Anasayfa
7 Mayıs 2021, 5:09
Terimler
Abone

Mina [Mekke ile Arafat arasında, ikisini birbirine bağlayan yol üzerinde bir yer]

Mina [Mekke ile Arafat arasında, ikisini birbirine bağlayan yol üzerinde bir yer]

Hoca
MİNA

Mekke ile Arafat arasında, ikisini birbirine bağlayan yol üzerinde bir yer. Burası birinci ve ikinci Akabe bey’atlarında Hz. Peygamber (s.a.s) ile Medineliler arasındaki görüşmenin gerçekleştiği yerdir. Kuzeyinde Sabir dağı bulunmaktadır. Akabe Cemresi ile Muhassir Vadisi arasında kalan yere Mina denilir.

Okudunuz mu?  El-Azim Nedir? İslamda El Azim Kavramı

Mina’da bulunan Hayf mescidi Selahaddin tarafından yaptırılmış, daha sonraları 1467 yılında Memluk Sultanı Kayıtbay tarafından yeniden inşa ettirilmiştir.

Bu bölgeye Mina adının verilmesiyle ilgili iki görüş vardır.

1- Hz. Âdem (a.s), Mina’dan ayrılmak isteyince Cebrail ona "temenni et" demiştir. Adem peygamber de Cenneti temenni etmiş. Bundan dolayı buraya Mina adı verilmiştir.

2- Burada kurban kesildiği için kan akıtmak anlamına gelen "Mina" kelimesi "İmna" kökünden türemiştir. Bu nedenle buraya Mina adı verilmiştir. Bu görüş daha yaygındır.

Okudunuz mu?  Rızık nedir? İslamda rızık kavramı

Hz. İbrahim, kurban etmek için oğlunu Mina’ya götürür, sonra Hz. İbrahim’e Allah tarafından bir kurbanlık verilir. Bu kurbanlığın ne olduğu hakkında kesin bir bilgi yoktur. Bir çokları bunun koç olduğunu belirtmektedir. Kur’an-ı Kerim’de bu olay "Ve fidye olarak ona büyük bir kurbanlık verdik"(es-Saffat, 37/107) biçiminde açıklanır.

Okudunuz mu?  Zelle nedir? İslamda zelle kavramı

Hz. İbrahim, kendisine engel olmak isteyen şeytanı burada taşlar, burada kurban keser. Hac ibadeti yapanlar da burada kurban keserler ve şeytan taşlarlar.

Hz. İbrahim’den sonra tevhid inancından uzaklaşan insanlar burada şenlikler yapmışlar ve gâyet güzel münasebetler kurmuşlardır.

Kurban Bayramı’nın birinci günü burada kurban kesilir. Bayramın birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü günleri de Cemrelere (Ulâ, Vusta, Akabe) taş atılır. Bu olaya şeytan taşlama denir (ayrıca bk. Hacc).

Okudunuz mu?  Üç Aylar nedir? İslamda üç aylar kavramı

Tarihi Mina ile bugünkü Mina arasında değişiklikler görülmektedir. Mina, Hac mevsimindeki izdiham göz önüne alınarak müslümanların ibadetlerini daha sağlıklı yapabilmeleri için her yıl değişikliğe uğramaktadır.

Cemil ÇİFTÇİ


Cevap: MİNA

suara
Allah razı olsun paylasim için…

RAbbim bizede gormeyi ve kurbanlarimizi orada kesebilmeyi nasib etsin insAllah

Okudunuz mu?  Zemahşeri Kimdir? hayatı hakkında bilgi

Cevap: Mina [Mekke ile Arafat arasında, ikisini birbirine bağlayan yol üzerinde bir yer]

Hoca
Mina neresi? Mina hakkında bilgi

Mekke’ye 4,5 km. mesafede, Arafat’a giden yol üzerinde, Müzdelife ile Mekke arasında, Harem sınırları içerisinde bir bölgenin ismidir. Büyük, orta ve küçük cemreler buradadır. Terviye günü (Zilhiccenin 8. günü) güneş doğduktan sonra ihramlı olarak Mekke’den Mina’ya gelip burada öğle, ikindi, akşam ve yatsı namazını kılmak, burada gecelemek, arefe günü sabah namazını kıldıktan sonra Arafat’a gitmek sünnettir. Hanefîlere göre şeytan taşlama günlerinde Minâ’da gecelemek sünnettir. Diğer mezheplere göre ise vaciptir. Zilhicce ayının 10. günü sabahı hacılar Müzdelife vakfesinden sonra, Meş’arü’l-Haram’dan Mina’ya intikal ederler ve burada teşrik günlerinde ikamet ederler. Hacılar Minâ’ya gelince Akabe cemresine yedi taş atarlar, kurban keserler ve traş olarak ihramdan çıkarlar. Zilhiccenin 11, 12 ve 13. günleri ise, üç cemreye yedişer taş atılır. Ancak, dördüncü gün orda kalarak şeytan taşlamak zorunlu değildir.

Okudunuz mu?  Zahir nedir? İslamda zahir kavramı

Cevap: Mina [Mekke ile Arafat arasında, ikisini birbirine bağlayan yol üzerinde bir yer]

Kayıtsız Üye
Arafat ile Mekke arası kaç km


Kayıtsız Üye
hacda ölen tüm hacıların ALLAH GÜNAHLARINI AFFEDSİN.
dönüş yalnız onadır.bizide iyikullardan yazsın.


Kayıtsız Üye
arafat-müzdelife-mina arası kaç kilometredir vekaç tünel vardır?

Okudunuz mu?  Zındık nedir? İslamda zındık kavramı

mum
mekke arafat arası kaç km
< arafat-müzdelife-mina arası kaç kilometredir vekaç tünel var >
Arafata ve müzdelife ve mina arası kaç kilometredir diye sormuştum bana 11 km demişlerdi.
Kaç tünelden geçtiğimizi hatırlamıyorum ama sanki biri kısa diğeri uzun olmak üzere iki tünel vardı.

Okudunuz mu?  İstihare (İstihare nedir? İslamda İstihare)

mekke arafat arası kaç km, kabe arafat arası kaç km, mina neresi

Bu kategoride yer alan Materyalizm nedir? kısaca başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Mina [Mekke ile Arafat arasında, ikisini birbirine bağlayan yol üzerinde bir yer] Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.