Anasayfa
7 Mayıs 2021, 14:36
Oruc
Yönetici

Mevlit kandili için cuma günü oruç tutulurmu

Mevlit kandili için cuma günü oruç tutulurmu

Misafir
Mevlit kandili için cuma günü oruç tutulur mu konu hakkında bana bir açıklama yapar mısınız ?


Cevap: mevlit kandili için cuma günü oruç tutulurmu

Galus
Cuma gününe denk gelen bu Mevlüt kandilinde oruç tutmanın hükmü nedir?

Okudunuz mu?  Oruçlu İken Hastalanmak

Cuma günü oruç tutmak tenzihen mekruh görülmüştür. Ancak Arefe veya kandil gibi mübarek günler cuma gününe denk geldiği takdirde, tutulmasının bir mahzuru yoktur.

Cumada yalnız olarak oruç tutmanın mekruh olmasının sebebi Hz. Peygamber (asm)’in şu hadisidir:

"Geceler arasında sadece cuma gecesini ibadete tahsis etmeyin; yine günler arasında oruç tutmak için sadece cuma gününü tahsis etmeyin. Ancak sizden biri adeti olan bir orucu tutuyorsa bu müstesnadır."

Okudunuz mu?  Sakal tıraşı olurken burnuma kıl kaçtı orucum kabul mü?

(Bu hadisi Müslim rivayet etmiştir. Cemaat de onu Ebu Hureyre’den rivayet etmiştir. Lafzı şudur: "Önce veya sonra bir gün oruç tutmadan sadece cuma günü oruç tutmayın." (Neylü’l Evtar, 4, 249; İslam Fıkhı Ansiklopedisi, Vehbe Zuhayli, c.3, s. 124)

Hadis-i Şerifte belirtilen "…sizden biri adeti olan bir orucu tutuyorsa bu müstesna" ifadesinden Kandil günleri oruç tutmayı adet edinenler Cuma günü kandile denk gelirse yalnız cuma günü oruç tutabilir manası çıkar.

Okudunuz mu?  Cünüb oldugumu imsaktan 20 dakika sonra hatırladım ve gusül aldım orucum kabul olurmu?

mevlid kandilinde oruç tutulur mu, mevlid kandili oruç tutulur mu, mevlid kandilinde oruç tutulurmu

Bu kategoride yer alan Kaza orucumu tutmak için sahura saati kurdum uyanamadım niyet etmek farzmıdır? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Mevlit kandili için cuma günü oruç tutulurmu Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.