Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:03
missa01
Abone

Anne Babaya Neden Erkek Evlat Bakar?

Anne Babaya Neden Erkek Evlat Bakar?

Kayıtsız Üye
Sa anne babaya öncelikli olarak erkek evladın bakması gerektiği kızın kocası izin vermezse bakamayacağını biliyorum. Dinen bunun hikmeti ne? Anne babanın hakkı ödenmez eşi izin vermediği zaman kadın niçin bakamıyor? Öncelik olarak niye erkek evlat bakıyor. Gelinde bakmak istemeyebilir. Kadın kendi parasını kazanıyorsa ailesini bakması için gene esin rızası gerekli mi? Bu konuyu ayrıntılı anlatır mısınız? Bu konuda çok vesvese geliyor. kafamdan atamıyorum. Haşa kadına zulüm haksızlık yapılıyor gibi aklıma düşünceler geliyor.

Okudunuz mu?  Yüce Allah'ın varlığını nasıl kavrayabiliriz?

Yorum: Anne Babaya Neden Erkek Evlat Bakar?

Omer Faruk
Aleykümselam Kardeşim,

Bu miras hukuku ve Rasulullah (A.S)ın dönemi ile ilgili bir düzenleme. O günün şartlarında kadınların çalışma şartları oldukça kısıtlı idi. Peygamberden önce ise kesinlikle mirastan faydalandırılmazlardı. Çünkü maddi katkıları olmadığı ön kabulüyle miras hakkı da vermezlerdi. Ancak vahiy bunu değiştirdi kadının bu durumunu değiştirmek için kadına YARIM paydan aşağı olmamak üzere miras hakkı tanıdı.

Okudunuz mu?  Salatı tefriciye duasını okuduktan sonra ne yapmalıyım,hangi duayı okumalıyım?

Fakat o dönemde hala kadının para kazanma alanları olmadığı için anne babanın bakımı, eşin ihtiyaçlarını giderme, savaşa gitme gibi konular erkeklere yükümlülük olarak yüklendi.

Bu tür konular Rasulullah (A.S) dönemine kıyasla tekrar islam alimleri tarafından değerlendirilir ve değişebilir. Çünkü bugün artık kadın da iş sahibi, emeğiyle ailesinin bütçesine katkıda bulunuyor. Böylece hiç çalışmayan tembel erkek bir evlat evine katkı sağlamazken belki de bir kız çocuğu babasının malını mülkünü yönetiyor ve onun daha da artmasını sağlıyor. Bu durumda miras hakları da, anne babaya velayaet hakları da değişebilir.

Okudunuz mu?  Allahumme ecirna minennar derken eller

Unutmayınız, Kur’an’ı yorumlarken FITRAT esastır. Kur’an FITRAT’a aykırı hiçbir şey emretmez. Bunun için Allah’ın en önemli ismi ADALETTİR…

Günümüzde de velayet (bakma, gözetme vs.) hakkı mahkeme kararlarıyla belirlenmektedir. Bunu belirlerken çeşitli özellikler tespit ve ona göre karar veriliyor. İslam hukukunun uygulandığı ülkelerde de bu durum mahkeme kararıyla belirlenir.

Okudunuz mu?  Süt teyzeyle evlenme ve ilşkiye girmenin günahı

Sonuç olarak, anne/babaya yerine göre kız evlat da bakabilir, erkek evlat da bakabilir. Erkek tamamen kızkardeşinin üstüne atamayacağı gibi, kızkardeş de annesine babasına bakmaktan kaçınamaz. Zaten normal aile ilişkilerinde bu fıtri değildir.

Selametle….

Bu kategoride yer alan Aşık olmak günahmı bunu sevdiği kişiye söylemesi günahmı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Anne Babaya Neden Erkek Evlat Bakar? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.