvanlar için de adaleti sağlayacak, o hadisin anlamı budur, hayvanların iradesi olamadığı için onların adaleti bizimkinden farklı işleyebilir bunu ben bilmiyorum, ama ahirette boynuzlu koyunla boyunuzssuzzun farklı bir pozisyonda olacağı söylenebilir. hayvanların da insanlar gibi acı çekmesi, masum insanların da acı çekmesi Allahın hikmeti sebebiyledir, müslümanlara ecirleri ahirette kafirlere dünyada ve ölüm anında ölüm onlara kolaylaştırılarak verilir. hayvanların durumu da hadisde belirtildii gibi olacak adalet onlarada sağlanacaktır

Okudunuz mu?  Şeker hastalığından ölen şehit mi?

Alettin ve
Doğada ki tüm canlılar birbirlerini yiyerek yaşamaya devam ediyorlar.

Ömrünce böcek, sinek, larva yiyerek hayatta kalan bir hayvan ölünce kendisi yediklerine yem oluyor.
Hayatın olmasının başka şekli varsa buyurun siz söyleyin?

Diğer taraftan, dünyada yaşamış nebat ve hayvanatın ahirette ne olacağı hakkında bir bilgimiz yok; lakin gönül ister ki onlar da cennete birer canlı olsunlar.

Okudunuz mu?  Avret yerinde ıslaklık

Kayıtsız Üye
ben bildiğim kadarıyla hayvanlarında az da olsa iradesi var . vahşi hayvanlar aslında hasta hayvanlara saldırmalı ve onları acı çekmeden yemelidir. amma bazı hayvanlar bunun aksine davranıyor ve bununda cezasını alıyor ve alacaktır (bir avcı öldürüyor, kayadan düşüyor gibi).amma bunun sebeplerinden biride insanlar.insanlar hayvanları avladıkça hayvanlar azalıyor ve vahşi hayvanlarda hasta olmayanlara saldırıyor. global problemleri,radyasyonda yaratan insanlar.ama bakarsak, et yiyen hayvanlar çok değil, ot yiyen hayvanlar çok ve et yiyenlerde bazıları günlerle aç kalabiliyor . yani şimdide onlara yetecek kadar hayvan var.

Okudunuz mu?  ALLAH seni bildiği gibi yapsın demek beddua mıdır sizce?

Allah neden hayvana zulüme izin veriyor, Allah neden insanın hayvana kötülük yapmasına izin veriyor

Bu kategoride yer alan Şafii mezhebi farz namazı sorusu başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Allah neden hayvanların zulme uğramasına izin veriyor? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.