Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:47
sizden6
Abone

Cuma Günü Oruç Tutmak Günah Mıdır?

Cuma Günü Oruç Tutmak Günah Mıdır?

alonsof1
Selamunaleykum. Berat gecesi cuma gününe denk geliyor. Bende Perşembe günü sahura kalkıp cuma gününü oruçlu olarak geçirmek istiyorum. Sadece cuma günü yani Perşembe veya cumartesi gününü eklemeden sadece cuma günü oruç tutabilir miyim günah olur mu?

Okudunuz mu?  Yüzüme sürdüğüm sivilce kremi gusüle engel olur mu?

Yorum: Cuma Günü Oruç Tutmak Günah Mıdır?

mertjundullah
"Fakat bugünlerde oruç tutmak için, bir gün öncesini veya bir gün sonrasını oruçlu geçirmekle mekruhluk ciheti ortadan kalkmış olur. Cuma günü oruçlu bulunmak isteyen kimse, ya perşembe gününden itibaren oruç tutar veya cuma ile birlikte cumartesi’ni de oruçlu geçirmesi gerekir. Yine cumartesiyi oruçlu geçirmek isteyen kişi cumayı veya pazarı o güne eklemesi lâzımdır. Bu meselede fıkıh âlimlerimizin izahı bu şekildedir.

Okudunuz mu?  Ve elgaytü aleyke mehabbeten minni duası nasıl yapılır

Şayet pazar gününe tazim niyetiyle tutmuyorsa, tatil günümdür, daha rahat tutarım niyetiyle veya başka sebeple tek pazar günü oruç tutmakta bir mahzur yoktur. Ancak pazar gününü bir konuda hürmete layık görerek oruç tutmak uygun olmaz."

Kaynak: Sorularla İslamiyet

Ben ise daha öncelerden hocalardan edindiğim bilgilere göre; böylesine mübarek günlerin (Kadir Gecesi, Beraat Gecesi, her ayın Hicri 13-14-15. günleri..) Cuma gününe gelmesi halinde oruç tutmanın mekruhluğunun ortadan kalkacağını ve Cuma günün sevabını da alacağını öğrendim ama dediğim gibi sadece bahsettiğim günlerde, AllahummeAmin..

Okudunuz mu?  Kızgınlıkla küfür sözleri söylemek

Yorum: Cuma Günü Oruç Tutmak Günah Mıdır?

alonsof1
Teşekkür ederim. Yani tek gün cuma tutsam günah değil yani.


Yorum: Cuma Günü Oruç Tutmak Günah Mıdır?

vel Fecr
< Teşekkür ederim. Yani tek gün cuma tutsam günah değil yani. >
yanlış anlamışsınız.
öncelikle tutarsan günahtır haramdır gibi kesin konuşmak doğru değildir.
alimler bu konuda hadislere bakarak bir görüşte bulunmuşlardır.
aleyhisselam cuma bayramdır diye cuma günü oruç tutulmamasını nasihat etmiş.
ancak cumanın önünde veya arkasındaki bir gün ile toplam 2 gün tutulması halinde nehy etmemiştir.
genel görüş budur.

Bu kategoride yer alan İnsanlar Neden Aşırı Derecede Kibirli, Herkes Birbirini Ezmeye çalışıyor Her Konuda? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Cuma Günü Oruç Tutmak Günah Mıdır? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.