Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:29
sizden95
Abone

İnsan ikinci defa aynı farz namazı kılabilir mi?

İnsan ikinci defa aynı farz namazı kılabilir mi?

Ubeydullah
Tek başına farz namaz kılan biri namazı bitirdikten sonra cemaat olursa bir daha farzı cemaatle kılabilir mi?
İlkinde farzı tek kılmıştı


Yorum: İnsan ikinci defa aynı farz namazı kılabilir mi?

arifselim
Selamun aleykum. Tek başına bir farzı camide veya evde kılan kişi daha sonra cemaate rastladığında o cemaate tabi olur ve namazını yeniden kılar. Bununla ilgili bir hadiste şöyle buyrulmaktadır:

Okudunuz mu?  Zayıf yada Güçlü Hadisi inkar Etmek

Yezid b.el-Esved’den (ra); rivayet edildiğine göre, Peygamber Efendimiz namaz kıldırdıktan sonra, iki kişinin mescidin bir köşesinde namaz kılmayıp oturduklarını gördü. Onlara neden cemaatle beraber namaz kılmadıklarını sorunca, "Biz evimizde kıldık" dediler. Bunun üzerine Resûlullah (asm)

"Böyle yapmayınız. Sizden biri evinde namazı kılıp sonra da imamı namaz kılmamış bir halde bulursa onunla birlikte yine kılsın. Çünkü o kendisi için nafile olur." buyurdu. (Ebu Davud, Salat, Salat, 575; Tirmizî, salât 49; Nesâî, imame 54; Dârimî, salât 97; Ahmed b. Hanbel, 4/161)

Okudunuz mu?  Dostluklar nasıl olmalı? Sebepsiz yere arkadaşlıkları bitirmek caiz mi?

Bunun dışında bir kişi cemaatle bir farzı kıldıktan sonra aynı farzı kılan başka bir cemaate denk gelirse o namazı bir daha onlarla kılmaz. Bu konuda da şöyle bir hadis rivayet edilmiştir:

Süleyman b. Yesâr demiştir ki; Belât’a İbn Ömer’in yanına geldim. Onlar namaz kılıyorlardı. İbn Ömer’e: "Onlarla birlikte namaz kılmıyor musun?" dedim. Ben namazımı kıldım. Resûlullah’ın (asm) "Bir namazı bir günde iki defa kılmayınız." buyurduğunu duydum, dedi. (Ebu Davud, Salat, 579)

Okudunuz mu?  Livata ne demektir? Kısaca

Yorum: İnsan ikinci defa aynı farz namazı kılabilir mi?

Ubeydullah
Peki tek başına farz namazı kıldıktan sonra cemaat oluştu lakin beni imam yapmak istediler ikinci sefer farz namazı imam olarak kaldırabilir miyim?


Yorum: İnsan ikinci defa aynı farz namazı kılabilir mi?

arifselim
Önceden farz namazı kılan kişi daha sonra cemaatle karşılaştığı zaman hem imam hemde cemaat olarak aynı farz namazı kılabilir. İmam olmasında hiç bir sakınca yoktur.

Bu kategoride yer alan Resim dersinde resim çizmek caiz mi? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İnsan ikinci defa aynı farz namazı kılabilir mi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.